Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Bataia de joc de pe DN14, dupa reevaluare: se mai elimina din aberatii

În urma articolelor Turnul Sfatului care au determinat numeroase sesizări inclusiv din partea unora dintre autoritățile locale, reprezentanții Companiei de Drumuri Naționale și Autostrăzi din România au decis reevaluarea restricțiilor de circulație impuse pe recent reabilitatul DN14, Sibiu – Mediaș – Sighișoara. Câteva vești bune sunt, dar nu și pentru cei care sperau să circule mai rapid între Slimnic și Ruși: pe cei opt km care despart cele două localități limita maximă tot 50 de km/h rămâne, redusă la 30 de km/h pe câteva porțiuni și fără posibilitatea de a depăși pe întreg traseul.

Toți factorii implicați în reabilitarea DN14 – proiect în care s-au investit aproximativ 40 de milioane de euro - au realizat o inspecție a traseului în ultimele două zile ale lunii iulie. Discuțiile care au urmat au dus la modificarea unora dintre măsurile impuse în urma modernizării care, spre surprinderea multora, au redus viteza de circulație față de viteza reglementată înainte de modernizare. În urma ședințelor organizate de către CNADNR, modificările cele mai importante pentru șoferii care folosesc acest drum țin de ridicarea unor limite de viteză.

Ceea ce era ”normal”: 90 în loc de 70, 70 în loc de 50

Pe linia dreaptă de la ieșirea din Ruși înspre Șeica Mare limita de viteză este ridicată la 90 de km pe oră, față de 70 cât este în prezent (km 23+930 – km 26+375). La fel, tot pe porțiunea dintre cele două localități, după traversarea liniei de cale ferată, limita de viteză a fost ridicată până la 90 de km pe oră.
Aceeași limită de 70 de km/h pe linia dreaptă de la ieșirea din Șura Mare înspre Agârbiciu va fi eliminată, astfel încât în ambele sensuri ale respectivei porțiuni (32+775 – km 33+400) să se poată circula cu limita maximă legală pe astfel de sectoare de drumuri – 90 de km pe oră. În curba care urmează acestei linii drepte pe sensul de mers înspre Mediaș, limita de viteză este, de asemenea, ridicată de la 50 de km/h la 70 de km/h.
Tot în urma discuțiilor purtate între autoritățile centrale și reprezentanții Poliției sibiene, s-a stabilit că poate fi ridicată limita de viteză și pe linia dreaptă ce urmează ieșirii din Copșa Mică înspre Mediaș. În prezent, acolo viteza este restricționată la 70 de km pe oră, restricție care va fi eliminată. La fel, va fi eliminată aberanta restricție de 50 de km/h pe linia dreaptă care urmează traversării pârâului dintre Copșa Mică și Târnava. Având în vedere ușoarele viraje de pe această porțiune, aici va fi păstrată o limită maximă de circulație de 70 de km/h. În fine, în curba de dinainte de Târnava, restricția de 40 de km/h va fi înlocuită cu una de 50 de km/h.

Și prefectul a vrut să poată depăși între Slimnic și Ruși

În afara unora dintre primăriile aflate pe traseul DN14, CNADNR a fost sesizată și de către Instituția Prefectului Sibiu care a propus eliminarea interdicției de a depăși între localitățile Slimnic și Ruși. Înainte de lucrările de modernizare, pe acest sector de drum existau trei zone în care depășirea era permisă în ambele sensuri. Acum, după modernizare, acest lucru nu se mai poate, constată acum reprezentanții CNADNR. ”Având în vedere declivitățile cuprinse în pantă și în rampă, declivitățile longitudinale suprapunându-se pe un traseu sinuos, reducând vizibilitatea participanților la trafic, considerăm că măsurile de interzicere a depășirii și limitare a vitezei trebuie menținute pe tot sectorul mai sus menționat”, se arată în procesul verbal care a fost întocmit în urma discuțiilor de reevaluare a limitelor de circulație impuse pe DN14.
Autoritățile au decis că viteza trebuie limitată la 50 de km/h și depășirea interzisă și pe ultima linie dreaptă ce precede intrarea în satul Ruși. ”Pe sectorul 19+500 – 20+200 dreapta, diferențele de nivel între partea carosabilă și piciorul taluzului este cuprinsă între 10 și 12 metri. Zona a fost consolidată cu fundație adâncită de parapet și prevăzută cu parapet de tip foarte greu, fiind un sector cu risc sporit de accidente”, motivează autoritățile decizia de a păstra restricțiile introduse după modernizarea drumului.

”Sunt alte normative”

Deocamdată, lucrările de modernizare ale DN14 nu sunt recepționate, acesta fiind și unul din motivele pentru care reprezentanții Poliției sibiene nu au dorit să comenteze prea mult pe marginea restricțiilor de viteză care au primit și avizul lor. ”Restricțiile au fost impuse de către proiectant, care a luat în calcul traseul și toate caracteristicile drumului, precum și normativele în domeniu, care sunt altele față de cele care au stat la baza amplasării fostelor semne de circulație”, arată acum comisarul șef Alin Pahonțu, șeful Poliției rutiere sibiene. Și el a participat la discuția de reevaluare a restricțiilor de circulație. Deciziile luate în urma acestor discuții sunt agreate și de reprezentanții Poliției din Sibiu.
De remarcat că, după finalizarea lucrărilor și amplasarea semnelor de circulație, cea mai ”supravegheată” porțiune din DN14 de către echipajele de poliție este tocmai cea dintre Slimnic și Ruși, în special în zona cu o restricție de 30 de km/h.

Primăriile au mai cerut treceri de pietoni

În afara solicitărilor referitoare la limitele de viteză, reprezentanții unora dintre primăriile aflate pe traseul DN14 au solicitat și introducerea unor noi treceri de pietoni sau modificarea unora dintre cele amplasate. Singurele solicitări aprobate în urma discuțiilor de la reevaluare sunt cele referitoare la una din trecerile de pietoni din Slimnic (care acum se termină într-o bordură înaltă de aproape 50 de cm și care va fi mutată la câteva zeci de metri) și la introducerea uneia noi în Șura Mare (în fața grădiniței).
Modificările propuse în urma reevaluărilor urmează să fie realizate de cei de la Strabag, constructorii angajați să reabiliteze cei aproximativ 80 de km de drum național în urmă cu patru ani.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

s

Acum 9 ani

ERA INTERESANT DE A SE PUNE IN DISCUTIE SI DE CE SANTURILE DINTRE LOCALITATI SUNT DEJA PLINE DE BURUIENI. BURUIENILE AU ACOPERIT DEJA SANTURILE INCAT LA PRIMELE PLOI APA NU SE MAI SCURGE. BURUIENILE DINTRE LOCALITATI SUNT DE 2 METRII SI DRUMUL NICI NU A FOST RECEPTIONAT. DE ASEMENEA CEI DE LA CNADNR SI STRABAG TREBUIE SA MAI AIBA IN VEDERE URMATOARELE INCAT OCHII SUNT PE EI PANA SE RECEPTIONEAZA DRUMUL. DE CE MARGINEA DRUMULUI LA IESIREA DIN SURA MARE SPRE MEDIAS S-A LASAT SI A CRAPAT. IN ZONA DEALULUI. DE CE IN LOCALITATILE SLIMNIC RUSI AGARBICIU SI TARNAVA MARGINEA DRUMULUI DIN LOCALITATI A PUSCAT. E VORBA DE PAMANTUL ACELA ACOPERIT CU BITUM. DE CE NU S-AU MONTAT PARAPETI LA TOATE CAPETELE DE POD DIN AFARA LOCALITATILOR? STALPISORII DE SEMNALIZARE DIN AFARA LOCALITATILOR SUNT FIE RUPTI SAU AU CAZUT DATORITA MONTAJULUI PROST. DRUMUL ACESTA CA PARERE PERSONALA VA REZISTA EXACT CAT ARE GARANTIE. CALITATE A LUCRARILOR INDOIELNICA. ASTEA SUNT CATEVA DIN LUCRAREA STRABAG.
Raspunde

Vasile

Acum 9 ani

Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul \"Info\" la adresa de email: [email protected]
Raspunde

tara

Acum 9 ani

ce intrbare de ce pentr-u ca tara de 25 de ani este condusa de tot felu de sifonari la bani publici ,de ce crezi ca nu s-a vrut s-a se construiasca autostrazi ,daca ne conducea oameni responsabili si adevarati patrioti ,acum cel putin jumatate din marile accidente rutiere cu foarte multe victime erau evitate ,cind votati intebati pe ala la care i-i dati votu bai nea caisa de ce nu am canalizare ,drumuri moderne ,locuri de munca ,cine s-a curete drumurile de buruieni daca pe aia de se ocupau de intretinerea drumurilor i-au diponibilizat si acolo la cnadr si la alte mari regionale de drumuri tinem o liota de incompetenti ,neamuri si priewteni pe salari fabuloase ,votati daca vreti normalitate pe KLAUS ,JOHANNIS s-a scapam o data de incuscriri si cunetri politice ,s-au nu vezi cum sa-r dintr-o parte in alta si se formeaza tot felu de blaturi se rupe din pnl si se aliaza cu cel mai corupt partid de la revolutie incoace psd ,ba pina nu scapam de cloaca asta comuna zisa clasa politica si de cumetriile lor vom merge din rau in mai rau ,de ce crezi ca s-a pus trusturile mafiote de fosti securisti pe johannis sa-l descrediteze ,le este teama ca daca va treziti si-l votati pe johannis s-a inchis la pravalie pus lacatu la bani publici ,nu baga mina cine vrea si cum vrea in bugetu sarac al tari ,si noi boboru ne tot vaitam de 25 de ani ca nu sunt bani de pensi de salari si tara este varza a la cluj ,ba vreti s-a traiti in continuare prost votati trandafiru rosu ,vreti normalitate votati JOHANNIS
Raspunde

Dan

Acum 9 ani

Sunt cel putin doua locuri pana la Sighisoara unde depasirea este posibila desi nu este vizibilitate din cauza unor mici varfuri de deal. Astfel de elemente care intr-adevar pot fi periculoase n-au fost observate de CNADR?
Raspunde

misu

Acum 9 ani

Una peste alta, eu vreau sa felicit Turnul Sfatului pentru atitudinea luata si rezultatul obtinut! Bravo, o victorie a jurnalismului profesionist!
Raspunde

Alex

Acum 9 ani

ca sa fie o modernizare normala trebuia indulcite pantele si curbele pentru mai multa vizibilitate
Raspunde

dd

Acum 9 ani

Felicitari Turnul Sfatului! Multumim!
Raspunde

Marius

Acum 9 ani

Locuri de munca alternative pentru toate localitatile! Oferim seriozitate maxima! Incheiati pe loc contract legal! S-au acordat deja primele castiguri! Oamenii sunt foarte multumiti! Avem dovada castigurilor! NU e MLM si NU e joc piramidal! Castigati 300 de dolari lunar, lucrand 3 ore pe zi ca operator online! Detalii va oferim dupa ce trimiteti textul \"Info\" la adresa de email: [email protected]
Raspunde

Alin

Acum 9 ani

Una peste alta avem un drum de nota 10!E o mare placere sa conduci pe acest drum!
Raspunde

...

Acum 9 ani

...duminica
Raspunde

Flaviu

Acum 9 ani

Zici ca au fost restrictii puse de oameni din Caracal...
Raspunde

sibianu

Acum 9 ani

Restrictiile de viteza is redundante pentru ca un sibian normal la cap care merge cu oile nu are cum sa depaseasca 12 km/h .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus