Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Cu doua saptamani inainte de inceperea anului scolar, 65% dintre posturile cadrelor didactice raman neocupate

În luna mai au fost anunţate pentru prima dată posturile oferite pentru cadrele didactice din judeţul Sibiu, apoi în iulie în cadrul şedinţei publice s-au ocupat doar 35% din totalul de 960 de posturi, iar cu mai puţin de trei săptămâni înainte de începrea noului an şcolar, 624 încă aşteaptă să fie ocupate de dacăli.
Speranţe pentru septembrie
„Noi am pornit la sedinţa din 31 iulie cu 960 posturi oferite pentru cadre didactice în judeţul Sibiu. Aceste posturi, conform Legii Educaţiei Naţionale au fost publicate în stare finală şi fixă din 5 mai 2014 şi au fost vizualizate pe site-ul www.isjsibiu.ro dar şi pe site-ul Min.Ed.Nat. În baza notelor obţinute, candidaţii cu note peste 7,00  au putut accesa posturi cu viabiliatate de 4 ani (36 candidaţi) care au devenit titulari ai sistemului de învăţământ începând cu 1 septembrie 2014. Posturile rămase, adică 924 de posturi au fost vizate de candidaţii cu note între 5 şi 7 obţinute la concursul din 21 iulie. Ei au accesat 300 de posturi. Astfel au rămas 624 de posturi pentru şedinţele de la sfârşitul lunii august”, spune Ştefan Keresztes, reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu. 
Reprezentaţii ISJ speră ca şedinţele publice de la sfârşitul lunii august, sau dacă nu concursurile care se vor putea organiza în şcoli de luna viitoare, să ducă la ocuparea posturilor.
„Estimăm că încă 260 de posturi vor fi publicate pe site şi ofertate candidaţilor care dovedesc competenţe profesionale dovedite prin concurs de probitate profesională. Până în dată de 10 septembrie cel târziu sperăm ocuparea tuturor posturilor şi catedrelor vacante din judeţul Sibiu”, mai spune Ştefan Keresztes.
 
Profesorii fug de mediul rural
 
Şcoli din Biertan, Brădeni, Merghindeal, Chirpăr, Hoghilag, Noiştat, Moşna şi alte localităţi încă speră că până în 15 septembrie îşi vor ocupa catedre de biologie, matematică, educaţie fizică, educaţie muzicală, educaţie plastică sau fizică.
 
 „Noi nu avem profesor la matematică şi cam aceasta este materia la care avem probleme în fiecare an. Nu prea vin profesori pentru că e departe de Sibiu, dar eu sper să se ocupe la sfârşitul lunii, când mai sunt şedinţe publice. Dacă nici atunci nu vine nimeni, organizăm concurs în 15 sptembrie şi sperăm să avem atunci noroc, altfel nu ştiu”, spune Valentin Lepşa, directorul Şcolii Generale Merghindeal.
 
Problema principală, spun directorii, este distanţa de 50-60 de km din Sibiu până în anumite localităţi, iar profesorii caută posturi în oraş sau în localităţile învecinate. Profesorii, pe de altă parte, dau vina şi pe directori, care de multe ori refuză să le deconteze naveta.
„În şcolile aflate la distanţă mare de Sibiu se ocupă greu posturile din două motive: naveta e scumpă, uneori nu sunt mijolace de transport directe, iar directorii nu decontează decât o parte din navetă sau deloc. Aşa că la 800 de lei salariu, să mai dai două-trei sute de lei pe navetă, cu ce te mai alegi? Şi apoi sunt materiile la care au fost mereu probleme, ca de exemplu biologia, muzica şi desenul. O catedră are 18 ore, ori într-o şcoală din mediul rural ai patru ore de biologie pe săptămână la toate clasele, iar restul catedrei trebuie să o completezi la alte şcoli. Aşa că e greu să te împarţi în trei şcoli, ca să ai o catedră completă, cu navetă şi aşa mai departe”, poveteşte Roxana, o profesoară care a predat în ultimii patru ani în trei localităţi de la marginea judeţului.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus