Joi,
01.12.2022
Parțial Noros
Acum
4°C

DNA. Avrig. Primarul Klingeis. Banca Carpatica. Jumatate de milion de euro

După ce au câștigat licitația de acordare a unui credit de zece milioane de lei administrației din Avrig, reprezentanții Băncii Comerciale Carpatica au adus la semnat un alt contract, în care dobânda era modificată ”în sus”. Diferența de dobândă este semnificativă, obligând bugetul local al Avrigului la cheltuieli suplimentare de aproape 500.000 de euro. Primarul Arnold Klingeis a semnat și așa contractul, după care a vrut să o dea afară pe directoarea care a semnalat eroarea. Consilierii locali au vrut să îl reclame pe primar la DNA, iar mai apoi s-au răzgândit.

Pentru că majoritatea străzilor din Avrig sunt într-o stare de degradare destul de avansată, administrația Avrigului a decis în urmă cu mai bine de doi ani să acceseze o finanțare rambursabilă pentru a repara măcar două din străzile importante ale orașului, și anume Tudor Vladimirescu și Nicolae Bălcescu.
Procedura de achiziție publică a unei finanțări rambursabile de zece milioane de lei (necesari reabilitării străzilor amintite) a fost lansată în 2012. Au depus oferte două bănci, dintre care a fost desemnată câștigătoare, la mai bine de un an de la licitație, Banca Comercială Carpatica. În oferta prin intermediul căreia Carpatica a fost desemnată câștigătoare, dobânda percepută era compusă dintr-o marjă fixă de 3,8% plus ROBOR (indice stabilit de BNR, calculat pe baza ratei medii a dobânzilor pentru creditele în lei practicate pe piața interbancară).
Oferta celor de la Carpatica nu a putut fi valorificată de îndată, deoarece în luna ianuarie a anului trecut, Comisia de avizare a împrumuturilor locale din cadrul Ministerul Finanțelor nu a avizat accesarea vreunui împrumut de către avrigeni. Însă a transmis administrației locale faptul că un astfel de împrumut va putea fi avizat pentru anul 2014.
Prin urmare, ”la presiunea băncii”, după cum spune primarul orașului, Arnold Klingeis, contractul de împrumut cu ipotecă a fost semnat pe 21 octombrie 2013. Directoarea economică a Primăriei Avrig a fost desemnată să demareze noile proceduri pentru a obține avizul Comisiei din cadrul Ministerului Finanțelor.

O ”surpriză” cât o gaură de jumătate de milion de euro

Directoarea economică din cadrul Primăriei Avrig, Ioana Mărginean, observă faptul că în contractul deja semnat de primar și de secretarul orașului alături de reprezentanții Băncii Carpatica sunt trecute alte dobânzi decât cele ofertate la licitație. ”Contractul de împrumut prevede la Secțiunea I – Condiții specifice, punctul 8 – Dobânda remuneratorie: Rata dobânzii se va modifica lunar în funcție de rata ROBOR, dar nivelul acesteia nu va scădea sub 9,8%. Acest nivel al dobânzii este mai mare decât cel ofertat inițial, de 3,8% - rată fixă și ROBOR variabil”, semnala directoarea economică într-o adresă întocmită în aprilie anul acesta, la solicitarea Consiliului Local Avrig.
Prin urmare, în loc ca Avrigul să returneze Băncii Carpatica cei zece milioane de lei plus dobânzi și comisioane în sumă de 3,88 de milioane de lei, ”noul” contract obliga orașul să plătească alături de cei zece milioane de lei comisioane și dobânzi de peste șase milioane de lei. În euro, suma de plătit în plus a fost calculată la 478.835 de euro (raportat la valoarea ROBOR-ului din aprilie).
Din motive evidente, directoarea economică refuză să își pună semnătura pe acest contract.

Ce face primarul? O dă afară pe directoare!

Deși spune că nu are nicio legătură cu dezvăluirile făcute Consiliului local legat de împrumut, primarul Arnold Klingeis a decis să o schimbe pe Ioana Mărginean din funcția de director economic, în baza unei dispoziții semnate de el la începutul lunii iunie. Decizia este abuzivă constată Agenția Națională a Funcționarilor Publici, astfel că la nicio săptămână după, primarul este obligat să o repună pe Ioana Mărginean în funcție.
Primarul nu se lasă, iar recent mai semnează o dispoziție, prin care o penalizează pe directoarea economică Ioana Mărginean cu reținerea a cinci la sută din salariu pe o perioadă de trei luni. Secretarul Primăriei, Mircea Grancea, anunță public faptul că nu va semna o astfel de decizie, pe care o consideră abuzivă.

Consilierii anulează împrumutul

În zilele în care directoarea economică era mutată pe o altă funcție, o parte din consilierii Avrigului întocmesc un raport pe baza căruia votează în ședința din 17 iunie 2014 revocarea hotărârilor care au stat la baza accesării unui împrumut de zece milioane de lei. Banca Carpatica ia act de hotărârea consilierilor și anunță încetarea contractului semnat în octombrie 2013, în condițiile în care nu a fost efectuată nicio tragere din credit. ”Ne exprimăm regretul că nu am putut servi interesele comunității locale și vă asigurăm că și în viitor vom fi deschiși pentru o colaborare benefică pentru ambele părți”, încheie reprezentanții Băncii adresa din 12 august 2014, transmisă primarului Arnold Klingeis.

Explicațiile unor fapte cu iz penal

”Atâta timp cât au fost semnate documente, cât s-au produs fapte precum sancționarea unui funcționar, eu cred că avem de-a face cu posibile fapte penale, cu fals prin adăugire și uz de fals în înscrisuri oficiale, chiar cu un eventual abuz în serviciu”, este de părere un avocat specializat pe latura penală, consultat de Turnul Sfatului.
Cei de la Carpatica nu au nicio explicație referitoare la modificarea dobânzilor: la solicitarea Turnul Sfatului de a explica motivele pentru care au modificat sumele din contract, Cosmin Bucur, directorul general adjunct al Băncii, invocă secretul comercial. ”Aceste informații au caracter strict confidențial, aflându-se sub incidența secretului bancar care guvernează instituțiile de credit”, se arată în răspunsul transmis ziarului.
Secretarul Primăriei a recunoscut în ședința Consiliului Local că el nici nu s-a uitat ce semnează. ”L-am semnat și eu, de data aceasta, «ca primarul». Pentru că au fost aici cei de la bancă și au spus «vrem contractul semnat». Am mers pe buna lor credință și am considerat că este o bancă serioasă și nu modifică dobânda față de ceea ce au câștigat”, a spus Grancea
În fine, primarul admite că a semnat contractul fiind în cunoștință de cauză că dobânzile trecute acolo sunt altele. ”Am semnat, sigur, contractul. L-am semnat și am cerut reglementarea lui. Pe acel contract am făcut o remarcă și am cerut directorului economic să ia legătura cu banca și să reglementeze. Ulterior am și avut o discuție cu banca. Nu a putut să își explice cum s-a întâmplat acest lucru și a fost de acord să îl modifice”, răspunde acum Klingeis pentru Turnul Sfatului.

Să-l reclamăm la DNA… să nu-l reclamăm

La începutul săptămânii trecute, o parte din consilierii locali ai Avrigului au introdus pe ordinea de zi a ședinței forului legislativ local un proiect prin care se propunea sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte și a DNA-ului asupra situației creată de contractul semnat de Arnold Klingeis. Deși proiectul a fost inițiat de zece consilieri, pentru sesizarea procurorilor au mai votat doar șapte, număr insuficient pentru ca proiectul să devină hotărâre. ”Am discutat în pauză, înainte de acest proiect, să nu îl mai votăm. Vrem să tragem doar un semnal de alarmă. Noi v-am mai avertizat o dată că nu faceți bine ceea ce faceți”, a spus în ședință Wilhelm Grama, consilier local. După un schimb de replici cu primarul care susținea că acțiunea consilierilor este una de tip ”campanie electorală”, Grama a anunțat că s-a răzgândit și va vota ”pentru”. ”Pe mine mă interesează orașul Avrig. Sunt oameni care strâng leu cu leu ca să își plătească impozitul și noi facem - cum zicem noi, sașii - «scheiße» pe ei. Nu-i corect”, a replicat Grama.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

44 comentarii

joseph

Acum 8 ani

Eh, acum se văd rezultatele lipsei de viziune doctrinară și a politicii falimentare de cadre a Forumului Democrat German, care pur și simplu a adunat laolaltă indivizi fără scrupule sau pur și simplu idioți doar în baza faptului că purtau un nume german. Dacă s-ar fi promovat adevăratele valori germane și nu doar niște nume, atunci am fi avut și primari români susținuți de FDRG, cinstiți și corecți , pete distincte pe un eșichier politic corupt și cenușiu. Un nou partid politic de inspirație germană ar fi prins bine mai ales în Ardeal, eu, personal, asta aș fi așteptat de la Iohannis, nicidecum acapararea asta vremelnică și de prost gust a partidului liberal.
Raspunde

Odin

Acum 8 ani

Joseph, de ce generalizezi?
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Nu generalizez nimic. E o stare de fapt, doar cine nu vrea să deschidă ochii nu o vede. Chiar dacă susținem că cinstitii, corecții și harnicii sunt de 4 ori mai puțini la români decât la sași, adică 20% la români și vreo 80% la ei, rezultă matematic că 20% din 150.000 e mai mult decât 80% din 2000. Cu mult mai mult! Partea proastă e că la români, partidele existente polarizează indivizi doar din procentul ăla de 80%. De aia ar fi nevoie de un alt fel de partid, de unul \"nemțesc\".
Raspunde

Vm

Acum 8 ani

daca este vorba de a te inspira de undeva nu trebuie decit ca romaniui sa priveasca in trecut la partidul lui Iuliu Maniu ,si la personalitatea lui ,a lui Coposu ,si multi altii ,care au iubit tara cu adevarat si s-au impus si international in plan european ,partid cu radacini adinci in Sibiu ,,,,doresc tot binele Romaniei
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

4, Îmi pare tare rău să te dezamăgesc. Dacă ai lua un pic la citit istoria, mă refer la cărțile apărute după 90, ai constata că Maniu a fost agent britanic și că prin 1915 perora de zor prin Parlamentul de la Budapesta, în calitate de senator, împotriva unirii Ardealului cu România. Cât despre Coposu, e cazul să ne trezim la realitate, cine a distrus PNȚCD-ul admițând intrarea în partid a foarte multor securiști infiltrați dacă nu el? În schimb, pe legionari nu i-a primit. Nu că legionarii ar fi ok, dar în 1990, imediat după comunism, parcă ar fi fost nițică nevoie de ei că să-i scarmene pe comuniști. Deci, e momentul să ieșim din clișeele mitice reprezentate de anumite personaje mesiatice. m-am săturat de falși eroi care s-au dovedit a fi niște impostori. Vreau să prețuim principii și valori nu oameni.
Raspunde

Vm

Acum 8 ani

adevarul va iesi la iveala si in rest nu mai comentez nimic la acest ziar ,este evident cit este de tendentios tot ce se scrie in el,si totusi Romania merita ceva mai bun ,
Raspunde

vm

Acum 8 ani

cele comentate la 5 despre asemenea oameni ,care si-au dat viata pentru neam,este absolut josnic
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

7, Cred că Tribuna e ziarul perfect care îți susură la urechi exact ceea ce vrei tu să auzi.
Raspunde

casi

Acum 8 ani

si acum ar trebui sa se sesizeze DNA-ul din oficiu. In avrig primarul considera ca este pe mosia proprie , zice si face numai ce ii aduce lui si firmelor lui profit. nu inteleg cat mai suporta populatia.
Raspunde

vm

Acum 8 ani

suporta populatia ca tot ea ii alege ,trebuie alesi maximal doua mandate si altul ,asta ar fi adevarata democratie ,altfel li se urca la cap ,se cred supraoameni si asteapta sa fie si adulati...copii si tineretul merita sa aiva un viitor in tara lor,ei nu pot alege ,de aceea trebuie sa fii atent cui dai votul,
Raspunde

alzara

Acum 8 ani

Productiva propunerea ca mandatele ALESILOR LOC ALI sa fie limitate la douã pt aceeasi functie. S -ar face mai repede innirea \"clasei politice \" locale care ( in toata tara) tinde sa se eternizeze prin...baronizare. De aceea nu va fi promovata de NICIUN partid. Etnia nu e o valoare morala /politica. Discriminare etc., etc. Mai mult decat atat, o prostie.
Raspunde

av

Acum 8 ani

cand dai prostului putere, aici omului fara carte nu te poti astepta la ceva bun!!
Raspunde

..

Acum 8 ani

???
Raspunde

@12

Acum 8 ani

Asta-i valabila intr-un singur caz, atunci cind ai la dispozitie oameni capabili. Daca ti se pare ca o fost o treaba buna ca sa-l inlocuiesti un om capabil ca Martin Bottesch cu unu ca cindrea apoi mie nu mi se pare deloc in regula. Si apoi daca ai un om capabil de ce sa-l schimbi, de multe ori imi pun intrebarea daca nu venea Johannis in 2 000 la primarie, orasul era varza, erau cazute ziduri, majoritatea strazilor erau de pamint, fara canalizare sau cu canalizare proasta, strazile asfaltate erau numai gropi,asfaltul se inmuia vara si fostul primar punea pietre cu nisip pe el de era tot un praf in tot orasul. Probabil un astfel de primar iti doresti sau poate chiar il doresti daca esti din alta zona, stim noi de ce.
Raspunde

john

Acum 8 ani

in loc cu verdeata sa il vad pe fritz si ai lui argati
Raspunde

ion

Acum 8 ani

Si noi pe tine, comunistule
Raspunde

fritz muller

Acum 8 ani

cetateni de rand spun.............. oare sa imi reclam vecinu recalcitrant la politie sau sa nu il reclam ? ? ? il reclam pt k e foarte zgomotos in timpul programului de liniste , randurile de mai sus sunt un bun ex. in cazul unui delict minor sau al unuia major deci mai ganditiva un pic consilieri ai avrigului
Raspunde

mimsi

Acum 8 ani

\"Cine-au îndragit strainii, Mânca-i-ar inima câinii, Mânca-i-ar casa pustia, Si neamul nemernicia!\" Doina de Mihai Rminescu
Raspunde

@18

Acum 8 ani

Asta-i xenofobie, apoi indragesc un om drept in detrimentul unui corupt din cauza caruia au de suferit o gramada de oameni mai ales cind coruptia e la nivel inalt,deci indragesc un om drept indiferent de natie si apoi sasii sunt romani. Patriotismele astea fumigene n-au nici o valoare, apleacate atent asupra politicilor ticaloase indreptate de zeci de ani impotriva sibienilor si apoi o sa-ti iasa pe nas patriotardele evocate mai sus de cit rau sa facut acestei populatii tot romanesti de niste scirnavi cu nume de politicieni.Daca erai in locul sibienilor simteai pe piele ta furturile, sabotarile, izolarea,politicile de dictat, amenintare, control , sclavagism, ia si postarile de pe acest sait a unor ticalosi din alte zone cu sechele dictatoriale indreptate impotriva sibienilor si tu pe acesti tortionari ne ceri ca sa-i iubim chiar daca-s romani ca si noi? Ar trebui sa discerni si sa gindesti mai bine lucrurile inainte ca sa postezi asemenea strofe xenofobe.
Raspunde

@19

Acum 8 ani

Nu e nimic xenofob in aceste versuri afonule....chestia ca adevaru ii doare pe prostani ca tine sau pe antiromani ca seful tau postac-joseph sau pe mai marele herr klaus -nspe case!....deci mucles!
Raspunde

@18

Acum 8 ani

Si sa-ti mai scriu ceva, cind am inceput sa scriem prima data pe net, cind era dictatura deplina impotriva sibienilor cineva ne-a amenintat pe net ca s-a hotarit executia noastra, pe acesti ticalosi romani ne ceri ca sa-i iubim. Ii stim precis pe cei care ne-au amenintat si din ce zona ne-au venit amenintarile, chiar si Klaus Johannis o fost amenintat de a stat politia incontinu sa-l pazeasca. Ca sa intelegi ce i sau intimplat sibienilor adevarati iar acesti ticalosi romani trebuiesc scosi afara si condamnati, apoi sa ne scri noua strofe xenofobe.
Raspunde

@20

Acum 8 ani

Te-ai bagat iar ticalosule, esti din sfera celor care am scris mai sus, tu trebuiesti scos afara si condamnat
Raspunde

@22

Acum 8 ani

Pai vezi bine ce tepe da sasul klingeis la Avrig si tot tu dai din clanta,orbule?vai de zilele tale de sclav al sasilor cu creierul spalat....bleah!
Raspunde

@23

Acum 8 ani

Bai pervers comunist, eu n-am aparat nici un sas corupt n-o mai intoarce ca la ploiesti ca asa v-o invatat securitatea comunista, tu faci parte din gloata comunista care au bagat tara in rahat, sclav pupincurist comunist, o sa dai socoteala, banditule.
Raspunde

alzara

Acum 8 ani

1. Lasati -l pe Eminescu in pace, nu puteti pricepe. 2 .Xenofilia si xenofobia -la fel de stupide, deci periculoase (de la un o frecventa in sus -precum otice daunator) .
Raspunde

@23

Acum 8 ani

Din gasca ta ne-o amenintat cu moartea si nu ma fa ca-ti scriu si numele, sa nu crezi ca nu stiu cine esti. Suferi si de prostie cronica.
Raspunde

@24

Acum 8 ani

Esti inghesuit de prost si atat....n-are rost sa te mai bag inseama ....mars la munca trantor lingau si mai lasa netu!
Raspunde

@27

Acum 8 ani

Nu te lasi,banditule, crezi ca daca ai functie tremur in fata ta, strigoiule.
Raspunde

@toti

Acum 8 ani

Primarul asta avea ceva tras pe nas cand a semnat? Lumea vorbeste ca mai obisnuieste
Raspunde

@toti

Acum 8 ani

Primarul asta avea ceva tras pe nas cand a semnat? Lumea vorbeste ca mai obisnuieste
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

28, Spune-i domnule, numele, ca să știm și noi, ce drac de funcție poa\' să aibe un asemenea agramat funcțional??? După părerea mea, un asemenea individ, în viața reală, nu poate exista, e doar produsul virtual al unei minți perverse.
Raspunde

colombo

Acum 8 ani

Nu e produs virtual, e un produs real al unei gasti dictatoriale comuniste plin de sechele dictatoriale datorate mediului in care o fost format. Pe net se substituie sub diferite identitati impreuna cu gasca lui de infractori urmarindu-si scopul, precum cameleonul, folosind cuvinte obscene, dinduse mare patriot cind de fapt el e patrihot si puscariabil, manipulind opinia publica impotriva lui Johannis
Raspunde

@31,32

Acum 8 ani

Doi prosti gramada comenteaza in tandem...bleah....zum kotzen
Raspunde

pt.(IP 92.82.66.115)

Acum 8 ani

Uhaaaa, ai apărut frustratule....Cum te atinge careva cu o adiere pertinentă începi cu invectivele.Te mai întreb o dată, nu mai căuta să redactezi în engleză, îi frig sub Măgura?Fă tot posibilul să nu îţi spumeze buzişoarele!
Raspunde

Ss

Acum 8 ani

Toata lumea uita subiectul citind comentarile . Asa-i la noi ; primarul isi vede in continuare de slujba . A scapat din nou . Ha , ha ........ zice el , binenteles .
Raspunde

marginean

Acum 8 ani

astazi am citit in presa germana relatari despre 3 romani: un svab care luase tocmai premiul Nobel pentru chimie, o moldoveanca de moravuri usoare care si-a agatat un print neamt si 3 tigani ( care fac cat un roman) care au jefuit si omorat un batran pensionar. Asta e diferenta de origine, daca vreti sau nu.
Raspunde

ciocoi

Acum 8 ani

sti cine a desfintat pnt-cd ,ai auzit de actualu avocat al boborului [ciorbea ] trecut in barca lui copy =paste 7 case ,s-a nui vezdeti cumtort cite unu trece de la marinar [basesescu ] in solda lui copy =paste ,ba cine tradeaza o data mai tradeaza de 100 de ori ,luai exemplu lui irod din biblie , ba toti ne pricepem s-a comentam pe net ,practica ne omora ,bai nelutu tu apucate de marile proiecte si nu mai sabota sibiul ca nu team pus acolo s-a scri pe net ,si vezi ca regionalizarea gindita de voi tradatori sibiului nu va tine ,ai vindut la greu ce am luptat noi cei mai sibieni s-a aducem inapoi ce ati furat voi de la sibieni pina in ani 68 ,se vede ca ai schele comuniste dinani 50 ,ba in ani aia de dupa razboi ati umplut sibiul de basarabeni adusi pe tancurile sovietice cu ana pauher si ati umillit si jefuit sibiul , ba ati transferat tot ce a fost valori in fosta capitala imperiala timp de 100 de ani ,comparabila la acea vreme cu marile capitale a -le europei [viena ,paris ,londra ,luxemburg etc ] neati deposeadat de valori mondiale ,pinoteca de pinze rare ,aduse cu greu de la jefuitori de la vale abia in anu 2006 ,ba ati destructurat toata industria unicat in tara adevarate branduri mondiale [hess,righerr,herbett si gromeen,etc ],ba tu nu ai voie nici s0a duiti de sibiu nimidc ca esti un fost activist si sifonar la secu ,se vede cum infierezi priletar tot ce este constructiv si in folosu comunitati ,ba culmea ca coincide toate arstasrile si denuturile la oameni de afaceri din sibiu de cind a venit la cascaval psd in 2012 cineva da cu subsemnatu la centru ,ba ai misiunea s-a aduci inapoi la sibiu tot ce este deconcentrat inapoi la sibiu ,si mai ales partea cu bani sibienilor ,ca mam saturat s-a vad cum localitarti prapadite din estu si sudu ,tari isi construiesc iresponsabil in loc de infrastuctura ,stadioane ,patinoare si alte inutilitati pe bani dati de noi sibieni ,adus anafu inapoi ca si sibieni au nevoie de locuri de munca ,fa bai jupine o socoteala cite locuri de munca ai desfintat prin cedarea suspecta a unot instituti ,afara de subordonarea sibiului la niste catune zise orase [iasov ,mures ,alba etc ] ba tarane daca nu esti in stare s-a conduci un judet ca sibiu date deoparte ca nu esti batut in cuie ,la voi la psd nu exista demisie de onoare cind vezi ca din ce tiai propus nu ai realizat nici 2 la suta ,aratate si tu cu ceva ,diferenta inte tine di johannis este ca de la cer la pamint ,johannis in noul mandat ,a modernizat 70 de strazi 4 viaducte reabiltate complect ,doua poduri noi construite si altu in executie ,un corp de spital 4+1 si mansarda [piediatrie +20 de noi giratori care iti statie in git ,tu venind de la tara nu sti insemnatatea uno asemebea investiti ,tu esti ala care te dai nelu giratoriu si alte mistocareli la adresalui johannis ,ba apucate demarele proiect promis in campanie marele spital regional de urgenta ,s-au cel putin nu mai baga strimbe la copy -paste 7 case sa-l saboteze pe johannis cu constructia noului spital regional ca nu-l construieste pentru el si familialui deloc numeroasa 2 persoane ,[entru roti cei peste 250 000 de sibieni aici incluzind si pe cei careau invadat sibiul in ultimi 5 ani de cind copy -paste a inchis olchimu + comunele limitrofe sibiului cu o populatie destul de luat in seama vreo 50 000 ,ai sansa s-a te reabiliezi cinstrueste o sala polivalenta de vreo 10 000 de locuri un stadion devreo 40 000 ,s-au nu ai aflat ca tara noastra va organizeaza in 2020 campionatu european de forbal si baschet feminin ,s-a la tine nu place folbalu si alte sporturi ,daca ai un pic de viziune noi find in centru tari si cu facilitati de transport rapid ,aeroport +autostrada am deveni un oras de interes major international ,asa iti mai speli din pacate si vezi musai in 2 noiembrie luat familia si la votat ,johannis ca tot te dai sibian get si beget ,dupa modelu idilili tau de la cluj [rus] la care te raportezi ,ala in 2009 a votat cu pdl [boc ] de si era psd ,ba interesu poarta fesu ,s-au nu ai vazut cum copy -paste 7 case la eliminat pe cei mai buni prieteni in ghilimele .antonescu si giona si il tine la pripon pe felix de la grivca ,vezi saca nuvotezi ,johannis asa va proceda si cu voi rechimi batrini si sforari psd are multe guri de hranit si tot deaiatineri ,cauna va spune voua la partic si alta judeca dupa modelu pisicut la coabitare si tigru fioros cind da ochi cu presa aservita ,voteaza johannis pe votu tau ne punem speranta noi adevarati sibieni
Raspunde

mimsi

Acum 8 ani

RUGACIUNEA ROMANULUI Doamne, Preasfinte Doamne, care-ai creat pamantul Si muntele, si marea, si soarele, si vantul, Acum, cand nu stiu inca ce zile-mi mai raman, Da-mi, Doamne, iar mandria ca m-am nascut ROMAN! Nu-ti cer nici bogatie, nici glorie, avere, Pamanturi, acareturi, sau slava si putere! Un singur lucru, Doamne, imi este de ajuns: Sa am iar fericirea sa mor cu fruntea sus! De ce-ai lasat Tu, Doamne, acest popor blajin Ce Te-a slavit deapururi cu cuget de crestin, Ce Ti-a’nchinat biserici in fiecare sat, S’ajunga azi sa umble cu capul aplecat? Cand azi totul se vinde si cumpara pe bani, Cand tara e condusa de hoti si sarlatani, Asculta, Doamne Sfinte, si ultima mea ruga: Fa, Doamne-n Tara asta sa fiu stapan, nu sluga! Da-mi, Doamne, iar taria sa lupt cu toti dusmanii Ce cred ca sunt puternici fiindc’au furat toti banii! Cand constiinta tace in TARA ROMANEASCA, Fa, Doamne, ca poporul DIN SOMN SA SE TREZEASCA! Si ca un nou Vlad Tepes, si ca un nou Stefan Sa curete mosia de orice hotoman! S-alunge parazitii ce-i s-au urcat in spate, Si sa traiasca mandru, in cinste si dreptate! Autor anonim
Raspunde

@38

Acum 8 ani

Super poezie patrioata...respect pt tine oricine vei fi....hotilor si tradatorilor care citesc aceste versuri nu le va fi indiferent...la mai mare!!!
Raspunde

Daniel Buricea

Acum 8 ani

Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul \"Info\" la adresa de email: danielburicea@yahoo.com
Raspunde

@ciocoi

Acum 8 ani

ești penibil....nimeni nu înțelege ce ai vrut să spui (asta din două motive: habar n-ai să scrii, și al doilea, nu știi să te exprimi).
Raspunde

@joseph

Acum 8 ani

De data asta trebui să-ți dau dreptate. Desemnarea unui primar analfabet (nu avea nici bacalaureatul când a fost numit primar....) este una din marile greșeli ale FDGR.
Raspunde

Venituri Suplimentare!

Acum 8 ani

Cele mai sigure oferte de lucru!Oferta extrem de serioasa!Asiguram din start contract legal!Deja s-au facut primele plati!Multi oameni s-au convins,e randul dumneavoastra acum!NU este MLM!NU este joc piramidal!Castigurile sunt garantate!*** care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar,cu o munca usoara de 3 ore pe zi!Pentru a va oferi Detali trimiteti textul\"info\"la adresa de email: best_job_online@yahoo.com
Raspunde

q0raORQ5cWl

Acum 7 ani

Bill Cosby is a master of tniimg. I loved the chemistry between him and Mrs. Huxtable, but was really disappointed to learn that he had a daughter outside of his marriage - but oh well, he certainly is a funny guy.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus