Luni,
28.11.2022
Cer Senin
Acum
-2°C

"Imi place ca e mutulica. Habar n-are ce sa spuna. Nici nu stie care e limba politica!"

Pe Florin Iaru l-am întâlnit vineri pe o terasă, în Piața Mică. Bea bere, alături de alți poeți invitați la Festivalul Internațional de Poezie de la Sibiu, râdea și părea că se simte bine. Atât de bine încât mi-a spus și cu cine votează.
 
Reporter: Este adevărat că ați vrut să veniți pe jos la Sibiu, când ați primit invitația la festival?
Florin Iaru: Evident că nimeni nu poate să vină pe jos la Sibiu, dacă nu este Vlad Țepeș în fruntea trupelor. Aș fi venit, mă rog, cu bicicleta sau cu carul cu boi. Mă rog, boi sunt mulți în România și ne tot cară. Îmi place la Sibiu pentru că am prieteni aici. Atunci trebuie să vii când ești invitat, cu orice preț.
 
Rep.: Mă gândeam că sunteți entuziasmat, fie de festival, fie pentru că vă simțiți bine aici...
F. I.: Nu sunt un om entuziasmat de festivaluri. Dar mă simt foarte bine aici, mă simt ca acasă. Este o mare diferență față de Bucureștiul pe care îl iubesc. Dar este bine pentru că prietenii te fac să te simți bine. În Sibiu n-am avut nicio iubită.
 
Rep.: Era să spun că nu-i timpul pierdut.
F. I.: (râde n. r.) Ba e timpul pierdut, că la 60 de ani e cam pierdut. Nu, mă simt bine pentru că este plăcut, este așa cam cum ar trebui să fie. Sigur, eu vorbesc din perspectiva unui turist.
 
Rep.: Așa spun toți bucureștenii despre Sibiu, în primele trei sau patru zile, după care se plictisesc.
F. I.: Nu pot să stau mai mult de trei zile! (râde n. r.) În a patra zi voi fi plecat.
 
Rep.: Revenind la festivalul de poezie, există invitați despre care puteți spune că doreați să-i cunoașteți sau să-i întâlniți de aproape?
F. I.: Eu din firea mea sunt un om foarte curios. Dintre poeții străini nu cunosc cam vreo 90 la sută, dar din clipa în care am ajuns aici și am avut cartea m-am apucat să citesc și sunt poezii foarte bune. Atunci, automat, vreau să-i cunosc pe oamenii respectivi. Sigur, ei vor dori sau nu să mă cunoască, vom bea sau nu vom bea împreună, vom fuma sau nu vom fuma împreună...
 
Rep.: Important este să vă simțiți bine...
F. I.: Da și nu. Nu este important atât să te simți bine, cât mintea ta și plăcerile alea care sunt esențiale, care țin de literatură, să fie satisfăcute.
 
Rep.: Cât de rare sunt astfel de evenimente care satisfac astfel de plăceri?
F. I.: În ultima vreme, în România nu mai sunt așa rare. Dar în urmă cu zece ani era pustiu, era țara pustie, vorba lui T. S. Elliot. Țara pustie, nu se întâmpla nimic. Din fericire, Radu Vancu, cel care este sufletul acestui festival, îl face, așa cum este cel de la Iași, așa cum este ”George Vulturescu” de la Satu Mare, așa cum sunt cei de la Timișoara. Ei fac aceste lucruri pentru că poezia este ca a cincea rotă de la căruță, toată lumea o respectă și nimeni nu o folosește. Noi trăim într-o meserie muribundă, dar care este muribundă de sute de ani de zile și totuși apar poeți care fac tot felul de nebunii și de ciudățenii.
 
Rep.: Vorbind de a cincea roată la căruță, vă așteptați să fie plin de sibieni dornici să asculte poezie, sau mai mulți poeți invitați?
F. I.: Nu, nu! Iubitorii de poezie, așa cum am spus de multe ori, nu de poezie, iubitorii de literatură în România sunt mai puțin de unu la sută. Iar iubitorii de poezie sunt mai puțini de 0,01 la sută. Deci, dacă o să avem 40 de oameni din Sibiu care vor veni să ne asculte, înseamnă că este foarte bine.
 
Rep.: Cu 40 de oameni se umple sala, deci va fi foarte bine!
F. I.: Iată!
 
Rep.: Mai țineți minte când ați venit prima oară la Sibiu? Și dacă pe atunci era, cumva, autostradă directă București – Sibiu?
F. I.: Nu, autostradă nu era pentru că eu sunt destul de bătrân să fi venit în Sibiu acum 40 de ani. Dar am venit doar ca turist.
 
Rep.: Deci n-au fost de ajuns 40 de ani pentru o autostradă...
F. I.: Mă rog, au ajuns doar pentru bucățele de autostradă. Pe mine nu mă interesează autostrada decât din punct de vedere economic. Sibiul este haios și fără autostradă, e mișto, arată... cum să spun... pe mine nu mă interesează clădirile și străzile, dacă ele sunt curate, este OK. Pe mine mă interesează dacă oamenii care se plimbă pe acolo sunt oameni sau neoameni. Dacă sunt neoameni nu avem ce căuta printre ei.
 
Rep.: Pentru că ați amintit de curățenie și de străzi, n-o să vă întreb cu cine votați peste două luni...
F. I.: Ba da, poți să mă întrebi.
 
Rep.: Votați cu Johannis?
F. I.: Da! Dar atenție! Vă spun de ce votez cu Johannis. El trăiește în momentul de față complexul celui care este atacat din toate părțile. Mie nu-mi place treaba asta, când toți se unesc împotriva unui singur om. Dacă în momentul de față ar fi fost doi sau trei oameni care să aibă atacuri deconcentrate, stăteam pe gânduri. Dar când văd că un om este atacat și din stânga și din dreapta, m-am gândit: ce ar fi, domnule, să-l ajut?! Atât. Nu-l cunosc. Nu știu ce a făcut. Atenție, eu știu că Sibiul, după ce treci de zidurile acestea frumos vopsite, nu mai este așa de frumos. E puțin mai părăginit.
 
Rep.: Dar nici ca Bucureștiul nu este!
F. I.: Nici ca Bucureștiul. De aia nici n-avem un primar care să vină din București. Dar asta nu-i politică, este un soi de încăpățânare, încăpățânare care să spună că nu se poate ca toți oamenii să dea într-unul singur. Ceva nu este în regulă. Gândiți-vă la box. Vine unul plin de mușchi și-l bate pe ăla mai mic. Și-l bate, și-l bate! Și intră și arbitrul. Dă și el! Intră și juriul. Dă și el! Intră și spectatorii. Dau cu ouă! E ca povestea cu Charlie Chaplin când era în meciul de box și se trezește cu o potcoavă în mănușă. Ei, să știți că are o potcoavă în mănușă!
 
Rep.: Da, dar compasiunea asta nu-l face cu nimic mai bun, mai capabil pentru funcția la care candidează, față de ceilalți candidați!
F. I.: Dar eu nu mă aștept la mai bun. Nu mă mai aștept la mai bun!
 
Rep.: Nu mă demoralizați, eu sunt tânăr, eu mă aștept!
F. I.: Eu mă aștept la altceva. Eu îmi doresc de 25 de ani un președinte sau niște oameni aleși, normali la cap. Să vorbească mai puțin, în primul rând să vorbească mai puțin! Îmi place că este mutulică. E mutulică! Habar n-are ce să spună. Nici nu știe care e limba politică. Nu știe! Este total afon în materie de politică! El zice ce crede, săracul! (râde n. r.)
 
Rep.: Greșit!
F. I.: Greșit! Dar pentru mine e OK. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

11 comentarii

observatie

Acum 8 ani

E corect, dincolo de ziduri e rugina, dar nici ca în București. Măcar Iaru recunoaște, întreabă un sibian, vezi ce te înjură dacă ii zici asta. Ar recunoaște? Niciodată, mai bine moare. De ce? Ipocrizie multă, de aia. Haideți cu înjurăturile!
Raspunde

pt observatie

Acum 8 ani

Nu ai inteles nimic din interviu, imi pare rau ca trebuie sa-ti \"observatie\". Mai citeste odata interviul si incearca sa citesti printre randuri...daca poti!
Raspunde

sibian get si beget

Acum 8 ani

bai observatie este ruginit ca orasu asta [sibiu ] nu a avut linistea oraselor medievale din europa ,au venit ai tai comunisti si pusi pe praduiala si distrutugere ,ba si un exemplu tablourile tinute 70 de ani la voi la bucale luate cu japca plos alte opere de arta din patrimoniu mondial ,ba daca pone in piata mare statuile care ornamenta poata mare atunci s-a vezi afluenta de vizitatori ,as de teama vandalilor care au populat sibiul dupa ce au venit comunisti la putere stau ascunse ,ba voi ati stirbit frumusetea acestui unic oras ca frumusete prin chiciurile de constructi gen tampela urita imagine da sibiului medieval ,ba regatenilor ati debrenduit sibiul de industrie unicat in europa cu al vostru toas ceausescu ,ati demolat un simbol al fortei [cazarma 90 ]si tineti de 26 de ani o ruina cred ca sti comunistule cine a demolat cladirea care nu a putut fi distrusa de multele invazi a salbaticilor care au rivnit s-a cucereasca cetatea ,au venit ai tai comunisi si fara razboaie ati cucerito sti ca circula o gluma a venit elena nae f si ce nu a reusit ,pagini si ivadatori timp de 800 de ani a reusit taranca aia din colibi alba
Raspunde

@@@

Acum 8 ani

sibiul dincolo de ziduri paraginit? aoleu frate ! da-ti ochelarii jos ! cred ca trotuarele din zona ind. vest arata mai bine ca calea victoriei ! been there, done that !
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Mai aveți puțintică răbdare, stimabililor, că acum încep să dea pe goarnă miticii din jurnalismul central cum și cine i-a manevrat ca pe niște paiațe. Ce se mai înfoia turcescu la Iohannis și cum ți-l mai judeca, mai ceva ca tribunalul de la Nurnberg.
Raspunde

mda

Acum 8 ani

Pai, ca intre colegi, mai joseph, mai! Tiganul si tzigoinerul.
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

Toata Romania este in paragina,nu numai Sibiul, din cauza modului in care a fost administrata de marii politicieni de la Bucuresti.
Raspunde

ii joaca ochii la fel ca lui Donald

Acum 8 ani

mai bine luai interviu oricarui alt cetatean turmentat de la terasele din centrul Sibiului...
Raspunde

@@@

Acum 8 ani

Probabil ca domnu\' in cauza e nostalgic dupa parcul din Piata Republicii, scheletul de beton din Piata Unirii si Piata garii ante 2005. Umblu des in tara prin orase mari sau mici, din Tm pana in Cta. Nici un oras nu s-a schimbat atat de mult in bine ca Sibiul, Cta de exemplu e o ruina, la fel ca acum 10 ani. Clujul pot zice ca a evoluat mult dar lipsesc reabilitari in centru, Brasov arata bine, Buc s-a schimbat mult dar pe ici colo, per total e la fel de mult praf. Cand intri in Sb pe la Kaufland arata aproape exemplar, oricum mai sunt multe de facut si aici !
Raspunde

Georg

Acum 8 ani

Rezulta in FINAL ca POLITICA= VORBE-VORBE-VORBE...Viziune de literat-boem, nu de OM PRACTIC...ORA et LABORA...Roaga-te si lucra...Sau, ardeleneste: TACI si LUCRA...Guralivii galcevitori au vre-un PROGRAM CONCRET, pe puncte, prezentat public? Dupa cate stiu, numai Johannis si, mai ales, MONICA MACOVEI..
Raspunde

ziar

Acum 8 ani

mai lasati pe astia sufla in supa de vine de la bucale cu ifose de mari ginditori daca nul baga nimeni in seama dupa ce il tratezi ca pe un neam de rangu 1 isi da cu parerea ,ba iaru ai si tu frustrari in tine in locu la chelneri iti puneam cotletu in cap ,si voi ziaristi de sinbiu mai lasati pe astia de la vale ca nu vedeti ceifose isi dau si la ei dezastru ,in sibiu se vede sute de mii de turisti din tata lumea nu neica niumeni cu ifose de mare culturar
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus