Duminică,
27.04.2025
Ploi Usoare
Acum
7°C

Presedinte spion, presedinte plagiator?

Circul dă în clocot. Din toate părţile, lovituri sub centură. Dincolo de spaimă sau deliciu, unele afirmaţii, unele acuzaţii ridică semne de întrebare neliniştitoare fie şi prin faptul că pot fi făcute. Reale sau nu, ele au produs, (produc) consecinţe în planul exerciţiului democratic la care ne-am angajat în clipa în care am subscris la forma republicană de guvernământ: scandalul tinde să demobilizeze electoratul în ciuda faptului că democraţia ne obligă la atitudine, la decizie.
Defetism nu fără justificare vor zice unii. Deja s-a lansat ideea mediocrităţii întregului demers, campanie şi candidaţi. Dincolo de aceasta însă, se pun în discuţie o seamă de probleme referitoare la unii candidaţi, care riscă să compromită nu numai campania electorală şi alegerile dar şi calitatea democraţiei româneşti. Aşa de pildă, se spune, românii sunt pe punctul de a-şi alege un preşedinte plagiator, posibil fost spion.
Chestiunefără relevanţă? Da, dacă acceptăm un standard democratic submediocru, cu toate consecinţele lui. Fără îndoială, Victor Ponta este un plagiator. În cele din urmă a recunoscut personal că ar fi vorba de o greşeală de tinereţe. O fi, dar o greşeală (intenţionată evident) care te-a făcut „doctor”, şi pe care ulterior ai fructificat-o pentru a cuceri teritorii politice până la a pretinde cea mai înaltă magistratură a statului. Într-o democraţie care se respectă, un plagiator de cupridere mult mai restrânsă decât cea a lui Ponta, a demisionat din tocmai poziţia la care aspiră plagiatorul nostru. S-ar mai putea spune, las-domnule că n-a fost (nu e) singurul, ci în ton. Din păcate asta e. Ridicaţi pe numeroase alte culmi nemeritate, totuşi, alta este să pretinzi ditamai prezidenţia statului.
Mai grav decât plagiatul însă, Ponta s-a discreditat prin manevrele întrebuinţate pentru a-l acoperi. În acest scop a compromis Ministerul Învăţământului care la ordin, i-a dat în cap în plină şedinţă de analiză forului ştiinţific abilitat să se pronunţe în cauză. Un act fără precedent şi care aruncă o lumină orbitoare asupra trăsăturilor de caracter ale unui om, sau ale unui politician care compromite instituţiile statului pentru a-şi apăra propriile interese; asta nu mai era de tinereţe ci de fotoliu de prim ministru.
Se spune că ar fi fost şi spion. Chestiune chiar mai delicată. Nu este câtuşi de puţin compromiţător să spionezi în favoarea ţării tale. E plină lumea de ei. Specific în cazul lui Ponta este că ar fi fost spion fără drept, cu alte cuvinte de pe poziţia de magistrat, ceea ce legea nu-i permitea. Dacă e aşa, vinovaţi sunt cei care l-au recrutat, dar propriu şi mai vârtos vinovat este d-sa: ca magistrat ai obligaţia să aplici legea nu să o încalci.
Plutim în incertitudine. Până în 2013 se putea şti, cel puţin la înalte nivele, dacă ai fost sau nu ofiţer sub acoperire. În 2013 se conturează intenţia primului ministru de a candida la preşedinţie. Drept urmare se adoptă o hotărâre de guvern care schimbă macazul, secretizează absolut informaţia pentru a nu se putea şti dacă a fost sau nu ofiţer acoperit. O manevră soră cu cea menită să-i acopere plagiatul, folosind de data aceasta nu oficiile unui minister ci pe cele ale guvernului. Mai cunoaşteţi pe cineva în ultima vreme, care uzând de prerogative politico-guvernamentale, pune la bătaie instituţiile statului în scopul acoperirii propriilor malversaţiuni? 
O problemă de principiu: mai cunoaşteţi vre-un spion sau fost spion care să pretindă preşedinţia statului? Ofiţeri pe faţă, da. Spre exemplu Gorbaciov sau Putin. Dar spionajul, esenţialmente acoperit, este prin natura sa, prin trăsăturile specifice, o aplicaţie căreia odată ce i te-ai devotat, îi rămâi definitiv îndatorat cel puţin până la nivelul la care nu devine de interes şi anvergură publică. Cum ţi-ar privi un stat străin preşedintele, dacă ar bănui că acesta a spionat în defavoarea sa?
Nu ştim care este adevărul. Toate indiciile indirecte ar acredita ideea că Ponta a fost ofiţer acoperit, uns cu încălcarea legii. În pofida hotărârii de guvern din 2013 despre care am vorbit, dacă a acceptat candidatura la funcţia supremă în stat, ar avea îndatorirea să clarifice propriu chestiunea. Ar fi o cerinţă elementară a electoratului, a cărui decizie n-ar trebui pusă în cumpănă pe o problemă atât de gravă.
Sunt motive să creadem că nu o va face. De prea multe ori, cu prea multe prilejuri a făcut demonstraţia că în faţa fanatismului puterii păleşte orice idee de adevăr, de corectitudine. În final, de moralitate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

14 comentarii

alzara

Acum 10 ani

Am inteles : Putin si Andropov (nu Gorbaciov...) fiind ofiteri KGB odata ajunsi sefi de stat au avut dubla comanda (apud basescu si dejeu) .
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

PONTA: -Asta cu agentul si cu pisicul nu m-au afectat, acuzatiile care m-au afectat sunt cele cu plagiatul, unde am o decizie a Inaltei Curti ____***revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-18337707-victor-ponta-nu-sunt-nici-pisic-nici-agent-acoperit.htm
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

***media.hotnews.ro/media_server1/image-2014-10-19-18337712-41-ponta-rtv.jpg
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

(EBA catre DACIANA)____ Dragă Daciana, ma-m gândit să îți scriu, din cauză că am inpresia că simpt că cam începe săm-i place de soțul tău, Victor Ponta. Mi se unple burta de fluturi când îl văd și crecă mi se unple și talpa, deoarece parcă îi simpt cum mă gâdil, și am zis că mai bine să aflii de la mine decât să auzi de la alții. Nu te speria, nu vreau să fac dragoste cu el, din cauză că mia-m luat angajamentul să fac dragoste decât numai cu soțul meu, Syda, dar cred că mi sa făcut poftică să fac puțină politică cu Victor, deoarece mi se pare că sunt comvinsă că este un bun politician, dar tea-ș ruga să nu îi spui lui tata că am zis asta, din cauză că, dacă află, mă omoară în chinuri.__ Ce ma apucat așa, brux? Pur și simplu am avut la începutul anului o refelație care a durat vreo oră (credeam că nu mai se termină!!!!) și de atunci nu mai mia-m revenit la cap.__ Dar mai bine să îți explic ce apreciesc la Ponta al tău (pot să îi spun Vicky??), ca să nu începi să fii geloasă și să îmi rupi părul. Păi, în primul și în primul rând vreau să îmi dea și mie numărul de telefon al lui profesorul cu care șia făcut lucrarea de doctorat. În al doilea rând, îmi place că ia îmvățat pe oamenii lui din USL să lucreze și noaptea. Și mie îmi place să lucrez noaptea la chestiile pe care nu vreau să le afle tata și Syda, de exenplu la scrisoarea asta.__ În al treilea rând, mai îmi place de el din cauză că e credincios și dă bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului, bani care o să ajung direct la Dumnezeu. Are și el nevoie, săracu’, că e criză și trebuiește să își plătească chiria acolo în cer, plus că nu mai i sa mărit salariul de nu știu când!!! Persoanele conpetente, cum sunt eu și Dumnezeu, nu putem să lucrăm pe un salariu mic, iar Vicky a înțeles asta.___ Te pup pe Roșia Montană și să știi că o să mai îți scriu.___ Cu drag, EBA___ P.S. Zii să mai slăbească. A făcut fundul mare. Sunt comvinsă că te întreabă în fiecare dimineață dacă sa îngrășat, că așa îl întreb și eu pe Syda când fac cur. Și tu îi spui „Vai, dragă Vicky, nu tea-i îmgrășat deloc, arăți superb“. Nu mai îl minți!!! Nu arată superb, are ditamai curu’, noroc că e bun pe partea politică. Ahh, iar mă ia cu fluturi. Gata, te las.______ ***www.catavencii.ro/Are-si-saracul-dumnezeu-nevoie-de-bani/
Raspunde

asd

Acum 10 ani

Prostu ăsta de Dejeu e sibian? Pffff ! Acum îmi explic de ce atunci când era ministru de interne în loc sa le dea la politie caini polițiști ăsta le dadea caini ciobanesti
Raspunde

@5

Acum 10 ani

Ai dat-o exact pe linga, frustratule, prostu asta de Dejeu e din Poieni jud. Cluj de aia o dat politiei caini ciobanesti. Acum imi explic ce frustrare ai pe sibieni
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

Pentru 5 & 6...Ma puteti lamuri? Nu cumva este vorba de Schäferhund numit Ciobanesc-German? Deci cel care se numeste si câine-lup....Acestia sunt de obicei CÂINI de POLITIE...sunt cei cu calitatile multiple cele mai potrivite..
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

Cu puţine săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale din România spectacolul e grotesc.Impresia e de ŢIGANIADA, de bâlci colorat, de circ de joasă speţă.____ ***adevarul.ro/news/politica/alegeri-prezidentiale-2014-formidabila-harababura-1_544394fa0d133766a80ec95d/index.html
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

O SCRISOARE VÂNDUTĂ. Poştaşul sună luna aceasta de două ori: o dată pentru pensie, a doua oară pentru Ponta____ (de Marian SULTĂNOIU Publicat la: 19.10.2014)___ Scandal monstru între pensionari, PSD, Poşta Română şi ACL. Seniorii acuză Poşta că-i sperie cu propaganda făcută de PSD, ataşată, printr-un flyer, talonului de pensie. \"Klaus Iohannis vrea să îţi taie pensia\", scrie în pliantul care a ajuns la o parte dintre români alături de talonul de pensie. Poşta răspunde, printr-un comunicat, că a încheiat un contract cu alianţa electorală PSD-UNPR-PC pentru distribuirea de pliante electorale, prin serviciul de marketing direct – distribuţie neadresată. Precizează, totodată, că nu e interesată de conţinutul „mărfii”. Şeful Poştei Române este, însă, şi vicepreşedintele PSD Diaspora.__ De câteva zile, de când poştaşii au început să împartă pensia pe luna în curs, oamenii primesc, oficial, ataşat la talon, un pliant în care PSD îl desfiinţează pe prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, susţinând că liberalul, dacă va fi ales preşedinte, “le va tăia pensiile românilor”. „Ai grijă ce votezi! Cine a tăiat o dată pensiile le va tăia din nou!” se arată în flyerul ataşat._____ ***storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3931/13413274/7/2014-10-19-09-59-55.jpg?height=428&width=600 _____ Câţiva pensionari au sunat la redacţia gândul, sesizând „mizeria pusă la cale de Ponta şi partidul lui”, precizându-ne, totodată, că sunt „clienţii” Oficiului Poştal 35, din Cotroceni. Ne-am dus acolo pentru a vedea ce se întâmplă mai exact.____ _____O discuţie la Oficiul 35____ Sâmbătă, pe la 10, când ploaia nu ştie dacă să-nceapă sau să mai stea, Cotroceniul părea adormit. Pe strada Zării nr. 10, deschis într-o casă vopsită în portocaliu cu roz, “Oficiul Poştal 35”. În oficiu, la ghişee, o doamnă operatoare şi doi clienţi. Aştept să-mi vină rândul şi întreb: “Doamna dirigintă?!”. “Nu e!”, “Un factor poştal?!”. “Niciunul”. “Dumneavoastră, singură?”. “Numai eu”, îmi răspunde doamna, aproape mecanic, la fiecare întrebare. “Atunci vă întreb pe dumneavoastră: e adevărat că pensionarii primesc, odată cu talonul, un pliant de campanie al PSD?”. “Adevărat”. “E vorba de un contract?”. “Un contract, sigur că da”. “Între cine şi cine?”. “Între noi şi cineva, dar nu ştiu să vă spun, exact, cine. Nici doamna dirigintă nu ştia sigur, şi a cerut amănunte mai de sus”, spune femeia de la ghişeu, şi îmi arată tavanul cu degetul. “Probabil că luni o să ştie mai multe…”. “Probabil”. “Dar e voie ca Poşta să facă politică?”. “Dar nu e politică! Pe noi nu ne interesează conţinutul. Noi doar ataşăm pliantul şi îl ducem la destinaţie. Asta le-am spus şi celor din cartier care au venit să sesizeze. Noi nu avem vină”. “Deci, nu aveţi…”.______Mi-am luat “la revedere” şi am ieşit. La colţul străzii, pe Carol Davila, o doamnă în vârstă mă întreabă unde-i poşta. Îi arăt clădirea şi o întreb dacă are ceva de sesizat. “N-am!” spune scurt. Dar vreun pliant a primit? “Pliant? Parcă am primit ceva… De la Mega?”. “De la Mega?!”. “Da”, spune doamna în vârstă şi mă priveşte cu speranţă. “Atunci, nu e ăsta”.___Câteva discuţii în cartier____Mai întreb pe stradă, mai întreb pe la porţi, pe la uşi de apartamente. Unii spun c-au primit, dar nu vor să discute, alţi c-au primit şi le-au aruncat la coş, “că nici la baie nu erau bune”, alţii că n-au primit nimic, unul că n-a primit nici măcar pensia. Alerg după o doamnă care tocmai intra într-o curte strâmtă, dichisită, în faţa unui bloc. “Sărut mâna, aveţi două secunde?”. Femeia mă priveşte “lamă”, ridicând dintr-o sprânceană. Capăt curaj şi insist. “Sunteţi pensionară?!”. Femeia ridică şi cealaltă sprânceană, tot pe “mute”. O iau ca pe un “da” mimic, şi mai fac un pas. “Aţi primit pensia?”. “Ce vrei dom’le de la mine?” spune doamna, dintr-un şuierat. „Voiam să ştiu dacă aţi primit, ataşat la talon, un pliant al PSD; un flyer”, zic. „Hai că eşti prost, am crezut că eşti om serios”, zice şi intră în bloc. Un bărbat în salopetă, martor la discuţie, ajuns în dreptul meu îmi spune misterios: „Nu mai întreba, bre, degeaba, că nu-ţi spune nimeni, nimic. Oamenii e fricoşi, nu vezi. Le e frică de ruşi, dă-i Dumnezeului!”.___ Discuţia din bloc____Din casă în casă ajung într-un bloc, pe lângă podul Cotroceni. Sun la câteva uşi şi capăt răspunsuri la fel de diverse. Unii mă privesc curios şi îmi spun că nu ştiu nimic; alţi că ştiu, şi îmi închid uşa în nas; o pensionară „de la trei” îmi spune că nu ştie, că a fost plecată, dar că ea, oricum, primeşte talonul la cutia poştală... În sfârşit, o doamnă foarte amabilă, pe la nu mai ştiu ce etaj – întrucât pierdusem şirul -, e de acord să-mi spună toată tărăşenia, după ce primeşte acceptul soţului: „Da, am primit un pliant. E o campanie josnică, pentru că e adresată oamenilor în vârstă, iar oamenii în vârstă poate că nu sunt suficient de informaţi şi primind acest pliant îşi fac o impresie greşită”, spune pe nerăsuflate.____ Ce răspunde Poşta condusă de vicepreşedinte PSD Diaspora___Poşta Română - reprezentată din luna iunie 2014 de Alexandru Petrescu, director general interimar al CNPR, şi vicepreşedinte PSD Diaspora - răspunde acuzaţiilor, printr-un comunicat, potrivit căruia instituţia a încheiat un contract de distribuire de pliante cu alianţa electorală PSD-UNPR-PC. \"Compania Naţională Poşta Română, prin serviciul de marketing direct – distribuţie neadresată (PostMesager), răspunde nevoilor specifice generate de campaniile electorale şi încheie contracte cu toate entităţile care doresc să se folosească de acest serviciu. (…) Astfel de servicii, respectiv distribuirea de flyere de campanie electorală, fac parte din activitatea specifică a unui furnizor de servicii poştale şi se regăsesc în portofoliul oricărui operator internaţional de profil”. Totodată, în comunicat se precizează că Poşta Română se detaşează de orice polemici de natură politică şi respinge orice interpretare subiectivă a activităţii sale. “Reamintim faptul că Poşta Română este o companie care funcţionează pe criterii comerciale, de profitabilitate, şi nu poate fi considerată sub nicio formă anexa vreunui partid politic sau a unor interese de moment\".___Cine este Alexandru Petrescu____Alexandru Petrescu, director general interimar al Poştei Române, a deţinut în ultimii doi ani poziţia de director executiv al acestei instituţii, fiind şi preşedinte al Comisiei de Privatizare. Este licenţiat în economie la University of Wales, specializat în Business Administration. La Londra, a deţinut poziţii de conducere în sistemul financiar-bancar britanic. Actualmente are dublă cetăţenie, română şi britanică. Este membru al Partidului Laburist. În ţară, pe lângă poziţia pe care o ocupă la conducerea Companiei Naţionale Poşta Română, Alexandru Petrescu este membru în Consiliul de Supraveghere al CFR Călători. În ceea ce priveşte activitatea sa politică, actualul director general interimar al Poştei este vicepreşedinte PSD Diaspora.___ În imagine Alexandru Petrescu, alături de Victor Ponta şi Dan Şova, la lucrările congresului anual al Partidului Laburist din 2011 // Sursa foto: blog Alexandru Petrescu___ ***storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3931/13413274/10/dscf40181.jpg?height=375&width=500 _____LINK DIRECT:____ ***www.gandul.info/reportaj/o-scrisoare-vanduta-postasul-suna-luna-aceasta-de-doua-ori-o-data-pentru-pensie-a-doua-oara-pentru-ponta-13413274
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

PSD Presedinte de Onoare ION ILIESCU__ Ion Iliescu__ Ion Iliescu este o figura dominanta a politicii romanesti de dupa 1989. In timpul mandatelor sale de presedinte a inceput introducerea reformelor politice, sociale si economice, precum si procesul aderarii la NATO si finalizarea negocierilor de aderare la UE.__ Ion Iliescu a fost presedintele Romaniei in perioadele 1990-1996 si 2000-2004. In perioada 1997-2000 a fost presedintele PDSR. Din 2006 este presedinte de onoare al PSD, partid pe care l-a fondat in 1990 sub denumirea initiala de FSN (Frontul Salvarii Nationale). La sfarsitul lunii ianuarie 1990, s-a numarat printre fondatorii formatiunii politice – Frontul Salvarii Nationale, din care s-a structurat, apoi, Partidul Democratiei Sociale din Romania.__ In perioada februarie-mai 1990 este Presedintele Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala, organism nou creat care a preluat prerogativele puterii provizorii in stat si in care au fost inclusi reprezentantii tuturor partidelor politice aparute imediat dupa revolutie.__ La 20 mai 1990 a fost ales Presedinte al Romaniei, pe perioada Adunarii Constituante, de doi ani, asa cum se prevedea in Legea Electorala, conform careia s-au organizat primele alegeri libere, dupa aproape o jumatate de secol de totalitarism.__ La alegerile prezidentiale din 11 octombrie 1992, primele alegeri organizate in conformitate cu noua Constitutie, a obtinut 7.297.551 voturi, – adica 61,5% din totalul de 11.910.609 voturi exprimate, marea majoritate a electoratului optand pentru programul sau “Cred in schimbarea in bine a Romaniei”. In cursul primului mandat constitutional de sef al statului, prioritatile actiunii sale au fost: reconcilierea nationala, pactul social, conlucrarea tuturor fortelor politice pentru stabilitatea si redresarea tarii, tranzitia spre economia de piata, reforma economica, protectia sociala, deschiderea spre lume.__ In 1996 este ales senator si conduce, de pe bancile opozitiei in anii 1997 -2000, Grupul parlamentar al Partidului Democratiei Sociale din Romania (PDSR).__ Conferinta Nationala Extraordinara a Partidului Democratiei Sociale din Romania (Partidul Social Democrat) din 17 ianuarie 1997, l-a desemnat presedinte al PDSR, functie in care a fost reales la Conferinta nationala din 20-21 iunie 1997. In aceasta calitate, a contribuit la reconstructia si edificarea unui partid social-democrat modern, european. In urma scrutinului din noiembrie-decembrie 2000, propus si sustinut de PDSR, obtine un nou mandat prezidential cu programul intitulat „Aproape de oameni, impreuna cu ei”. Este cel de al doilea mandat constitutional pe care Ion Iliescu il indeplineste in cariera sa post-revolutionara.__ In decembrie 2004 este ales senator pe listele Partidului Social Democrat si redevine liderul Grupului parlamentar PSD din Senat.__ In declaratia din 20 decembrie 2004, din ultima zi a celui de-al doilea mandat constitutional, Ion Iliescu a prezentat un bilant al perioadei 2001 – 2004 cuprinzand principalele realizari ale celor 4 ani: consolidarea statului de drept si a democratiei, redresarea economica si sociala prin revenirea la principiul cresterii economice si, pe aceasta baza, ameliorarea conditiilor de viata ale cetatenilor; reforme pentru modernizarea tarii si accesul in lumea valorilor democratiei si ale progresului contemporan, integrarea europeana si euro-atlantica, respectiv primirea Romaniei in NATO si finalizarea cu success a negocierilorde aderare la UE si, ca un corolar al tuturor demersurilor, reconcilierea nationala, pacea si stabilitatea sociala, debirocratizarea institutiilor statului si sporirea functionalitatii acestora, lupta impotriva coruptiei, consolidarea societatii civile, implementarea spiritului comunitar european si raportarea la valorile practice ale acestuia.__ In 10 decembrie 2006 este ales cu unanimitate de voturi Presedintele de onoare al Partidului Social Democrat._____ ***www.psd.ro/oameni/presedinte-de-onoare/
Raspunde

sibiul

Acum 10 ani

DEJEU... DEJECTIE ...O LOAZA BATRANA
Raspunde

@11

Acum 10 ani

norocul nostru ca te avem pe tine
Raspunde

nelu cotrocelu

Acum 10 ani

un sfat pentru cei care nu sunt de acord cu articolul si autorul lui -votati victor ponta.....votati pacaliciu.. sa va dea paie prin gura ....cu voia d-v bineanteles. -
Raspunde

Capota

Acum 10 ani

Multe ii se pot reprosa lui Ponta dar nu si-a tradat fratele sa ajunga in fata plutonului de executie cum a facut un avocat care acum scrie articole senile. Dejeu esti cumva santajat sa scri asa ceva ca sa nu-ti fie publicat dosarul de turnator al propriului frate?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus