Deși a ținut să vorbească angajaților și unei părți a presei că ”totul este în regulă”, Șerban Țichindelean, directorul DSVSA Sibiu nu a fost vizitat degeaba de procurorii DNA: aceștia verifică modul în care sume importante de bani au fost direcționate din bugetul public în cel al familiei Țichindelean.
Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Animalelor Sibiu a devenit ”moșia lui Țichindelean”, se plâng de ani buni o parte din angajații instituției. Nemulțumirile acestora au ajuns și în atenția procurorilor anticorupție, care verifică modul în care firma de familie – SC Cherry SRL – a ajuns să încaseze ”cu prioritate” decontarea unor servicii veterinare despre care se bănuiește faptul că nu ar corespunde întru totul realității. 80% din părțile sociale ale SC Cherry SRL sunt deținute de către Paraschiva Țichindelean (soția directorului executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor), iar restul de 20 de procente este trecut pe numele lui Șerban Emilian Țichindelean, fiul directorului vizat acum de DNA.
Are tata grijă de afacerile familiei
”În cadrul programelor naționale de sănătate, nu erau niciodată alocați bani suficienți pentru toate cele 54 de circumscripții din județul Sibiu. Prin urmare, banii erau împărțiți proporțional. Asta până a venit Țichindelean director, iar fiul său i-a preluat circumscripția. De atunci, mai întâi sunt achitate toate facturile emise de fiul său, iar ce mai rămâne se împarte proporțional pentru restul medicilor veterinari din Sibiu”, au explicat surse din cadrul Direcției pentru Turnul Sfatului, în urmă cu ceva timp. Informațiile au fost confirmate și pentru procurorii anticorupție de la Alba Iulia, care verifică modul în care circumscripția sanitar-veterinară nr. 2, cea care acoperă Sibiul (parțial), Șelimbărul și Rășinariul, a ajuns să deconteze servicii medicale pentru un număr de animale mai mare decât cel existent. Spre exemplu, procurorii anticorupție verifică modul în care SC Cherry SRL – firma deținută în acte de fiul și soția directorul DSVSA Sibiu – a reușit să deconteze anul trecut un număr de tratamente dublu față de efectivul de animale înregistrat.
Nu doar prin decontări efectuate prompt și integral a avut grijă Șerban Țichindelean de afacerea familiei sale, au mai explicat surse oficiale pentru Turnul Sfatului. Grăitoare în acest sens este situația controalelor efectuate de către DSVSA Sibiu la medicii veterinari din județ. Controale care s-au încheiat, pe alocuri, cu amenzi grele, dar nu și pentru fiul lui Țichindelean.
Modificări ilegale de date
Directorul DSVSA Sibiu nu ar fi reușit să deconteze la nesfârșit vaccinuri care nu ar fi avut pe ce animale să fie făcute, fără modificarea unor statistici oficiale. Astfel, procurorii verifică acum și motivele pentru care Țichindelean senior a dat curs solicitărilor efectuate de firma familiei sale, de a efectua diferite înscrieri bănuite a nu corespunde realității.
Şerban Ţichindelean senior ar fi acceptat modificarea unor informaţii înscrise în Baza Naţională de Date, pentru a facilita către firma familiei sale decontarea unor acţiuni fictive de vaccinare, au declarat surse din rândul anchetatorilor.
Turnul Sfatului a încercat să ia legătura cu directorul cercetat de DNA, dar acesta nu a putut fi contactat.
O instituție cât se poate de opacă
Turnul Sfatului a vrut să verifice de acum mai bine de doi ani situația deconturilor efectuate de către DSVSA către medicii veterinari cărora le-au fost concesionate circumscripțiile din județul Sibiu. În acest sens a fost formulată o cerere în care, printre altele, Turnul Sfatului solicita publicarea deconturilor făcute pe fiecare din cele 54 de circumscripții ale județului pe o perioadă de patru ani, precum și evoluția efectivului de animale din aceste circumscripții în perioada dată. Inițial, conducerea DSVSA Sibiu a ignorat cererea, apoi a încercat să o ”rezolve” cu un răspuns fără nicio legătură, după care a anunțat că deconturile efectuate din bani publici către medicii veterinari nu sunt o informație cu caracter public. Turnul Sfatului a cerut atunci instanței să oblige DSVSA la publicarea acestor informații. Tribunalul Sibiu a admis cererea, dar la recurs, avocatul angajat de DSVSA pentru acel proces a convins magistrații că astfel de informații nu trebuie făcute publice.
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Alba Iulia , Şerban Ţichindelean , Direcția Sanitar , Turnul Sfatului , Șerban Emilian Țichindelean , Tribunalul Sibiu , Baza Naţională , Paraschiva Țichindelean , Direcţiei Sanitar Veterinare , Siguranța Animalelor , Siguranța Animalelor Sibiu
Vizualizari: 1057
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Rammstein
Acum 3 ore
Marcel
Acum 3 ore
Marcel
Acum 4 ore
Dan
Acum 4 ore
Lol