Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Primaria pregateste cea mai scumpa reabilitare de imobil

13 milioane de lei, fără TVA, este valoarea aproximată a lucrărilor de reabilitare a imobilului situat în Piața Mică, la numărul 22, una dintre cele mai importante clădiri monument-istoric ale orașului. Aici se află și Sala frescă, unde poate fi văzută  cea mai veche pictură murală laică (anul 1631) din Transilvania.

Contractul de demolare, reconstrucție și reabilitare este prevăzut să aibă o durată de aproape trei ani (32 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor) și va fi atribuit în urma unei proceduri de achiziție publică în care deschiderea ofertelor este programată pentru sfârșitul lunii noiembrie a acestui an.

Imobilul aflat în proprietatea municipiului Sibiu are o suprafață construită de aproape 650 de mp, la parter și etaj suprafața desfășurată fiind de aproape 1.300 de mp, iar dacă luăm în calcul și subsolul se ajunge la o suprafață de aproape 2000 de mp. După ce birourile Domeniului Public au fost mutate în această primăvară de aici, singura încăpere căreia îi mai este atribuită vreo folosință este Sala Frescă, administrată de Muzeul Brukenthal. Imobilul ”se află într-o stare avansată de degradare și, parțial, în colaps”, se arată în Memoriul general al lucrării, întocmit de Specialist Consulting, din București. Potrivit acestui document, în ciuda aspectului aparent îngrijit, clădirea este în pericol a se prăbuși cu totul, după ce o parte din latura vestică s-a prăbușit deja. ”Grădina este acum o pădurice tânără, un crâng, care maschează faptul că aici este un fel de groapă de gunoi. În spate, corpul nordic al casei, lipsit complet de tencuială, domină zona. Terenul este instabil, iar sentimentul este că totul va cădea, aluneca, prăbuşi în orice minut. Construcţia are nevoie urgentă de măsuri de salvare, sunt necesare lucrări ample de reabilitare, dar totul trebuie început cu consolidarea întregului corp din spatele imobilului”, se menționează în Memoriul general al lucrării.

Un corp va fi reconstruit

Imobilul este compus din trei corpuri, dintre care cel situat înspre Podul Minciunilor (corpul A, în formă de L) este cel mai afectat, aici fiind preconizate cele mai ample lucrări de demolare și reconstruire. Aripa de vest va fi demolată și reconstruită în întregime, se arată în documentația procedurii de achiziție. ”Pentru că zona nu a fost eliberată de materialele rezultate din demolare, încă nu a fost accesibilă pentru expertiză. Expertiza de rezistență ne va indica dacă pentru construcția nouă poate fi utilizată fundația rămasă, dacă solul de fundare este sănătos, dacă părți din vechea construcție mai pot fi utilizate. Pentru aceasta se va face o suplimentare de proiect, care va include toate elementele rezultate din expertiza de rezistență. Orice porțiune de clădire care se va reface va păstra identitatea celei demolate”, se arată în caietul de sarcini referitor la partea de arhitectură întocmit de Specialist Consulting. Potrivit acestui document, toate piesele din lemn ale imobilului din Piața Mică ”se tratează biocid (atât împotriva ciupercilor, cât și împotriva insectelor) și ignifug și se conservă”. Vor fi înlocuite doar acele elemente din lemn care nu mai corespund exigențelor din construcții.

În cadrul proiectului de reabilitare sunt proiectate și recompartimentări ale încăperilor cu pereți ușori, clădirea urmând să fie folosită ca spații de birouri. Garanția solicitată pentru lucrările efectuate este de cinci ani de la data recepției la terminarea lucrărilor.

”În curtea interioară se văd clar dimensiunile dezastrului şi că această casă este în curs de auto-demolare. Pereţi fisuraţi, jumătate din corpul vestic prăbuşit complet de la etaj până la subsol, tencuială căzută, urme de foste instalaţii electrice de pe vremea când aici erau locuinţe, scocuri orientate în aşa fel ca apa se scurge pe pereţi, bucăţi de piatră profilată pe jos, totul dându-ne impresia că ne aflăm în curtea unui depozit părăsit”, memoriu SC Specialist Consulting SRL

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

DNA

Acum 9 ani

Eu zic sa nu mai faca licitatie Primaria sa o dea direct lui Sinecon ca oricum ei vor semna contractul!!!
Raspunde

diicot

Acum 9 ani

Ai dreptate dna...
Raspunde

indemn

Acum 9 ani

cindrea du-te si te culca,lasa gargara
Raspunde

of of mai mai

Acum 9 ani

e demolata pe jumatate, doar fatada e de ea....cine a avut de-a face cu facultatea de arhitectura stie ce dezastru e acolo
Raspunde

@2 +DNA

Acum 9 ani

Achizie publica din dragoste cu dedicatie catre Sitaru si Gradinaru ? pe banii nostri pe care ii impart frateste cu Besoiu et.co? dupa care vaca de Johannis o da si pe asta bisericii ma-sii? E ceva nou in mecanism??
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus