Luni,
28.11.2022
Partial Noros
Acum
7°C

”Stiu foarte bine in ce m-am bagat! Nu am firme in spate, nu am fost numit de partide”

Noul director al Direcției Sanitar-Veterinare Sibiu are o misiune grea, venind la conducerea instituției după gravele probleme cu justiția pe care le are fostul director, Șerban Țichindelean. Dar Fărcaș trebuie să facă Direcția Sanitar-Veterinară Sibiu să funcționeze din nou, să spele imaginea instituției, și asta fără să poată lua legătura cu fostul director sau fostul jurist, întrucât sunt părți în același dosar.
 
Dan Fărcaș: Știți situația de la DSV Sibiu, trebuia începută reorganizarea și avem deja un ordin al președintelui de la București care ne organizează într-o altă formă.
 
Rep.: Se schimbă fundamental DSV Sibiu?
D. F.: Nu fundamental, doar denumirile.
 
Rep.: Ca să fim mai clari, dacă cineva are nevoie de DSV Sibiu, poate apela fără probleme?
D. F.:  Fără absolut nicio problemă. După cum știți, ați scris și dumneavoastră în ziar, au fost niște probleme la nivelul DSV-ului, care în momentul de față ne îngreunează...
 
Rep.: Știți în ce v-ați băgat?
D. F.: Da, știu foarte bine în ce m-am băgat! Am 20 de ani aici, de fapt de când am terminat facultatea. Sunt funcționar public de foarte mult timp în instituția asta, nici nu mai știu exact de când. Cred că am peste 12 ani. Nu am firme în spate, nu am fost numit de partide. 
 
Rep.: Să nu-mi spuneți că nu sunteți membru de partid.
D. F.: Nu sunt. Sunt prieten cu un director general din Autoritate, că aceasta este situația, suntem prieteni de foarte mult timp. A fost situația aceasta la Sibiu cu o fractură la comandă destul de radicală și m-a sunat dacă sunt dispus să ajut. Am zis: Da, hai că ajut! Eu în momentul de față sunt interimar temporar, tatăl meu a fost 17 ani șef de laborator aici, în DSV, pe vremea comuniștilor. La ora aceea Sibiul avea laboratorul pe locul trei pe țară, acum suntem pe locul trei din coadă.
 
Rep.: Înseamnă că aveți de lucru.
D. F.: Vai de mine! Sunt o grămadă de probleme, în sensul că, fiind situația aceasta mai delicată, eu nu pot comunica cu fostul director și practic am luat totul de la zero. Vreau să înțeleg ce nu s-a făcut bine, unde lipsesc niște contracte... văd pot da un exemplu, nu am avut contracte de medicina muncii. A fost printre primele lucruri pe care a trebuit să le rezolv.
 
Rep.: Ce părere au oamenii acum, veterinarii, crescătorii de animale, despre cei care lucrează la DSV? Mai au încredere?
D. F.: Mie îmi este foarte greu să vorbesc în numele oamenilor. Eu trebuie să am o atitudine față de oameni de a le rezolva problemele. Noi trebuie să identificăm animale, să le vaccinăm, intrăm luna asta în campanie de TBC și sunt multe altele. Eu nu moștenesc ce a făcut fostul director. Alea sunt problemele dânsului, nu mă întrebați de ele pentru că eu chiar nu știu de unde au apărut, originea conflictului nu o cunosc și nici nu mă interesează.
 
Rep.: Dar trebuie să schimbați imaginea.
D. F.: Bineînțeles, deja am început să semnez contracte pentru ca activitatea să meargă înainte fără probleme. Doctorii pot să-și vadă de treabă. Din punctul meu de vedere, va stabili instanța ce greșeli s-au făcut și cum s-au făcut. Eu nu pot să dau timpul înapoi. Doar instanța poate să se pronunțe.
 
Rep.: Concret, ce ați făcut de când ați devenit director?
D. F.: În primul rând am schimbat echipa de conducere. Împreună cu Consiliul de Conducere, pentru că niciun lucru nu-l fac singur – din punctul meu de vedere asta a fost una din marile greșeli ale vechii conduceri -, am ales oameni potriviți la locul potrivit. Apoi, am cerut sprijin de la București să mă ajute cu un jurist și a fost detașat un jurist de la Autoritate la DSV Sibiu să mă ajute ca toată activitatea să fie legală, confirmată de un specialist neutru. Puteam foarte ușor să angajez sau să fac un contract cu un jurist din Sibiu, dar puteau la fel de bine să apară semne de întrebare că mi-am angajat vreun prieten. Gândiți-vă că fosta juristă este în situația în care este, eu sunt martor acest proces și am voie să intru în contact cu dânsa, conform legii. Este foarte complicată situația. Am cerut pe partea juridică să fie o neutralitate absolută. Nu vreau niciun fel de suspiciune.
 
Rep.: Bun, acestea sunt măsuri care țin de nevoile imediate. Ce idei și proiecte aveți pentru DSV pentru la anul sau pe temen mai lung?
D. F.: Noi în primul rând trebuie să schimbăm imaginea, imagine care este șifonată destul de urât. Asta va trebui să facem pentru că în momentul de față noi colaborăm cu cei de la Antifraudă, cu Prefectura, încercăm să fim foarte deschiși, inclusiv cu presa. Fiind o instituție publică mie mi se pare că orice informație de aici trebuie să fie transprentă. Vizavi de planuri, trebuie să ne reorganizăm și să încetăm cu frica.
 
Rep.: Frică de ce?
D. F.: Nu vreau să intru în detalii, dar oamenii au fost speriați. A fost ziua aceea cu descinderea oamenilor legii de la Alba-Iulia și este o situație mai mult decât neplăcută, deci normal că sunt speriați.
 
Rep.: Ați avut colegi care să spună că nu vor să semneze vreun document?
D. F.: Nu chiar, încet, încet oamenii și-au dat seama că momentul a trecut, se iau măsuri, se schimbă lucrurile.
 
Rep.: Vine Crăciunul, lumea o să taie porci într-o veselie. DSV-ul e pregătit, amenajați centre de tăiere, faceți controale?
D. F.: Astăzi discutam ce decizii vom lua pe partea aceasta de sacrificare tradițională. Mai avem o solicitare din partea Prefecturii prin care ni se cere să luăm măsuri pe parte de târguri de sărbători și să facem controale. Dar trebuie să înțelegeți și că noi abia în momentul de față facem Serviciul Antifraudă. Avem stabilit cine este șef interimar, pentru că urmează să se dea niște examene pe posturile astea. Inclusiv eu trebuie să dau examene, eu sunt interimar în momentul de față pentru a suplini golul de putere.
 
Rep.: Ca să plec cu o concluzie de aici, situația la DSV Sibiu este pe drumul de bun și există dorință de muncă.
D. F.: (oftează n. r.) N-am ce face! Viața mea s-a modificat radical. Nu îmi ajung cele opt ore de program pentru a rezolva toate problemele.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

UN OM

Acum 8 ani

BA MINCINOSULE, SLUGA ORDINARA A PSD-ULUI, CUM POTI MINTI CA NU AI IN PATE PSD CAND TE LAUDAI LA TOTI CU PRIETENII TAI, CORUPTI DIN PSD, ESTE O RUSINE PT. SISTEM, UN OM FARA SCRUPULE SI UN SPAGAR ORDINAR, ACUM TOTI DATI BIR CU FUGITII DIN PSD
Raspunde

Ovidiu Pop

Acum 8 ani

Vezi fa-l de cacao pe tatal tau. A fost un om respectat de toti doctorii si tehnicienii. Nu-ti cer sa ai fiat 850 dar....can bee.
Raspunde

Ovidiu Pop

Acum 8 ani

Vezi fa-l de cacao pe tatal tau. A fost un om respectat de toti doctorii si tehnicienii. Nu-ti cer sa ai fiat 850 dar....can bee.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus