Duminică,
03.07.2022
Cer Senin
Acum
20°C

FOTO - Basarabeanca Stela Popescu, la Slimnic: “Nu-mi place tendinta de a ne apropia de rusi"

Astăzi, Stela Popescu a devenit cetăţean de onoare al comunei Slimnic, fără, însă, a primi alt beneficiu material în afară de o diplomă şi o plăcuţă cu titlul acordat.

Actriţa a locuit un an în comuna sibiană, între 1944-1945, după ce a fugit din Basarabia, împreună cu mama sa. Valentina Popescu a devenit învăţătoare în Slimnic, iar fiica sa, Stela, era unul dintre cei mai buni elevi. Au locuit într-o cameră rechiziţionată în casa unei familii din sat, chiar vizavi de şcoală. Au locuit doar ele două, pentru că tatăl Stelei fusese deportat în Siberia şi a ieşit din lagăr abia aproape 20 de ani mai târziu.

Autoritățile locale din Slimnic i-au acordat astăzi titlul de cetățean de onoare, alături de o copie a catalogului clasei a III-a. Documentul arată că Stela Popescu avea, în acea perioadă, note foarte bune – de la 8 în sus. Cu toate acestea, autorităţile vremii au declarat-o “repetentă” pentru că s-a mutat la Bucureşti la mijlocul anului şcolar.

Vremuri grele

Jumătate dintre colegii din clasa a III-a ai Stelei Popescu mai trăiesc şi astăzi. Toţi au 79-80 de ani şi puţini îşi mai amintesc de vremurile tulburi. „Au fost zile negre, urâte. Am trecut prin niște situații foarte grele, dar viața a mers înainte, și cu bune, și cu rele. Că așa-i viața asta, pământească. Nu îmi amintesc de atunci multe de la şcoală, ştiu că viaţa era grea. Şi că am avut-o învăţătoare pe doamna Popescu, da, asta îmi amintesc. Şi de profesoara de franceză îmi amintesc, nu de alta, dar au venit ruşii şi ne-au obligat să ne transformăm caietele de franceză, în caiete de rusă”, îşi aminteşte Simion Blaga, unul dintre colegii de clasă ai Stelei Popescu.

Artista, prezentă astăzi la Slimnic, și-a amintit cu durere de vremurile de atunci. “Am fugit din Basarabia de frica hoardelor ruseşti. Dar ne-au ajuns din urmă, aici, la Slimnic. Vedeai fetele acelea frumoase, săsoaice, pe care le invidiau, că se duceau duminica dimineața la biserică, îmbrăcate superb, cu niște costume extraordinare... Eu, copil, mă uitam la ele ca la o minune. Ca, după un an și ceva, să vină rușii, să le strângă pe toate în școală, să le țină acolo 24 de ore, fără apă, fără mâncare și să le ducă direct în Dombas ( n.red. – o localitate din fosta URSS unde au fost deportaţi mii de saşi din România). Au rămas, la Slimnic, zeci de familii îndurerate, care atunci au înțeles și drama basarabenilor care s-au refugiat şi au venit aici, peste ei. Că nu era uşor să-ţi rechiziţionezi o cameră şi să te trezeşti în casă cu o familie străină. Dar noi de frica lor am plecat”, şi-a amintit Stela Popescu.

La ceremonie s-a înghesuit şi un pluton întreg de politicieni, care nu au ratat ocazia să se afişeze şi pe scenă – semn că la ușă ne bate o campanie electorală. Pentru că primarul din Slimnic, Ioan Șurean, face parte din PDL, la sărbătoare nu a fost nici picior de PSD-ist. În schimb, au bifat “prezent” deputatul Mircea Cazan (PNL) , deputatul Ioan Tămâian (PNL), senatorul Nicolae Neagu (PNL), consilierul județean Constantin Șovăială (PDL), fostul candidat la europarlamentare Diana Pavelescu (Forța Civică, acum în PDL, după fuziunea celor două partide).

Stela Popescu s-a născut în Basarabia, la Bălți, acum 79 de ani. A fugit împreună cu mama sa în România, de teama soldaților ruși. Tatăl său a fost deportat în Siberia și a trăit în lagăr aproape 20 de ani. În România, Valentina Popescu a fost învățătoare, inclusiv la școala din Slimnic. Fiica ei, Stela, a urmat o strălucită carieră de artistă de comedie. La sfârșitul facultății, a fost repartizată la Teatrul din Brașov, acolo unde a ajuns să susțină 400 de spectacole pe an. Din 1963 până în 1969, a jucat la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase". În 1969, Stela a părăsit Revista și s-a angajat la Teatrul de Comedie. Colaborează cu Radiodifuziunea Română din 1963 până în prezent.
 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

6 comentarii

:)))

Acum 7 ani

hai serios madam?! ce tragedie ca a racolat toate fetele alea care oricum le invidiai sau ce bucurie pe capul tau? cunoscand moldovenii si frustrarile, invidia si aroganta lor exacerbata si cum aud de sibiu sau ardeal se uita la tine scurt de sus in jos cred ca ultima e mai viabila ! pleaca de unde ai venit cucoana ! nu ne faci vreun favor
Raspunde

joseph

Acum 7 ani

Se vede din poza a 4-a ce improvizație specific românească a fost. S-au tăiat niște buturugi, binenteles, nu la dimensiunea corectă, peste care s-au bătut în cuie niște fostane, așa se face că babele din Slimnic stau ca rufele la uscat. În spate, fumegă anemic un grătar pentru mici. S-a dat, gratis, binenteles, și câte un pahar de bere Aro. Doamna Stela a rostit câteva poante răsuflate, că de când a murit Maximilian, soțul și textierul dânsei, are umor fix cât o bobină electromagnetică. Văleu, mi-e silă.
Raspunde

@@@@

Acum 7 ani

Nu mai carcotiti aiurea penibililor ,Stela Popescu a fost si este o mare si talentata actrita ,nu conteaza de unde e de loc iar tu mai joseph atotstiutorul se putea sa nu arunci cu laturi in tot ce e romanesc?nu-ti convine la Sighii....atunci mars dreaq de unde ai venit pe aici si lasa volumul jos!!!!!!!!!!!
Raspunde

gogu

Acum 7 ani

Dl. Joseph mereu carcotas si mofluz cand nu e vorba de dl. Johannis si de sasi. De ce oare?
Raspunde

:)))

Acum 7 ani

Rodica Popescu Bitănescu ! Rodica Popescu Bitănescu ! Rodica Popescu Bitănescu !
Raspunde

myshi

Acum 7 ani

auzeam sau citeam pe undeva cum ca \'\'fiecare generatie are impresia ca ea pune coada la pruna si ca a inventat mersul pe jos\'\' uitand sau pur si simplu din ignoranta[ca de aia procentul de promovavilitate a Bacalaureatului este cum este] ce datoram celor pe ai caror umeri[fireste,nu la propriu!]]s-au ridicat spre lumina!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus