Joi,
21.01.2021
Innorat
Acum
0°C

Ministerul Educației, amendat pentru că ar fi discriminat elevii maghiari

Ministerul Educației, amendat pentru că ar fi discriminat elevii maghiari

Consiliul Național de Combatere a Discriminării a amendat cu 2.000 de lei ​Ministerul Educației pentru că nu a asigurat programe școlare și manuale de limbă română speciale pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, pe tot parcursul învățământului preuniversitar.

Decizia a fost anunțată miercuri după un an de la depunerea unei sesizări a Consiliului județean Harghita. „Lipsa manualelor școlare de limbă română speciale, lipsa noilor programe școlare speciale la limba română pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, pe tot parcursul învățământului preuniversitar încalcă dreptul constituțional al cetățenilor români aparținând minorității maghiare, elevi în clase cu predare în limba maternă maghiară: - de a învăța la un nivel competitiv limba română, limba oficială a statului, - de a avea acces la educație în condiții de egalitate, - de a avea acces la formare și piața muncii din România în condiții de egalitate, și dreptul la demnitate”, se arată într-un comunicat al CNCD.

Potrivit instituției, Ministerul Educației Naționale nu a inițiat și implementat nicio politică publică pentru îmbunătățirea creșterii gradului de cunoaștere a limbii oficiale a statului de către elevii aflați în clasele cu predare în limba maternă maghiară.

”Pasivitatea Ministerului Educației Naționale a condus la rezultate foarte slabe ale elevilor din clasele cu predare în limba maternă maghiară, la examenele la limba și literatura română de la evaluarea națională din clasa a VIII-a și de la examenul de bacalaureat”, arată CNCD.

În afară de amendă, CNCD recomandă Ministerului Educației Naționale să întreprindă urgent toate măsurile necesare pentru a aplica prevederile Legii Educației Naționale nr. 1 din 2011, referitoare la predarea limbii și literaturii române pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, cu scopul de a asigura dreptul constituțional al acestora de a învăța limba română, limba oficială a statului.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor
Telefon:
0757201737

Comentarii

7 comentarii

Cris

Acum 1 an

Ma bucur sa aud așa ceva, atâta dușmănie împotriva ungurilor...get a life loosers !!! Ungurii au creat Holywood-ul, ungurii au cele mai multe Nobel Price pe cap de locuitor considerând numărul populației !!! Vlad Țepeș ca a fost căsătorit cu o unguroaica prea frumoasa! Au cea mai buna prăjitura din lume Somlo Galuska si au luptat împotriva rușilor in 1956 !!! Sa nu mai vorbesc de bărbați HOT like hell !!!
Raspunde

Cititescu

Acum 1 an

Amuzanta amenda asta de 2000 de lei aplicata unui minister, nu unui buticar ignorant ! Sunt sate intregi de unguri care refuza sa invete limba romana si nu lipsa manualelor e de vina. Daca in Ungaria romanii sunt obligati sa invete maghiara si in Romania ungurii trebuie obligati sa invete romana.
Raspunde

Or ban

Acum 1 an

Cum îl cheamă pe șeful CNCD ? De ce nu se spune că pe elevii maghiari nu îi interesează absolut deloc să învețe limba română ?Uitați-vă prin manualele lor de istorie și veți înțelege de ce.
Raspunde

Cris

Acum 1 an

Manualele de istorie scrise si modificate de cine oare ? Manualele de istorie din România nu spun istoria la fel ca in manualele de istorie din Ungaria , cine are dreptate? Care istorie spune adevarul si care minte ? Manualele de istorie reproduc mituri sociale , adevarul este undeva pierdut printre rânduri, fapte, Invenții si altele ... pe Isus l-am văzut ieri pe cibin cu in peste în mâna si făcând selfie
Raspunde

ileana v

Acum 1 an

smf. pe bune? ia sa invete ei limba romana...ca tot suntem in romania.
Raspunde

Antrenor de ursuleti

Acum 1 an

doar la voi in pestera ce dialect romanesc se vorbeste ???
Raspunde

ilie

Acum 1 an

Cititescu tiai pus intrebarea de citi ani sunt ungurii in Romania si invers .atuncia poti sa comentezi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus