Miercuri,
17.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Weekend-ul festivalurilor la Sibiu

Carros de Foc (Spania), una dintre cele mai cunoscute companii de teatru stradal din Europa, Obscurus Orbis (Letonia), Drachenmond (Germania), Novosadski Kamerni Hor (Serbia), Compania de Reconstituiri Istorice Chigot (Bulgaria), Asociaţia “Casa Calfelor”, alături de numeroşi artişti şi ordine cavalereşti din Sibiu şi din România participă în acest weekend la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Medieval „Cetăţi Transilvane” Sibiu. Evenimentul va avea loc în perioada 29 – 31 august şi timp de trei zile, Centrul Istoric va fi animat de sute de personaje de Ev Mediu şi zeci de spectacole de muzică medievală, dans şi teatru medieval, lupte cavalereşti şi spectacole pirotehnice. Ediţia din acest an a festivalului va fi transmisă live pe livestream.com – Festivalul Medieval „Cetăţi Transilvane” Sibiu fiind primul festival din Sibiu transmis live pe internet. Ediţia din acest an a festivalului se va desfăşura sub motto-ul “Bucuroşi de oaspeţi”.

Parada festivalului cheamă sibienii în Parcul Cetăţii

Festivalul va începe vineri, 29 august cu tradiţionala paradă de deschidere, la care participă toţi artiştii invitaţi anul acesta la Sibiu. Alături de aceştia sunt aşteptaţi să se alăture paradei toţi sibienii care iubesc artele medievale. Parada festivalului va lua startul de la ora 21:00, din Parcul Cetăţii -Turnul Dulgherilor, urmând traseul Parcul Cetăţii – Bulverdul Nicolae Bălcescu – Piaţa Mare. Evenimentul va fi prezentat şi în acest an de tinerii actori sibieni Andrada Grosu şi Bogdan Sărătean.

Carros de Foc (Spania) cu două spectacole în premieră la Sibiu

Compania Carros de Foc Spania, cunoscută în întreaga lume pentru spectacolele impresionante cu marionete şi care alegorice supradimensionate, este prezentă în acest an, în programul Festivalului Medieval „Cetăţi Transilvane” Sibiu, cu două spectacole de teatru stradal în premieră la Sibiu. Este vorba despre spectacolele „Salvador”, care va avea loc vineri, 29 august, în deschiderea festivalului, cu începere de la ora 22:00 şi duminică, 31 august 2014, în închiderea festivalului, de la ora 21:00 şi spectacolul „Druida de Jagul”, care va avea loc sâmbătă, 30 august, în a doua zi de festival, de la ora 21:00.

„Ambele spectacole poartă publicul într-o lume magică şi surprinzătoare. Primul spectacol al Companiei Carros de Foc va avea loc în Piaţa Mare, iar spectacolul programat pentru ziua de sâmbătă, 30 august va avea loc pe traseul Bulevardul Nicolae Bălcescu – Piaţa Mare. Compania Carros de Foc celebrează în 2014 douăzeci de ani de activitate artistică. De-a lungul existenţei sale spectacolele Companiei Carros de Foc au fost prezentate în peste paisprezece ţări: Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Costa Rica, Columbia, Cuba, Ecuador, Mexic, Nicaragua, Portugalia, Uruguay, Venezuela şi Spania. Cel mai recent turneu al companiei a fost în Coreea de Sud“, spun organizatorii.

Tabere medievale şi ateliere meşteşugăreşti

Pe parcursul celor trei zile de festival, în Piaţa Mare îşi vor instala taberele medievale Compania de Reconstituiri Istorice Chigot (Bulgaria), aflaţi anul acesta pentru a doua oară la Sibiu, Compania Arrany Griff Rend (Odorheiu Secuiesc), pentru prima dată în programul festivalului medieval sibian şi ordinul cavaleresc Anacronism Sibiu, ordin care s-a remarcat încă de la început prin atenţia deosebită acordată detaliilor, costumelor şi prezenţei scenice.

Toate cele trei companii vor prezenta în taberele medievale demonstraţii de lupte cavalereşti, spectacole de animaţie stradală, spectacole de dans medieval, prezentări de arme şi armuri medievale.

Calfele Călătoare vor fi de asemenea prezente la Festivalul Medieval „Cetăţi Transilvane“ Sibiu, cu trei ateliere meşteşugăreşti, care vor avea loc în Piaţa Mare: atelierul meşterului fierar, atelierul meşterului dulgher şi atelierul meşterului pietrar. Publicul va putea descoperi tehnici vechi de prelucrare a fierului, pietrei, lemnului.

Nouă conferinţe în programul festivalului

Programul festivalului este completat şi în acest an, pentru publicul pasionat de istoria Evului Mediu, de o serie de trei conferinţe de medievistică, susţinute de prof. Zeno Pinter. „Poveşti urbane ale Evului Mediu“, Războinicii Evului Mediu. Cavaleri. Fortificaţii. Conflicte“ şi „Viaţa de zi cu zi în Sibiul Medieval. Alimentaţie. Educaţie. Credinţă. Bresle şi vecinătăţi“ sunt cele trei teme generale care vor fi abordate în acest an în cadrul conferinţelor.

Florinela Anca Vasilescu prezintă de asemenea în cele trei zile de festival trei conferinţe cu atelier: „Formula tainică a descântecului sau Cum se creează un cântec de leac“, „Arhitectura Tarotului – corespondenţa între semnele arcanelor şi principiile alchimiei“, „Poveşti despre remedii din reţetarele medievale“. Toate conferinţele vor avea loc la Casa Hermes, Sala Studio, Piaţa Mică, nr. 11.

Program special pentru copii

O secţiune specială din programul Festivalului Medieval „Cetăţi Transilvane“ Sibiu este dedicată copiilor. Pentru aceştia, pe parcursul dimineţii, în zilele de sâmbătă, 30 august şi duminică, 31 august sunt prezentate spectacole de teatru sau dans special create pentru copii. Este vorba despre spectacolul de dans „Dumbrava veseliei“, spectacol cu şi pentru copii şi spectacolele de teatru profesionist, susţinute de Compania de Teatru Interactiv Bucureşti, „Scăpărătoarea“ şi „Groaznicele peripeţii ale lui Dovlecel“.

Un program interactiv pentru copii, în care aceştia sunt invitaţi să descopere semnele heraldice şi mişcări de dans medieval, va fi susţinut şi de compania de reconstituri istorice Arrany Griff Rend (Odorheiu Secuiesc).

Iarmaroc, statui vivante şi demonstraţii de dresură

Atmosfera de vechi târg medieval va fi recreată prin organizarea şi în acest an a iarmarocului medieval, la care vor participa meşteşugari şi artizani din toată ţara.

Asociaţia Culturală BIS va anima atmosfera din Piaţa Mare prin momente de statui vivante, prezentate şi în acest an în Piaţa Mare. După interesul maxim manifestat de public la ediţia din 2013 a evenimentului, a fost invitat şi în acest an la festival Grupul Axel Sibiu, care va oferi în cele trei zile de festival demonstraţii de dresură păsări de pradă.

De Ziua Limbii Române

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu se alătură instituţiilor care sărbătoresc Ziua Limbii Române la finalul acestei luni, prin organizarea unui recital care va avea loc la Librăria Humanitas, sâmbătă, 30 august, de la ora 18:00.

Ziua Limbii Române a fost instituită prin lege în anul 2013 şi declarată pe data de 31 august, când autorităţile şi instituţiile publice pot organiza evenimente culturale sau ştiinţifice consacrate limbii române.

Sub genericul „Recunoştinţă”, actriţa Lerida Buchholtzer va interpreta fragmente din creaţia eminesciană comentate de Constantin Noica, filosoful care îl consideră pe Eminescu omul deplin al culturii româneşti: „Darul ce ni s-a făcut prin Eminescu? A apărut în lumea noastră un om care-a înţeles să fie om deplin. Cineva care n-a vroit să fie al doilea”.

Festivalul „Clara Haskil”

La finalul acestei săptămâni, la Sibiu debutează prima ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică „Clara Haskil”, un omagiu adus legendarei pianiste de origine română.

În cadrul Festivalului, publicul va putea să-l asculte în premieră pe o scenă românească pe pianistul Adam Laloum, câștigătorul Concursului Internațional de Pian „Clara Haskil” (Vevey, Elveția), ediția 2009, un artist aflat în plină ascensiune internațională. În sezonul 2013-2015, pianistul colaborează cu dirijori de renume, precum Charles Dutoit și Valery Gergiev. De asemenea, Adam Laloum colaborează cu Ion Marin, unul dintre cei mai apreciați muzicieni români în plan internațional. Adam Laloum va urca pe scena Sălii Thalia pe 2 septembrie, de la ora 19:30, iar din programul recitalului său face parte și splendida Sonată în Si bemol Major D960 de Franz Schubert.

Seara de 3 septembrie aduce pe scena Festivalului lucrări de George Enescu și Dinu Lipatti, un moment cu valoare de simbol, recitalul susținut de violonista franceză Marina Chiche și de pianista de origine română Alina Azario – celebra Sonată Nr. 2 pentru Vioară și Pian în fa minor, de George Enescu și Nocturna în fa diez minor, de Dinu Lipatti. Programul serii de 3 septembrie va include, de asemenea, și lucrări de Bach, Debussy și de Bartók – cunoscutele Dansuri populare românești.

Pianistul elvețian François-Xavier Poizat va concerta pe 4 septembrie, în ultima seară a Festivalului. Despre François-Xavier Poizat, legendara Martha Argerich spunea că „este un pianist de o remarcabilă virtuozitate și cu un lirism profund”. Pe scena din Sibiu, pianistul va interpreta lucrări de Ravel, Beethoven și Chopin. Cvartetul Arcadia va interpreta pe scena Sălii Thalia, în 1 septembrie, celebrul Cvartet de Coarde Nr. 14 în do diez minor, Op. 131 de Ludwig van Beethoven.

Sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, Orchestra Simfonică București va încânta publicul cu lucrări de Ceaikovski și de Vivaldi.

Filme de weekend

Cei care plănuiesc să ajungă şi pe la Cinema Arta zilele acestea pot să vadă „Zindagi Na Milegi Dobara”, „The Expendables” şi „The House of Magic”.

"Zindagi Na Milegi Dobara" spune povestea lui Kabir și a prietenilor săi. Kabir se pregătește să se căsătorească cu logodnica lui Natasha și la petrecerea burlacilor decide să se întâlnească cu cei mai buni prieteni ai săi din copilărie, Arjun și Imraan, alături de care pornește într-o excursie spre Spania. Aici cei trei o vor întâlni pe frumoasa Laila, a cărei apariție va schimba radical cursul călătoriei lor.

The Expendables îi aduce pe Barney (Stallone), Christmas (Statham) și restul echipei față în față cu Stonebanks (Gibson), cel care cu ani în urma a înfiinţat alături de Barney gruparea Eroi de sacrificiu. Stonebank a devenit treptat un mercenar lipsit de scrupule și implicit un personaj pe care Barney a fost forțat să-l ucidă sau cel puțin așa a crezut. Chiar dacă nu e prima dată când păcălește moartea, Stonebanks și-a făcut o prioritate acum din distrugerea grupării Eroi de sacrificiu, însă Barney pare să nu fie de acord cu el, pentru că are cu totul alte planuri.

În „The House of Magic” Thunder, o pisicuţă abandonată, se adăposteşte de furtună în subsolul unei case ciudate Aceasta îi aparţine unui magician blajin, iar Thunder simte că în sfârşit şi-a găsit un cămin alături de el şi ajutoarele sale. Problemele apar când nepotul magicianului vrea să profite de încrederea lui, iar Thunder şi restul "familiei" trebuie să ia măsuri.

Foto: stirisireportajealba.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus