Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Interviu cu Adrian Tibu, noul manager al Teatrului Gong: "La prima intalnire, domnul Chiriac m-a dat afara din birou!"

Noul director al Teatrului pentru copii și tineret Gong vorbește despre noua direcție în care se va dezvolta instituția, dar și despre schimbările pe care le va impune. Plus cum a ajuns să împartă înghețată în sediul Teatrului ”Radu Stanca”.

Reporter: Ți s-a îndeplinit un vis odată cu noua funcție?

Adrian Tibu: Nu pot să spun că mi-am dorit neapărat, sau că am căutat această funcție, dar cred cumva în destin și în conjuncturi bune.

Rep.: Crezi că destinul tău era să ajungi director de teatru?

A.T.: Dacă sunt aici, atunci cu siguranță da!

Rep.: Câți angajați are Teatrul Gong în momentul de față?

A.T.: Conform organigramei sunt 56 de posturi, dintre care doar 52 sunt ocupate.

Rep.: Și ce te recomandă pe tine, ce experiență ai astfel încât să răspunzi pentru salariile a 52 de persoane?

A.T.: Probabil a contat foarte mult proiectul pe care l-am depus la concurs. M-a ajutat foarte mult și facultatea de management cultural. Contează și gândirea orientată pe proiect și mai ales experiența avută încă din clasa a IX-a de liceu, cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Rep.: Lucrezi din clasa a IX-a pentru Festivalul Internațional de Teatru?

A.T.: Da, este o poveste mai specială! Toată treaba aceasta a început în clasa a IX-a când lucram cu voluntarii de la Peace Corps veniți în România să predea limba engleză. La finalul cursurilor am avut de pregătit un spectacol de teatru, după care am ales să merg într-o tabără de actorie și timp de o lună și jumătate am călătorit în Franța, Elveția, Spania și Portugalia, unde am învățat Commedia dell'arte. După aceea m-am întors la Sibiu și am început să organizez Sibiu Plays! – un festival de teatru concurs pentru elevii de liceu. Acest efort a fost o experiență dătătoare de energie și de aici am prins dragul de această zonă a managementului artelor. Iar povestea mea cu Festivalul Internațional de Teatru este una chiar amuzantă. La un moment dat, trimisesem o scrisoare celor de la Napolact, cărora le ceream sponsorizare o sută de batoane de înghețată. Dintr-o eroare, am primit o mie de înghețate. Imaginează-ți că a venit un camion în fața blocului meu, pentru că acolo aveam adresa festivalului, și a descărcat o mie de batoane de înghețată. Evident că n-am știut pe moment ce să fac cu ele! O parte dintre batoane au fost depozitate în vitrina alimentarei de lângă mine, iar pe restul a trebuit să le împart prin oraș, așa că am chiulit o zi întreagă de la școală și le-am împărțit pe la tot felul de instituții anunțând că urmează să aibă loc un festival de teatru pentru elevi de liceu.

Rep.: Împărțind înghețată ai ajuns la Teatrul ”Radu Stanca”?

A.T.: Da, așa am ajuns la sediul teatrului, unde am urcat în biroul domnului Chiriac, care nu a înțeles imediat ce vreau eu să fac cu înghețata, ba chiar a crezut că vreau să vând înghețată în teatru (râde n. r.). Așa că, la prima întâlnire, domnul Chiriac m-a dat afară din birou, aproape în șuturi! A chemat inclusiv portarul pe care l-a amenințat că îl dă afară din teatru din cauză că mi-a permis să intru în instituție pentru a comercializa înghețată. Asta deși eu anunțasem la marketing că intenționez să vin pentru a distribui înghețată gratuit, în ideea promovării evenimentului nostru teatral. Norocul meu a fost că în acel an îl aveam ca președinte al juriului pe regizorul Radu - Alexandru Nica, angajat al Teatrului ”Radu Stanca”, iar Radu i-a explicat domnului Chiriac despre ce era vorba. Probabil că atunci nu s-a simțit confortabil cu situația apărută și m-a invitat apoi la o masă. Așa am ajuns să fiu asistentul lui junior pentru perioada Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Eram complet din altă lume acolo, îmi amintesc că prima dată când mi-a dat mobilul său pentru a răspunde, am fost atât de rușinat încât m-am întors cu spatele la dânsul astfel încât să pot deschide gura să spun ”alo, da? Domnul Chiriac nu este disponibil momentan”. De atunci am colaborat an de an, iar în ultimii patru ani am lucrat în funcția de PR manager.

Rep.: Revenind la Teatrul Gong, ce sperai să găsești acolo și ce ai găsit în realitate?

A.T.: Eu cunosc colectivul, pentru că am mai lucrat un an de zile acolo, așa că adaptarea mea a fost una cât se poate de ușoară. Am regăsit niște oameni entuziasmați, care promit foarte mult. Eu sunt convins că printr-un proiect bun, prin care să fie motivați atât pentru dezvoltarea personală, cât și în zona artistică, se pot face lucruri foarte bune. Sigur, începutul este unul mai greu, din câte observ eu până acum e destul de multă birocrație. Eu încerc să aduc lucrurile pe un făgaș normal, în sensul de aliniere la ceea ce înseamnă idee europeană, modificarea regulamentului la noua zonă legislativă, dezvoltarea unui program artistic care să includă atât zona pentru copii, cât și zona pentru tineret, dar mai ales formarea profesională  continuă a angajaților, precum și dezvoltarea unor ateliere pentru copii.

Rep.: Sună frumos cum o spui, dar care este salariul mediu în teatru?

A.T.: Fără să-ți dau o cifră exactă, e vorba de o sumă sub salariul mediu pe economie.

Rep.: Și atunci cum îți propui să motivezi angajații?

A.T.: E un fapt asumat de toți ca echipă, în frunte cu mine (râde n. r.). Încercăm să facem ceva valoros cu pasiune. Dar cred cu tărie că la Teatrul Gong putem dezvolta proiecte artistice astfel încât să suscităm imaginația și să generăm un sentiment de descoperire continuă în rândul celor mai tineri. Chiar vrem să contribuim la dezvoltarea orașului în care trăim.

Rep.: Concret, vom vedea spectacole noi, un alt gen de spectacole, idei noi?

A.T.: Cu siguranță vor fi spectacole noi, iar o prioritate o reprezintă spectacolele de animație și cu păpuși. În momentul acesta, cel mai important gol pe care trebuie să-l acoperim este în zona pentru copiii de 3, 4 și 5 ani, iar pe termen lung să dezvoltăm zona de tineret și să introducem noile tehnologii în spectacole.

Rep.: Spune-mi un lucru, înfăptuibil pe termen lung, pe care ți-l propui să-l faci la Teatru Gong și pentru care pot să vin peste un an, sau doi, și să te trag la răspundere.

A.T.: Îmi propun să dezvoltăm un program mai dinamic și să obișnuim părinții să vină alături de copii la teatru. În același timp îmi propun ca Teatrul Gong să continue destinul spectacular al orașului Sibiu și să devină un centru important în zona animației, dar și un centru de excelență pe conturarea anumitor politici culturale care să dezvolte sistemul, și nu în ultimul rând, o oportunitate bună de petrecere a timpului liber.

Rep.: În încheiere spune-mi în cât timp crezi că vom vedea la Teatrul Gong spectacole jucate cu casa închisă, așa cum se întâmplă la Teatrul ”Radu Stanca”?

A.T.: Eu cred că se va întâmpla încă din luna septembrie, odată cu deschiderea noii stagiuni pe data de 13 septembrie. Sunt foarte optimist!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Alex

Acum 9 ani

felicitari Adrian pentru acest post si sper sa aud si sa vad numai lucruri bune despre Teatrul Gong si despre tine. Multa bafta si sa lucrezi cu pasiune pentru a realiza cea ce ti-ai propus, o sa fie un drum destul de greu, dar frumos. Mult noroc
Raspunde

Spectator

Acum 9 ani

Interesantă ar fi și o colaborare cu Teatrul Radu Stanca pentru a pune în scenă și niște piese care să includă și teatru de păpuși (mă refer la piese pentru publicul adult). Am văzut la Cluj o excelentă punere în scenă, parțial cu păpuși, a piesei lui Vișniec \"Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal\".
Raspunde

Victor

Acum 9 ani

Mult succes!
Raspunde

Alex

Acum 9 ani

Cu https://www.facebook.com/LightWave.Theatre cei de aici ar trebui sa faca spetacole.
Raspunde

POP ANGELA

Acum 9 ani

FELICITARI !SUCCESE SI IMPLINIRI !SPERAM SA NU-TI FIE BLOCAT DRUMUL DE OBSTACOLE....PREA MARI...SA AUZIM NUMAI DE BINE
Raspunde

...

Acum 9 ani

Succes Adi! Sunt sigur ca vei reusi esti un tip ambitios si inteligent!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus