Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Polsib-ul va fi demolat de anul acesta

Anul acesta vor începe lucrările de demolare a celor 13 corpuri de clădire care, deocamdată, mai reprezintă urmele Poligrafiei sibiene (Polsib), situată la intersecția străzilor Alba Iulia cu Malului. Cea mai mare librărie din România, aflată la parterul clădirii principale, a fost închisă de la începutul acestei luni, iar tipografia va avea aceeași soartă de la finele lunii septembrie, aproximativ 30 de oameni luând calea șomajului.
Deciziile au fost luate de noii proprietari ai Polsib SA, care au achiziționat pachetul majoritar de acțiuni în prima parte a lunii. ”Pentru tipografie căutăm o altă locație. Deocamdată mergem în șomaj, apoi vom vedea după aceea. Noi sperăm să îi dăm drumul, ne ajută și noii proprietari. Dar e mai complicat, o să vedem cum putem ajuta angajații și cu ceva salarii compensatorii. Căutăm soluții pentru continuarea activității”, a declarat Ioan Stroie, director în cadrul Polsib.

Din tipografi în dezvoltatori imobiliari

Noii acționari majoritari ai Polsib SA sunt reprezentați de SC Best Mixt Team Buildings SA, din Arad, firmă înființată în acest an și care a finanțat achiziția din banii aduși de acasă de acționari. În spatele acestei firme se află Alexandru Bercea, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Arad, cu ample investiții în domeniul imobiliar, susțin surse din piață. Pachetul majoritar de 79,8% din acțiuni a fost achiziționat de la SC Editura Teora SRL pentru suma de aproximativ 3,2 milioane de euro.
Noii acționari au convocat Adunarea generală extraordinară a acționarilor pentru ziua de 23 octombrie 2014. Pe ordinea de zi a ședinței este înscris atât proiectul modificării Consiliului de administrație al societății, cât și modificarea actului constitutiv. Astfel, de luna viitoare, obiectul principal de activitate al Polsib SA nu va mai fi ”alte activități de tipărire n.c.a.”, ci ”Dezvoltarea (promovarea) imobiliară”. Rațiunea acestei modificări își are originea în intențiile declarate ale retailerului Kaufland asupra acestui teren, care intenționează ca pe 17.000 din cei 26.437 de mp disponibili să amenajeze un nou magazin. Pe restul suprafeței este posibil să fie amenajat un complex imobiliar.

A trecut de mediu

Proiectul de demolare a fostei Poligrafii sibiene a trecut deja de Agenția de Protecție a Mediului Sibiu. În data de 17 septembrie, reprezentanții acesteia au stabilit că demolările nu încalcă în vreun fel legile și normele din domeniul mediului. După cum rezultă din justificarea deciziei APM Sibiu de a nu supune evaluării impactului asupra mediului proiectul de demolare a Polsib-ului, în urma lucrărilor terenul va rămâne ”curat”, în sensul că vor fi tăiați inclusiv arborii existenți, vor fi fragmentate și transportate toate platformele betonate, vor fi dezafectate și valorificate toate structurile metalice.

Pe pierdere

SC Polsib SA are drept obiect principal de activitate tipărirea de cărți, reviste, ziare și așa mai departe. În ultimii cinci ani, însă, firma a generat pierderi în continuu. Raportul întocmit la jumătatea acestui an arată că rezultatul brut este tot negativ, dar mult mai aproape de zero (pierderi de 765 de lei, față de peste 110.000 de lei, la jumătatea lui 2013). Scăderea pierderilor se datorează, însă, veniturilor obținute din vânzarea de deșeuri feroase și neferoase. În prezent, în cadrul Polsib SA mai lucrează aproximativ 30 de persoane.
Fostul acționar majoritar al poligrafiei sibiene a încercat în mai multe rânduri să vândă terenul ocupat de aceasta, teren cu o valoare imobiliară ridicată. Ultima încercare de vânzare, ale cărei negocieri au avansat foarte mult, s-a consumat la finele anului trecut. Atunci, sibienii de la Con-A (firmă controlată de Mircea Bulboacă) a oferit 7,1 milioane de euro cu tot cu TVA (5,7 milioane de euro, fără TVA) pentru cei 29,117 mp ai terenului ocupat parțial de clădiri, teren situat pe strada Alba Iulia, colț cu Malului. Din acest teren, 17.000 de mp urmau să fie ocupați de un viitor magazin Kaufland și parcarea acestuia, iar pe restul terenului urma ridicarea unui ansamblu rezidențial cu cel mult cinci niveluri supraterane. Tranzacția, însă, a eșuat, în condițiile în care printre cele mai importante condiții impuse de Teodor Răducanu la vânzare era aceea ca toți banii să fie achitați până la sfârșitul anului 2013.
 

Editura Meridiane, specializată pe cărți de artă, a reuşit prin Poligrafia sibiană să editeze şi să tipărească sute de albume de artă de o calitate ireproşabilă, care au fost foarte apreciate pe plan național şi internațional. Dincolo de realizările acestei unități de elită a tiparului românesc, la Poligrafia sibiană se făcea şcoală. Toți au învățat, de la tipografii cu experiență, toate fazele tehnologice, de la preluarea comenzii la legătorie, la întocmirea devizului, la ambalarea coletelor. Acest lucru s-a datorat, în primul rând, instituirii unei discipline profesionale, care numai într-o poligrafie se poate realiza, şi prin aportul unui om de excepție care a fost domnul Mircea Oprişiu, directorul atât de regretat al întreprinderii”, Petru-Ovidiu Dumbrăveanu, în articolul ”Arta tiparului” publicat în Euroconomia XXI din 2 septembrie 2013

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

Cetatean

Acum 9 ani

Pe str. Miraslau,cand incep reparatiile?
Raspunde

best

Acum 9 ani

sa sugeti cariciu cum imobiliarele vostre...
Raspunde

Georg

Acum 9 ani

Cred ca ati uitat simbolurile matematice EUROPENE elementare...Grupele de mie (000) se despart prin PUNCT in Europa, nu ca in America, prin virgula.____ Asa se face ca noi citim AICI despre TOT terenul, cu cladiri si alte cele, cu o suprafata TOTALA de 29 si ceva m²...lucru destul de ciudat:___ ___[...]29,117 mp ai terenului ocupat parțial de clădiri, teren situat pe strada Alba Iulia, colț cu Malului.[...]
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

Aoleu !!! Grija cu Arad & Timisoara ! Dusmani mai mari ca Bucale, Iasi & Iasov si Bozgortown(Claaj). N-am intalnit pe unu din Ar sau Tm sa zica ca-i place Sb-ul. Ne urasc de moarte(ca si bozgorii & moldovenii & oltenii !)
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

Nagyvarad(Oradea) la fel, firma din satul ala darapanat de fomisti si tigani unguri (scuze pleonasmul) ne-a tinut fara gara din 2003 pana in 2008, numa de-al dracu sa n-avem gara in 2007.
Raspunde

daramaru

Acum 9 ani

s-o darmane, da-o dracu, ca ziarele si cartile le citim free de pe net
Raspunde

Johannis

Acum 9 ani

Am mai investit inca intr-un FURT pe care l-am organizat cu grupul de intelectuali : johannis sibiu+falcă -arad+blaga-oradea +scripcaru-brasov . Dar nu am luat literele sau cladirea. Numai terenul.. Fiecare primim incrucisat ca sa nu se creada ca investim la locul furtului....
Raspunde

Pentru @@@

Acum 9 ani

Mai dute mai omule in ***mea de milog, tu crezi ca va urasta cineva? Nu are nimeni nimica cu voi mai omule! Esti prost de dai in gropi... Aaa, nu va suporta lumea ca sunteti ciobani prea mandrii de voi si nu puteti sa va cizelati - asta e altcva... Sibiu la deal si la vale ca e \"fruncea\" tarii, e ***mea cu branza, ai o parere prea buna despre orasul tau! E la fel ca restul oraselor cu bine si cu rele cu nimic special! Nimeni nu va e dusman, suportati voi sibienii pe cineva din tara asta? Doar voi intre voi va intelegeti, cu restul chiar nu puteti comunica/colabora? Nu va vrea nimeni ma orasul! Sunteti voi prea hateri...
Raspunde

@8

Acum 9 ani

Esti dus cu pluta,sibienii au perfecta dreptate si sa-ti mai spun una pe care n-a spus-o nimeni pina acum. In 2007 cit tinea drumul Sibiu -Brasov pe raza judetului brasov o fost impinzit de semafoare ca vezi Doamne se lucra la drum ptr. ca sa obstructioneze sa vina oamenii la Sibiu, ca si podul CF de la Cirta,o fost oprita circulatia feroviara timp de 2 ani de ex sinistru radu berceanu din cauza unui podet care o fost reparat sub alt ministru in 2-a saptamini. Culmea e ca s-o oferit primarul comunei sa-l refaca cu resurse proprii si acelasi ex sinistru s-a opus. In alta tara era tras la raspundere ptr. pagubele pricinuite. Ca sa nu-ti mai zic de jafurile care sau facut si se fac acestui oras si judet, cenzura, izolarea, chiar si acum nu demult ponta o dat anafu brasovului si tupeu de tupeu mai vine si cu nevasta sa i-o voteze sibienii la europarlamentare.
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

un magazine Kaufland ar fi perfect pe locul ala!!! locatia e f f buna!!!
Raspunde

gogu

Acum 9 ani

Lucrurile se schimba. Nu putem ramane pe loc. Totusi, pacat de poligrafie. Libraria a fost f. cautata la inceput, dar pe urma batea vantul pe acolo.
Raspunde

me

Acum 9 ani

mare pacat de libraria aceea.
Raspunde

Pentru comment-ul 9

Acum 9 ani

Prietene, aia se numeste incompetenta a politicienilor si in general a autoritatilor, nicidecum ca va uraste B, CJ, TM, AR etc sau ca sunteti izolati, jefuiti, etc... De obstructionare nici nu se pune problema, tu crezi ca aia de la B cand se trezesc zic \"Hai sa le punem bete in roate la sibieni ca sunt mai cu motz\" - sincer nu ii duce capul atat, ei au alte probleme gen sa isi sporeasca avutia propie nu sa va saboteze pe voi sibienii - nu mai pozati in victime. Pacat de tipografie ca la cata carte are lumea in toata tara... no comment... ne meritam soarta!
Raspunde

ddd

Acum 9 ani

sec
Raspunde

ddd

Acum 9 ani

sec
Raspunde

intrebare?

Acum 9 ani

Oare n-am inteles bine?! Con-A a oferit 7.1 milioane de eur pentru teren dar aradeanul a cumparat cu 3.2 milioane firma? Nu mai conteaza cand primesc banii, pentru 4 milioane de eur mai astept putin...sau n-am inteles bine...
Raspunde

@8

Acum 9 ani

Sibiu-i Sibiu si tu esti prost. Na, poftim!
Raspunde

@17

Acum 9 ani

De cate ori am auzit vorba asta... of Doamne, mandria asta... dar merci de \"compliment\"... tu prietene esti un cioban necizelat si asa o sa ramai pana la ultima suflare... si tu si majoritatea concitadinilor tai. As putea zice cioban prost dar cred ca e pleonasm. Nu mai fiti hateri, puneti mana si iesiti in lume si nu mai fiti rai ca sunteti prea rai, mandri, barfitori!
Raspunde

Banea Dumitru

Acum 8 ani

Poate cineva sa-mi spuna unde si-a mutat Polsib arhiva?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus