Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Cu si despre olari la Muzeul Astra

Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerus organizează sâmbătă, 6 septembrie două evenimente dedicate olarilor: vernisajul expoziţiei temporare ,,Moştenirea familiei Sitar. Olăritul” şi de lansarea primului număr al ,,Ziarului olarilor din România. Îndreptar pentru olari şi ceramişti”.

Expoziţia prezintă destinul familiei Sitar, cea mai cunoscută familie de olari originară din Baia Mare.

,,În spatele măiestriei cu care Cornel Sitar modelează ceramica, trebuie menţionat efortul său de a descoperi şi revitaliza formele, ornamentele şi cromatica centrelor de olărit care nu mai există astăzi. El a reuşit prin tehnici moderne să reintegreze în circuitul valorilor contemporane forme şi motive demult uitate. Între timp el a creat un stil individual care este simplu de observat în ceramica sa. Toate vasele lui sunt uniform acoperite în timp ce cromatica rezultă armonios din combinarea artistică a nuanţelor de alb, roşu aprins, galben, verde, ocru, negru, maro şi albastru. Ornamentele sunt desenate liber sau geometric şi reprezintă o combinaţie a imaginilor astrale, geometrice, florale şi zoomorfe într-o compoziţie potrivită”, spune muzeograful Karla Roşca.

În cadrul vernisajului va fi lansat primul număr al ,,Ziarului olarilor din România. Îndreptar pentru olari şi ceramişti”, o publicaţie cu şi despre olarii din România, care constituie rezultatul celei mai recente colaborări dintre cei doi redactori, Karla Roşca şi Horst Klusch, ambii buni cunoscători ai ceramicii din Transilvania.

„Pe lângă toate aceste evenimente, organizatorii au pregătit o serie de surprize pentru toate vârstele. Cei mici vor putea asista la o demonstraţie de măiestrie în arta decorării vaselor pe roata cu picior, în timp ce vizitatorii cei mari vor putea achiziţiona piese de ceramică contemporane”, mai spun organizatorii.

Evenimentele vor avea loc sâmbătă, 6 septembrie 2014, în sala de expoziţie din Casa Artelor, Piaţa Mică, nr. 21, începând cu ora 16:00.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

gogu

Acum 9 ani

Dar targul, Targul Olarilor cand incepe?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus