Joi,
29.09.2022
Ploi Scurte
Acum
10°C

Afla ce poti face in weekend la Sibiu

Până în 16 noiembrie Sibiul găzduieşte o nouă ediţie Ars Hungarica, festivalul cultural maghiar cunoscut ca fiind cel mai important şi amplu proiect cultural al comunităţii maghiare din regiunea Sibiu.

Cea de-a IX-a ediţie a festivalului organizat de Asociaţia Maghiarilor din Sibiu - HID prin Centrul Cultural Maghiar, aduce la Sibiu 30 de evenimente, printre care spectacole pentru copii, lansări de carte, expoziţii, conferinţe, concerte şi spectacole de dans.

Spectacole de pe scena sibiană

Vineri, de la ora 19:00, la „Radu Stanca” se joacă „Doamna de turtă dulce”.

„Doamna de turtă dulce” este o comedie romantică cu momente înduioşătoare şi scene de puternică tensiune dramatică. Piesa a fost publicată în 1970, este structurată în trei acte şi s-a jucat pentru prima dată pe Broadway, la Playmouth Theatre. Spectacolul de la Sibiu este o montare fidelă a textului original şi o aduce în prim plan pe Evy Meara, o fostă cântăreaţă a cărei carieră şi căsnicie au fost distruse de alcool. După ce a fost externată dintr-o clinică de reabilitare pentru tratarea dependenţei de alcool, Evy (Mariana Mihu) se întoarce în apartamentul său din New York hotărâtă să îşi construiască o viaţă nouă. Atitudinea de femeie fatală a artistei este confirmată încă o dată prin apariţia în scenă a curierului spaniol Manuel (Alexandru Malaicu), păcălit de femeie să plece fără a cere plata cash. Pe scenă îşi face apariţia şi fiica adolescentă a artistei, Polly (Iulia Popa/ Veronica Arizancu), ce îşi asumă rolul de părinte pe măsură ce situaţia mamei se agravează. Jimmy (Nicu Mihoc) şi Toby (Raluca Iani), cei mai apropiaţi prieteni ai artistei, încearcă să îi fie alături în aceste momente, dar sunt mult prea prinşi în propriile drame, reale şi imaginare, pentru a putea evalua starea femeii. Între timp, muzicianul Lou (Florin Coşuleţ), reapare în viaţa lui Evy pentru a-i cere să se întoarcă la el. Toate aceste evenimente sunt prea greu de suportat pentru Evy, care suferă o cădere nervoasă şi se întoarce la vechile obiceiuri, îndepărtându-şi familia şi prietenii. Regizorul spectacolului reuşeşte să sudeze scenele păstrând un ritm alert, fără a pierde din spiritul revigorant şi amuzant al textului.

„Fumoasa şi Bestia” dupa Giovanni Francesco Straparola şi „Puiul de lebădă” dupa Hans Christian Andersen sunt spectacolele dedicate copiilor în acest weekend. „Fumoasa şi Bestia” se joacă la Gong, sâmbătă, de la ora 18:00, iar „Puiul de lebădă” duminică, de la ora 11:00.

Tot sâmbătă, de la ora 19:00, în sala Teatrului Național Radu Stanca Sibiu se joacă „Lecţia”. După 21 de ani, regizorul Mihai Măniuțiu se reîntoarce la una dintre cele mai fascinante piese ale lui Eugène Ionesco, „Lecția”, și o pune în scenă la Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu. Dacă instrumentul marelui dramaturg este mascarea a ceea ce este neobișnuit în ceea ce este banal – o lecție de aritmetică care duce la o lecție de filologie și o lecție de filologie care conduce la crimă , Mihai Măniuțiu operează aritmetica surprizei și a tensiunii până aproape de final. Știm că este o piesă despre manipulare, seducție, orori, robotizar, însă vom afla mai mult sau vom recunoaște câte ceva despre felul în care civilizația „evoluează” în colțuri ale lumii mai îndepărtate sau mai aproape de noi și mai ales cum civilizația „operează” în noi.

„Oidip” este ultimul spectacol din acest weekend. În opinia regizorului, “Oidip” este unul din textele cele mai frumoase ale literaturii dramatice. Astfel s-a întors la tragedia greacă şi cu acest prilej şi-a putut exercita “pofta de a crea din nou şi din nou aceleaşi imagini”. Silviu Purcărete a spus că, de fapt, el lucrează “cu un inventar foarte limitat de imagini” şi că trecuse ceva vreme de când nu a mai creat cu acelaşi tip de imagini; că “e foarte bine că a făcut acest spectacol, în care a putut, fără să fie nevoie să se ascundă, să folosească “aceeaşi estetică şaptezecistă”, care i-a fost “foarte aproape de inimă şi de generaţie”.

Spectacolul se joacă duminica, de la ora 19:00, la „Radu Stanca”.

Concerte

Mozaic Jazz Festival debutează vineri pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor și aduce la Sibiu o combinație de trupe și artiști, menită să retrezească pasiunea în iubitorii muzicii de calitate.

Deschiderea festivalului va fi asigurată de Nikoletta Szoke Quartet, una din marile voci feminine ale jazzului european și singura prezență feminină de la Mozaic Jazz Festival. Artista de origine maghiară, câștigătoarea celui mai prestigos premiu de gen, "Montreux Jazz Voice Competition", va concerta vineri, 14 noiembrie, începând cu ora 20:30.

În aceeași seară, de la ora 22:30, Trilok Gurtu, unul dintre cei mai mari percuționiști de jazz și world music ai tuturor timpurilor, va aborda un stil cu totul diferit, cu influențe din muzica clasică indiană, un spectacol de improvizație rezultat din combainarea unor instrumente de percuție neconvenționale. Cel care în cariera sa de peste patruzeci de ani a colaborat cu artiști precum: John McLaughlin, Joe Zawinul, Jan Garbarek, Don Cherry, Bill Evans, Pharoah Sanders, Dave Holland, Zakir Hussain, Neneh Cherry vine în premieră în Sibiu.

Shopping City Sibiu sărbătorește în data de 15 noiembrie „Carnavalul prețurilor mici” oferind reduceri de până la 60 la sută și un concert gratuit Smiley.

Programul va începe cu o prezentare de modă, în centrul atenției fiind colecțiile atât pentru femei și bărbați, cât și pentru copii: C&A, Iunia, Lashez, Aestetics, Bossini, Just Kidding, Coccodrillo, New Yorker, CCC, Stone Creek, Millefiori, Feeling și Deichmann.

PROGRAM ARS HUNGARICA 2014:

Vineri, 14 noiembrie

Vernisaj expoziţie - Podurile Dunării / Filarmonica Thalia – 15,00

Spectacol pentru copii - Zorkóczy Zenóbia: Peste Someşul mic, peste ocean / Grădiniţa nr. 17, str. Liviu Rebereanu, grupa maghiară - 15,30

Târg de Carte – Deschidere. Prezentarea Editurii IDEA din Cluj / Librăria Habitus – 16,00

45 ani de Emisiune maghiară la TVR, „Sibiul la televizor” /Galeria Habitus – 17,00

Conferinţă – Copiii, viitor şi inovaţie / Casa Maghiară – 18,00

Concert – Cartea cu cântece al lui Arany János, Dsupin Pál (HU) / Galeria Habitus – 19,00

Concert - Szőke Nikoletta Quartet (HU)– în cadrul Mozaic Jazz Festival / Casa de Cultură a Sindicatelor – 20,30

Concert – Vecker / Atrium Cafe Bisto & Art – 22,00 (Bilet intrare: 10 lei, cu rezervarea locurilor)

Sâmbătă, 15 noiembrie

Conferinţă – Copiii, viitor şi inovaţie / Casa Maghiară – 10,00

Spectacol pentru copii - Zorkóczy Zenóbia: Neastâmpăratul Zeno ar vrea să se îndrepte /Sala Mică Thalia – 12,00

Spectacol pentru copii - Zorkóczy Zenóbia: Zeno spaima păsărilor /Sala Mică Thalia – 13,00

Târg de Carte – Prezentarea Editurii Tortoma din Baraolt, jud. Covasna. Prezentare de carte şi întâlnirea autorului cu cititorii: Szabó M. Attila – De la piatră la piatră. Monumentele istorice ale judeţului Sibiu / Librăria Habitus – 15,00

Poduri civile – se prezintă Casa Cetăţenilor din Budapesta /Librăria Habitus – 16,00

Spectacol de gală - Ziua Diasporei Maghiare / Sala Thalia – 18,00

Concert - Radics Gigi şi prietenii: Fată la pian (HU)/ Sala Thalia – 20,00

(Bilet intrare: 20 lei) Concert - Gyárfás István Trió (HU) /Atrium Cafe Bisto & Art – 22,00

(Bilet intrare: 10 lei, cu rezervarea locurilor)

Duminică, 16 noiembrie

Vernisaj expoziţie - Czire Alpár / Galeria Bisericii Reformate – 11,00

Spectacol - Kilyén Ilka: Carte de rugăciuni despre limba maternă / Galeria Bisericii Reformate – 11,30

Concert - Quartetul Attitude (HU) / Biserica Catolică Piaţa Mare – 12,30

Conferinţă – Copiii, viitor şi inovaţie (închidere) / Casa Maghiară – 17,00

Concert - Peet Project (HU)/ Atrium Cafe Bisto & Art – 22,00 (Bilet intrare: 10 lei, cu rezervare)

PROGRAM UNIFEST:

14.11 - After party ( Ursus Cotton Pub - str. I. Ratiu nr.9)

4 -14.11 - Profilaxie în grădinițe (Sibiu)

10 - 14.11 - Donare de sânge (Centrul de transfuzie sanguină)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

Georg:__WEEKEND in Germania : LA VOT

Acum 7 ani

Romanii din Munchen si Londra s–au asezat la coada inca de sambata seara, cu periutele la ei, pentru a putea vota duminica___ (de V.M. HotNews.ro Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, 22:40)___ Romanii din Germania s–au asezat inca de sambata seara la coada in fata sectiei de votare din Munchen, pentru a putea vota duminica in turul doi al alegerilor prezidentiale, potrivit unei fotografii postate pe Facebook si transmise pe adresa redactiei. Si la Londra, la sectia de votare de la ICR, primii romani s–au asezat la coada inca de sambata, dupa cum arata un clip video urcat pe YouTube.____ \"La Muenchen deja se asteapta deschiderea sectiei de votare... oamenii astia or venit cu periuta de dinti la ei si stau la coada sa voteze cum stateau parintii lor in comunism la carne, lapte si paine. FELICITARI OAMENI BUNI !!!\", este mesajul ce insoteste fotografia distribuita pe Facebook.___ Romani la coada la vot inca de sambata la ICR Londra: (Video)___ La Paris, in fata Ambasadei Romaniei au fost depuse flori si lumanari, cu mesajul \"Constitutia, odihneasca–se in pace\". ____ ***hotnews.ro/stiri–esential–18568677–romanii–din–munchen–asezat–coada–inca–sambata–seara–pentru–putea–vota–duminica.htm
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus