Vineri,
03.02.2023
Innorat
Acum
1°C

Anul scolar nu incepe intre ruine. Cum ”stau” santierele noilor gradinite din Sibiu

Pentru că distanța între București și Sibiu este destul de mare, reprezentanții Guvernului se fac că nu văd cum blochează proiectele de construire a unor grădinițe pe care toată lumea le așteaptă. Și de blocat, le blochează de mai bine de cinci ani.
Lansate cu multe promisiuni frumos împachetate de la București, mansardarea şi extinderea Grădiniţei cu program prelungit nr. 5, mansardarea corpului existent la Grădiniţa nr.42, extinderea Școlii gimnaziale nr.13 şi execuţia unei construcţii cu destinaţia grădiniţă pe strada Hațegului au rămas neterminate. Motivul: Guvernul, care prin ministerul de resort finanța lucrările, nu mai are bani.

Părinţi revoltaţi

Cei mai nemulţumiţi rămân sibienii cu domiciliul în cartierul Ştrand, care spun că au obosit să spere că ajung banii pentru grădiniţa de pe Haţegului şi nu trebuie să mai ducă copii în alte cartiere. Maria Drăghici are un nepot de aproape trei ani şi spune că e nevoită să stea cu el acasă, deoarece mama lui lucrează şi nu au mai prins loc la grădiniţă din cauza aglomeraţiei la grădiniţele din Ştrand. „E greu aici în Ştrand cu grădiniţele şi creşele. Au început să lucreze acum câţiva ani la clădirea aceea nouă de pe Haţegului şi apoi au oprit lucrările. S-a făcut mare gălăgie, ştiu că şi fiica mea şi multe alte doamne din cartier au încercat să facă cereri la primar, să ceară ajutor pentru reluarea lucrărilor, dar încă nu s-a întâmplat nimic. E nevoie de grădiniţă”, povesteşte Maria Drăghici.
Execuţia construcţiei cu destinaţia grădiniţă de pe strada Hațegului, estimată la 4.147.850 lei, trebuia să dureze patru ani, după ce lucrările au fost începute în 2007. Execuţia a fost însă sistată după doi ani, din lipsă de fonduri, iar după şapte ani datoriile către constructori au ajuns la 602.640 lei, iar lucrările sunt făcute doar în proporţie de 20%.
”Eu pe fetiţă am înscris-o de anul acesta la grădiniţă pe Calea Poplăcii, dar ştiu că mulţi îşi duc copii şi la grădiniţa de la Steaua şi în centru şi pe unde pot, că e greu aici în zonă, sunt puţine locuri disponibile, comparativ cu numărul de copii. Noi tot sperăm că o să ajungă primarul nostru preşedinte şi nu o să uite oraşul de unde a plecat. Poate îi face pe cei din minister să îşi aducă aminte că au o grădiniţă care aşteaptă să fie terminată la Sibiu”, povesteşte Claudia Datcu.

Promisiuni îndeplinite în proporţie de 6%

2.541.890 lei au fost promişi de Ministerul Educaţie pentru extinderea corpului la şcoala gimnazială nr.13, iar lucrările urmau să dureze trei ani. În realitate s-au virat 167.710 lei, iar patru ani mai târziu lucrările au fost finalizate în proporţie de 6,6%. Mansardarea şi extinderea Grădiniţei cu program prelungit nr. 5 Sibiu costă 1.688.080, iar durata realizării obiectivului de investiții trebuia să fie de trei ani şi cinci luni. Chiar dacă lucrările au început în august 2008, până în august 2014, lucrările au fost executate în procent de 49%.
Cel mai mult s-a muncit la mansardarea corpului existent al Grădiniţei nr. 42, unde în şapte ani s-au realizat lucrări în proporţie de 83%. Inițial, lucrarea ar fi trebuit finalizată într-un an și jumătate. Extinderea de la Colegiul Naţional Pedagogic „Andrei Şaguna” este singura lucrare finalizată, dintre cele cinci, dar cu datorii de 324.880 la constructor.
 

Toată lumea e nemulţumită, am vrea să avem şi noi încă o grădiniţă aici în zonă, mai ales că e un cartier cu multe cupluri tinere cu copii mici. S-au adunat la un moment dat şi semnături, dar mai mult de atât chiar nu putem face decât să sperăm că până la urmă o să fie reluate lucrările”, Antonia Duruţea, mama unui copil din cartierul Ștrand

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus