Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
2°C

Peste 1.000 de obiecte de aur si argint intr-o expozitie gazduita de Muzeul Brukenthal

Brăţări din tezaurele de la Sacoşu Mare şi Hinova, patru dintre cele 12 brăţări dacice recuperate de Statul Român, pandantive şi fibule de la Bălăciţa sunt doar o mică parte dintre cele peste o mie de obiecte de aur şi argint, pe care sibienii le pot admira în expoziţia “Aurul şi argintul antic al României”, care se va vernisa la Palatal Brukenthal.

“Avem onoarea de a găzdui o expoziţie importantă, realizată sub coordonarea naţională a Muzeului Naţional de Istoriei a României, având posibilitatea de a aduna piese din mai multe instituţii muzeale ale României. Sunt bucuros că unele artefacte le-am descoperit eu, altele colegii mei, iar altele sunt din decoperiri mai vechi”, a spus Sabin Luca, managerul Muzeului Brukenthal.

Din partea muzeului sibian, în expoziţie sunt prezentate mai multe obiecte din tezaurele decoperite la Miercurea Sibiului şi la Tilişca.

Obiecte preţioase din peste 30 de muzee

Muzeul Naţional Brukenthal vernisează miercuri, 19 noiembrie, ora 14:00, expoziția-eveniment itinerantă “Aurul și argintul antic al României”, organizată de Muzeului Național de Istorie a României prin colaborarea cu alte 30 de muzee din ţară.

Expoziţia reuneşte 1.004 piese arheologice, datate până în secolul al VII-lea p.Ch., toate descoperite pe teritoriul României. Piesele ilustrează multiplele faţete îmbrăcate de metalele preţioase, de la podoabe la însemne ale nobleţei, prestigiului şi bogăţiei sau sacralităţii.

Printre exponate se numără piese provenite din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Băiceni, Poiana Coţofeneşti, Agighiol sau Peretu), piese reprezentative pentru orfevrăria dacică (brăţările polispiralice de aur descoperite în zona cetăţii de la Sarmizegetusa Regia, tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgeşti, Tăşad, Sacalasău, Rociu, Bălăneşti) sau inventarele funerare şi tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichităţii Târzii, de la Pietroasa, Apahida, Cluj-Someşeni, Histria.

59 de obiecte din colecţiile Muzeului Brukenthal

Muzeul Naţional Brukenthal contribuie la această expoziţie cu 59 de piese, descoperite în mormântul de incineraţie nr. 1 de la Tilişca şi în mormintele gepidice M3 şi M4 de la Miercurea Sibiului. Cele 50 de piese din mormântul M1 de la Tilişca datează din secolul al II-lea a.Ch. şi reprezintă podoabe din argint, distruse cu dalta şi trecute prin foc: colier, brăţări, inele spiralice, fibule cu nodozităţi. Mormintele gepidice de la Miercurea Sibiului sunt parte integrantă a unei aşezări datate în secolele VI-VII d. Hr, iar şapte mărgele şi două agrafe care fac parte din inventarul acestor morminte sunt cuprinse în expoziţia “Aurul și argintul antic al României”.

Greutatea mărgelelor variază între 0,89 şi 1,10 grame, iar interiorul lor este realizat din sticlă; mărgelele erau dispuse în jurul gâtului, ca o salbă. Agrafele au acul de prindere pentru îmbrăcăminte realizat din alamă, iar pe corpul lor, lucrat din argint aurit, sunt prinse patru pietre de agat.

Expoziţia "Aurul și argintul antic al României" este deschisă în Palatul Brukenthal, în perioada 19 noiembrie 2014– 18 ianuarie 2015, program de vizitare: luni–duminică. Preţul unui bilet este de 20 lei, iar reduceri se acordă grupuri (minim 10 persoane) - 13 lei / persoană; elevi, studenţi, card Euro 26, militari, persoane cu handicap uşor- 5 lei/ persoană, pensionari- 10 lei/ persoană.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus