Miercuri,
30.11.2022
Ceata
Acum
-4°C

Movilele de la Bradeni: legenda si explicatii stiintifice

Cei care au trecut măcar o dată pe drumul judeţean care leagă Sighişoara de Agnita şi au ajuns la Brădeni, au putut vedea lângă comună un ansamblu de movile sau formaţiuni geologice care nu par a fi naturale şi pe care sătenii le numesc „Movilele de la Brădeni”. Despre apariţia movilelor, pe care specialiştii le mai mai denumesc şi tumuli, iar sătenii „muşuroaie uriaşe”, se vehiculează multe variante, dar ca şi în cazul altor movile asemănătoare apărut în alte judeţe, nu se cunoşte cu certitudine nici momentul apriţiei, nici dacă oamenii au avut vreo contribuţie la formarea lor.
 
Una dintre este înaltă de aproximativ zece metri, în timp ce restul au înălţimi de aproximativ şase metri. Unitatea teritorial-administrativă a comunei Brădeni, în care se află movilele de la Brădeni este în aria naturală protejată de interes comunitar, ROSPA0099 Podişul Hârtibaciului, arie preluată în administrare de Societatea Progresul Silvic - Filiala Sibiu, din anul 2010.
 
Specialişti spun că aceşti tumuli aparţin civilizaţiei megalitice şi aveau un rol funerar, fiind ridicate încă din neolitic, nu doar ca morminte, dar şi ca puncte de pe care se puteau face observaţii astronomice. 
 
Potrivit DEX-ului, tumulul este o movilă artificială, conică sau piramidală, din pământ sau din piatră, pe care unele popoare din antichitate o înălțau deasupra mormintelor.
 „Poziţia ordonată a acestor tumuli te trimite cu gândul la o construcţie creată de mână omenească, la un complex funerar de înhumaţie de tip celtic. Poziţia întregului ansamblu s-ar înscrie în categoria de necropolă tumulară nucleală, în care un tumul principal este înconjurat de alţi tumuli mai mici. Se știe că celţii, făuritori ai civilizaţiei La Tène, au dominat această zonă a Daciei timp de mai bine de două secole (IV-II î.Chr.). Invazia lor a marcat de fapt trecerea spaţiului carpatic la cea de-a doua etapă a fierului. Ritualul de înmormântare a războinicului cu carul său de luptă era un simbol al prestigiului, ritual rezervat doar căpeteniilor celtice. Astfel de morminte de înhumaţie cu car, au fost descoperite în satul Toarcla (judeţul Brasov), câţiva kilometri mai la sud, cât şi în satul Vurpăr (judeţul Sibiu), din aceeaşi zona”, conform unui articol apărut pe site-ul Historia.
 
Legendele sătenilor
 
Comuna Bradeni cuprinde o populaţie de aproximativ 1.500 de locuitori. Am vorbit cu câţiva să văd dacă poveştile lor sunt asemănătoare cu explicaţiile specialiştilor sau se încred mai mult în poveştile auzite de la bunici.
Tanti Victoria spune că nu îşi aduce aminte multe legende, dar a mai auzit oamenii vorbind despre povestea unor tâlhari care veneau pe sate şi jefuiau oamenii, iar sătenii rămâneau fără mâncare peste iarnă. „Aşa că după un astfel de jaf s-au unit oamenii din mai multe sate şi au năvălit peste tâlharii care făcuseră popas în locul unde sunt acum movilele. I-au ucis, apoi i-au acoperit cu mult pământ, ca să se vadă de departe care va fi soarta celor care vor mai fi tentaţi să îi jefuiască”, povesteşte doamna Victoria.
 
Dintre săteni, atât cei care spun că nu au auzit niciodată despre movilele lor că ar fi unice şi se găsesc doar în câteva locuri din ţară, cât şi cei care povestec cu mândrie ce au auzit de tumulii din zonă, toţi sunt nemulţumiţi că nu li se acordă o mai mare atenţie, că nu sunt păzite de cei care nu se sfiesc să le sape şi să folosească pâmântul. „Poveşti nu prea ştiu, mai sunt unii care zic prin sat să sunt vrăjite, dar astea sunt basme. Ceea ce pot să vă zic este că nu se ocupă nimeni cum trebuie de ele. La un moment dat au furat ţiganii pământ din ele, apoi au mai furat alţii ca să facă nu ştiu ce baraj. E păcat şi ar trebui să se cerceteze şi să fie protejate, dar acţiunile astea trebuie să vină din partea autorităţilor”, spune domnul Babeş, un alt localnic.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus