Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Clasa I - prima generatie care la o luna de la inceperea scolii nu stie cum arata Abecedarul

Cu două zile înainte de începerea anului școlar presa abunda de știri despre faptul că elevii de clasa I vor începe școala fără manuale. A trecut mai mult de o lună de atunci și manualele încă lipsesc. Am vrut să aflăm cum învață elevii să scrie și să socotească fără manuale.

În curtea școlii din Racovița copiii se bucură de pauza mare. În cancelarie, dascălii sosesc unul câte unul, discutând despre elevi. Îi întreb cum se descurcă fără manuale, dacă este vreo diferență majoră față de anii trecuți și aproape toți încep să vorbească în același timp. ”Vai de capul nostru anul acesta... Eu am să vă spun ce am de spus, dar să nu îmi dați numele, nu vreau să am probleme”. Ceilalți dascăli aprobă. „Să vorbim deschis despre ce se întâmplă. Dar să nu ne scrieţi numele, de acord?”. Oamenii au nemulţumiri de toate felurile, că „de bine, de rău pe copii nu îi afectează aşa tare că e primul an de şcoală, nu au cu ce să compare. Dar de noi şi de părinţi nu e uşor”. O învățătoare începe să vorbească repede și să explice de ce nu așa ar trebui să se facă școală. ”Începerea anului școlar nu e o perioadă ușoară și suntem obișnuiți cu asta, dar ca anul acest, așa nebunie, nu a mai fost niciodată”, povestește învățătoarea. “Acum, de câteva zile, ni s-au dat manualele vechi, dar nu sunt conforme cu programa şi atunci lucrăm pe auxiliare, cu acordul părinţilor, desigur. Când am văzut cum stă treaba, am vorbit cu părinţii şi am cumpărat auxiliare de la o editură aprobată de Ministerul Educaţiei. Părinţii s-au implicat foarte mult, mai ales după ce două săptămâni nu am avut niciun suport de pe care să lucrăm şi am făcut noi cum am crezut”, povesteşte învăţătoarea care predă de patru ani la clasa I.

Dascălii încearcă să explice pe rând de ce e rău şi mai ales de ce e păcat că „ministerului nu îi pasă nici de noi, nici de copii”.

Şcoala din Racoviţa: “Copiii învaţă de pe foi, de unde manuale?”

Clopoţelul sună. Mă duc cu o învăţătoare a şcolii din Racoviţa spre clasa la care predă. “Astăzi le dau test la română. Nu din carte, de pe foi, că ei săracii cu foi au început şi aşa li se pare normal, că de unde manuale?” spune învăţătoarea înainte să între în clasă. 19 perechi de ochi ne privesc curioşi şi într-un singur glas răsună “Bună ziua”. Copiii, majoritatea în uniforme în carouri, încep să să pregătească de test. “Acum au caiete speciale conform programei, iar eu sper să reuşească ministerul să ne rezolve cu materialele după vacanţa de toamnă. Aşteptăm să vedem ce o să vină în noile manuale, dacă o să fie cazul să recuperăm ceva. Ne aşteptăm şi la varianta asta”, mai spune învăţătoarea.

La îndemnul „Spuneţi copii, ce aţi învăţat voi până acum la şcoală şi ce v-a plăcut cel mai mult”, mâinile micuţe se ridică. Toţi vor să răspundă. „Mie îmi place să scriu. Am învăţat să scriu „mama”, silaba „ma” şi cuvântul „am”. Am învăţat şi să socotim cu plus şi cu minus”, spune Cătălina, cu un zâmbet larg pe faţă. „Mie îmi place adunarea cel mai mult”, spune timid şi Mario, care se uită apoi spre colega lui, care stă cuminte în băncă şi aşteaptă să începă testul de evaluare.

O întreb pe Ana Maria dacă îi place la şcoală şi răspunde că da şi vrea să se facă „doamnă învăţătoare” când va creşte mare, deşi ştie „că mai are mult de învăţat până atunci”.

„Ca învăţătoare şi mama sunt tare dezamăgită”

Părăsesc clasa şi pe prospeţii elevi, iar la uşă mă aşteaptă o altă învăţătoare. Şi ea predă la clasa I şi „ghinionul face să am chiar anul acesta şi copil în clasa I” spune femeia. Apoi începe să îmi facă un rezumat al eforturilor suplimentare depuse de părinţii din Racoviţa, care „au venit la şcoală la întâlniri, au aşteptat sfaturi şi îndrumări de la dascăli care erau la fel de dezamăgiţi ca şi ei. Noi dezamăgiţi de sistem, părinţii de fapul că au scos iar şi iar bani din buzunar, pentru a mai trage o lecţie la xerox şi încă nu s-a terminat. Noi am încercat să le explicăm părinţilor cum copiii nu sunt afectaţi, pentru că mergem pe paşi clari, pentru noi e însă dificil şi pentru părinţi că îi costă fiecare lecţie. Şi părinţii sunt foarte interesaţi să ştiţi, că întreabă în fiecare dimineaţă de manuale. Iar noi tot în fiecare dimineaţa le dăm acelaşi răspuns: că nu ştim şi aşteptăm ca şi ei”, mai spune învăţătoarea.

La oraş: aceeaşi situaţie, dar mai mult optimism

Un drum la Şcoala Gimnazială „Regina Maria”, recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune şcoli din oraş, îmi arată că şi în Sibiu lucrurile stau tot ca la Racoviţa, cu excepţia faptului, că deşi dascălii sunt şi aici revoltaţi de lipsa manualelor, au găsit mai repede soluţii de compromis şi nu îi mai îngrijorează atât de tare lipsa cărţilor.

„Puteţi să discutaţi cu învăţătorii noştri, nu e nicio problemă, dar să ştiţi că s-au adaptat în mare parte situaţiei”, îmi spune directoarea şcolii, Laura Zotică.

Aveam să constat că are dreptate şi „dascălii cu experienţă au găsit totuşi soluţii, în timp ce învăţătoarele mai tinere sunt un pic mai speriate”.

Învăţătorul Costel Botezatu este de patru decenii în învăţământ şi anul acesta predă la 27 de elevi de clasa a I-a. „Sunt de 40 de ani dascăl şi până acum nu am început în niciun an şcoala fără ca elevii să aibă pe bancă Abecedarul şi Matematica. Dar prin grija noastră, pentru că am fost preventivi, le-am pregătit încă de la clasa pregătitoare nişte auxiliare, nişte caiete de limba română, de matematică şi de explorarea mediului, cu care lucrăm. Între timp, săptămâna trecută am primit manualele vechi, ca să mai lucrăm de pe ele. Eu am 27 de copii în clasă şi după auxiliarele pe care le avem lucrăm extraordinar de bine. Am copii foarte buni, care au venit deja cu nişte noţiuni implementate de la clasa zero şi atunci altfel lucrezi cu ei. Am vorbit şi cu părinţii şi le-am spus că trebuie să aibă răbdare, că se remediază, dar până atunci noi lucrăm cu copii şi nu se pune problema să îi afecteze cu ceva. E drept că pentru învăţătorii mai tineri nu e tocmai uşor, ei se zbat un pic, dar nu au ce face că aceasta este situaţia”, povesteşte Costel Botezatu.

Elevii din clasele a I-a și a II-a au început școala fără manuale, din cauză că ministerul nu a reușit să finalizeze procedura de licitație pentru realizarea cărților școlare. Mai mult, întrucât programa s-a schimbat, elevii nu pot învăţa după manuale vechi. Tot din acest an elevii claselor I şi a II-a urmează să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală. Pentru realizarea acestora, Ministerul Educaţiei a organizat o licitaţie, care a fost însă contestată de unele edituri.

Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat ulterior că procedurile de licitaţie pentru achiziţionarea de manuale noi, pe hârtie şi digitale, continuă şi „asigură elevii, părinţii şi dascălii că manualele vor ajunge în şcoli imediat ce procedura de licitaţie se va finaliza şi că instituţia face toate demersurile pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, respectând, însă, termenele legale”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

geo

Acum 9 ani

ministrul Pricopie (nu procopie) vrea sa intre si el ,cumva, in istorie. Nume predestinat aparut din scandalul plagiatului.
Raspunde

abuelo

Acum 9 ani

rabdare nu este prioritar ,poligrafiile lucra la foc continiu pentru posterele denigratoare la adresa lui johannis si tiparit pe toti stil;pi afise cu agentu axcoperit ,intre timp dezbracat ,007 ,7 case ,in 2015 se va intimpla toate bucuriile neamului ,romanesc ,pensi ,salari ,autostrazi ,locuri de munca vreo 3-4 milioane ,atunci s-a vezi invazie de occidentali la pamintu fagaduintei ,ce mai lapte si miere pe tote potecile tari si ciini cu colaci in coada ,007 ,salveazane
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus