Miercuri,
28.09.2022
Parțial Noros
Acum
15°C

Avanpremiera la “Radu Stanca": “Lectia" in regia lui Mihai Maniutiu

Cea de-a treia premieră a stagiunii de toamnă se va juca la Teatrul Naţional „Radu Stanca” joi, de la ora 19:00. „Lecţia”, de Eugène Ionesco în regia lui Mihai Măniuțiu, este „piesa celui mai bizar amestec de tragic și comic. Piesa întrebărilor fără răspuns despre putere, abuzurile puterii și despre suferința celor care le îndură. Piesa crizei tuturor valorilor morale, dincolo de limita dezumanizării. Piesa care se întoarce în același punct, pentru a lua totul de la capăt... Piesa construită cu maximă precizie, între nevoia de a exorciza un rău social și culpa individuală care îl explică, în cele din urmă. Piesa în care inocența e abil simulată, iar cinismul perfect disimulat. Piesa unei forme de nebunie ce cuprinde tot, până la sfârșit, când nu mai există nici o ieșire. Mai presus de toate, piesa în care Ionesco a lansat cea mai dură interogație asupra raporturilor între oameni, niciodată pe deplin vinovate sau nevinovate, mereu relativizate de compromisuri și amenințate de bune intenții”, potrivit criticului de teatru Octavian Saiu.

Regizorul Mihai Măniuţiu a declarat că a fost mult de lucru la „Lecţia”, respectiv cel de-al şaptelea spectacol pus în scenă la Sibiu, dar că nu gradul de dificultate al spectacolelor e important, ci al directorului, care nu s-a temut să accepte provocări în trecut, cu spectacole cu buget mare sau care prezentau alte riscuri.

„Munca a fost foarte intensă şi va continua pentru că nu e un spectacol despre care să zici „L-am terminat!”, noi o să-l continuăm pentru că este un spectacol cu o energie devastatoare. Am avut şi o echipă de tineri care m-a injectat cu multă tinereţe şi s-a muncit foarte mult. Dar cred că aşa era normal, în condiţiile în care să nu uităm că este una dintre cele şapte piese geniale ale lui Ionesco”, a declarat Mihai Măniuţiu.

Din distribuţie fac parte Constantin Chiriac, Florentina Țilea, Mariana Mihu Plier, Veronica Arizancu, Emöke Boldizsár, Ioana Cosma, Serenela Mureșan, Veronica Popescu, Maria Soilică, Cristina Stoleriu, Alexandra Șerban şi Codruța Vasiu.

„Sunt bucuros că am reuşit să aducem la viaţă una dintre marile încercări „Lecţia”. A fost un moment important şi foarte greu pentru mine. Pot spune că este unul dintre cele mai grele roluri din cariera mea. Dar în viaţă cel mai important lucru este să te provoci, căci lucruri călduţe se petrec în fiecare zi”, a spus Cosntantin Chiriac.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus