Sâmbătă,
28.11.2020
Ceata
Acum
-3°C

"Suntem un grup de fani care are multe idei, unele aplicabile, altele mai putin"

17 August 2014 21:50

"Zilele baschetului" este un eveniment mult așteptat, ȋn fiecare an, de către ȋmpătimiții baschetului din Sibiu. Organizatorii, Asociația "Al 6-lea jucător", surprind din nou audiența sibiană prin noi modalități inovatoare de a practica baschetul. Despre noutatea acestei ediții, care se va desfășura ȋn perioada 22-24 august, și activitățile de promovare ale baschetului ȋn Sibiu, aflăm de la președintele asociației, Claudiu Hila.
 
Reporter: La fiecare ediție reușiți să strângeți o audiență numeroasă. Cu ce veți surprinde publicul sibian, anul acesta? 
Claudiu Hila: Dorim să promovăm baschetul, să atragem cât mai mulți tineri sibieni să-l practice și să facă mișcare. Să arătăm că Sibiul susține sportul. Ediția din acest an va fi inedită, ȋn sensul că vom organiza un meci de baschet la ȋnălțime, la propriu cât și la figurat, pe acoperișul unei clădiri.
 
Rep.: Cum v-a venit ideea năstruşnică?
C.H.: Suntem un grup de fani care are multe idei, unele aplicabile altele mai puțin. Ȋn cazul acesta am căutat zeci de variante, de acoperișuri, până să găsim unul care să se potrivească cu standardele impuse de noi. Ȋn final, am ales terasa bibliotecii Astra. Structura terasei asigură siguranța participanților, siguranță care va fi accentuată prin montarea unei plase de protecție , care va ȋmpiedica ajungerea mingii pe trotuarul din fața bibliotecii.
 
Rep.: O nouă inovație pe care o pregătiți sibienilor este “aruncarea de milioane”. Cât de greu poate fi să dai coş de pe platforma unui tir aflat în mişcare?
C.H.: Nu știu cât de dificil este, probabil că noi o să inițiem o nouă ramură a baschetului "aruncarea la un coș aflat ȋn mișcare". Nu a mai făcut nimeni dintre noi așa ceva și nu cred că ȋn România s-a mai organizat o astfel de probă. Va fi ceva complet inedit, atât pentru noi, cât și pentru participanți.  
 
Rep.: Anul trecut l-aţi avut invitat special pe Ghiţă Mureşan, acum pe Virgil Stănescu. În ce măsură un copil ȋndrăgostit de baschet poate fi inspirat de astfel de jucători celebri?
C.H.: Prezența acestora influențează categoric evenimentul, deoarece sunt niște personalități cu renume din baschet. Aceștia au puterea de a inspira și copiii, pentru că orice persoană pasionată de acest fenomen baschetbalistic știe că invitatul nostru este un sportiv care prin multă muncă a reușit niște performanțe notabile. Noi ne bucurăm ca oamenii să participe ȋn număr cât mai mare, chiar și pentru simplul fapt de a-i admira pe aceștia. 
 
Rep.:  Am înţeles că aţi făcut vizite periodice în şcoli, aţi reuşit într-un fel să schimbaţi percepţia copiilor care nu mai doresc să facă sport?
C.H.: Inițiativa de susținere a baschetului ȋn școli ne este una foarte dragă, de aceea am fost prezenți ȋn toate locațiile reprezentative ale Sibiului, ȋmpreună cu baschetbaliști cunoscuți. Am organizat cursuri de baschet și am donat mingi sau maieuri de baschet elevilor. Este greu să schimbăm ceva ȋn mentalitatea acestora, iar ca să vezi efectele, trebuie să fi acolo, să-i simți, să-i vezi cum se bucură și cât de entuziaști sunt să obțină un autograf. Este ceva impresionant, eu mă ȋncarc pozitiv de fiecare dată când ȋi văd cât de mult se bucură și suntem mulțumiți că le putem declanșa dorința de a juca baschet. 
 
Rep.:  În 2007 aţi reuşit să intraţi în "Cartea Recordurilor" pentru cel mai lung meci de baschet disputat vreodată, 80 de ore de baschet non-stop. Ce a însemnat pentru voi acel record?
C.H.: A fost cel mai frumos eveniment organizat de noi și nu ne imaginam, la momentul respectiv, că am putea să inițiem un astfel de proiect. Pentru jucători a fost foarte greu, dar, la final, majoritatea a fost de părere că ar mai repeta experiența. A fost o provocare pentru toți, având ȋn vedere că orice record te face să-ți depășești limitele, de aceea ne gândim să organizăm un nou eveniment de asemenea anvergură. 

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

1 comentarii

baschetbalist

Acum 6 ani

Problema copiilor este UNDE POT SA JOACE BASCHET IN SIBIU (nu neaparat in mod organizat)? In momentul de fata exista numai cele 4 cosuri din Parcul Tineretului... si atit. O solutie ar fi ca scolile sa lase curtile deschise in weekend si pe perioada vacantelor. O solutie simpla si necostisitoare de altfel. Si ar fi barem un inceput.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus