Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Povestea lui Alexandru Oroian, medieseanul ajuns la Arsenal Londra

Fiecare poveste începe cu "A fost odată"... Așa ia naștere și povestea unui copil care, la vârsta de cinci ani, nu ațipea pe poveștile cu "Albă ca zăpada" sau "Punguța cu doi bani", ci încerca să-și croiască singur propriul basm.
Așa a făcut Alexandru Oroian, originar din Mediaș, timp de opt ani. Seară de seară, când se punea în pat după orele inepuizabile de antrenament, visa să ajungă fotbalist, să joace pentru o echipă mare din lume. A visat atât de profund încât dorința s-a transformat în realitate. Acum, la doar 13 ani, este jucătorul lui Arsenal Londra. Timp de opt ani și-a scris povestea prin ochii lui, cu mingi și jucători care i-au bucurat copilăria. Însă a lăsat de fiecare dată loc de încă o filă albă pentru a-și creiona, în continuare, propria poveste. Ajuns la Academia lui Arsenal, povestea lui "Ace" continuă.

Juca cu copii mai mari ca el

S-a îndrăgostit de fotbal instantaneu, în timp ce îl privea pe fratele său mai mare pe care îl însoțea zilnic la antrenamente. " La cinci ani mergea cu fratele său mai mare la pregătire, la Gaz Metan, acolo unde mai juca cu copii mai mari ca el. Mai apoi socrul meu l-a dus la grupa de vârsta sa", își amintește Laura Oroian, mama jucătorului. A rămas doar câteva luni, pentru că la primul turneu a fost remarcat de către Florin Brătian, care era antrenor la Şcoala de Fotbal "Marius Baciu". "Fiecare antrenor are un fler, observă anumite calități la un copil, viteza și inteligența în joc le-am remarcat instantaneu. Mereu am crezut în el că va reuși", a mărturisit Florin Brătian, singurul antrenor al jucătorului. După cinci ani la "Marius Baciu", s-a transferat, în anul 2011, la FC Interstar Sibiu. Nu a plecat singur, ci împreună cu același antrenor, Florin Brătian, care i-a fost ca un al doilea tată timp de opt ani. "În acea perioadă, am primit o ofertă de a antrena la FC Interstar, după care am discutat cu Marius Baciu și am decis că cel mai bine ar fi să-l ducem la Sibiu", a mai spus antrenorul lui Alex.

A lipsit la doar cinci antrenamente în opt ani

Alex era o persoană inteligentă, care reușea să îmbine școala cu fotbalul, pentru că nu dorea să renunțe la sportul de care se îndrăgostise. "De mic era ambițios. Iubea fotbalul, urmărea toate meciurile, juca fifa şi comenta fiecare partidă. Avea o inteligență rară, prindea totul din clasă, deoarece acasă nu mai avea timp să învețe", mărturisește mama lui Alex. Comportamentul său era exemplar, atât la școală, cât și la fotbal, după cum povestește Florin Brătian: "A lipsit doar la maximum 5 antrenamente în 7-8 ani. Alex avea o inteligență în joc remarcabilă. Nu trebuia să-i repet de două ori un lucru ca să înțeleagă".

Făcea naveta zilnic

Din dragoste pentru fotbal făcea naveta la Sibiu zilnic. "Mergea la școală în Mediaș, apoi pleca la antrenament spre Sibiu. Doar seara aveam timp să discut cu el", spune mama lui "Ace". Deși i-a fost foarte greu, cel alintat "Ace", de fratele său care nu putea să-i spună pe nume când erau mici, a învins orice greutate, gândindu-se că într-o zi va ajunge la un club mare din străinătate. "Cel mai mult a însemnat că a crezut în el și a muncit mult. El nu s-a dat bătut niciodată. S-a dedicat exemplar. Întotdeauna trebuie să ai un țel, un drum de la care să nu te abați niciodată, asta a făcut el", a afirmat Florin Brătian.

Arsenal, un vis împlinit

"Ace" a fost prezent acum două săptămâni la o serie de probe, în Grecia, acolo unde a impresionat."Nu s-a gândit o clipă că va rămâne acolo. Credea că îl va chema doar pentru câteva meciuri. Îmi spunea «mama, voi veniți cu mine, nu?». I-am spus că nu trebuie să dea cu piciorul la o asemenea șansă, chiar dacă îi va fi greu departe de casă", mărturisește Laura Oroian. Acum se află în Grecia, la o filială a Academiei lui Arsenal, unde va sta până la 15-16 ani. Dacă va convinge, va pleca la Londra, unde va semna un contract de jucător profesionist. Fostul său antrenor, Brătian, este convins că doar de acum începe greul pentru "Ace". "Trebuie să fie mult mai serios, să treacă peste momentele dificile departe de familie și să rămână puternic". Alex este conştient, dar doreşte să mai creioneze încă o pagină din povestea sa, şi visează în continuare - “vreau să arăt ce pot şi să joc pentru echipa mare”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus