Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
15°C

Experienta transilvana

Câte prostii și vorbe rău-intenționate nu s-au spus lunile acestea despre candidatul sibian la președinție și, implicit, despre „inadecvarea” soluțiilor „transilvănene” la gravele probleme ale României…

Pornind de la acestea, doresc să fac o trecere în revistă a acestei schimbări de paradigmă, atât pentru politica românească, cât mai ales pentru MORALA ce trebuie să se constituie ca suport al tuturor acțiunilor conducătorilor noștri, începând din sfera juridică până la cea economică și culturală!

Este revelator să luăm exemplul modului în care o comunitate, adusă pe meleagurile Transilvaniei ca populație de graniță, deci mai mult cu îndatoriri militare decât economice – sașii și șvabii din vestul micilor state medievale germane -  a reușit să îmblânzească o natură necultivată, un mediu politic încordat, plin de invazii violente, și un mediu cultural total străin… Este vorba despre SPIRITUL ȘI FORMA - MODELATE ÎN ISTORIE, paradigma locuirii prin și întru Spiritul Locului:

Astfel s-ar putea defini sensurile  contemporane  ale  patrimoniului defensiv  medieval:   parte esenţială a patrimoniului medieval din Transilvania,moştenirea arhitecturală defensivă –cetăţi,biserici fortificate,castele – a parcurs sutele de ani, aducându-ne celor de astăzi neaşteptate sensuri pentru viaţa spirituală şi comunitară a locului,ce pare că s-a îndepărtat esenţial de asemenea înţelesuri. Dar tocmai schimbările majore de paradigme şi proporţii în viaţa economică-tehnologică şi socială din arealul transilvan-românesc revalorizează perenitatea spiritului ce a reformulat şi cristalizat acel „genius loci” al Transilvaniei în zorii Evului mediu.

 

Imaginea şi spiritul patrimoniului defensiv medieval din aceste locuri este imaginea şi spiritul civilizaţiei creştine la frontiera estică a Europei medievale – răspunsul istoric de statornicie,perenitate şi încredere dat unei epoci de conflict între tipare de civilizaţie,între sisteme religioase şi social-culturale.

Cetăţile ţărăneşti din Transilvania sunt un pattern, o formă spaţială pentru o gândire profund legată de misiunea fiinţei umane şi sensul vieţii comunitare. Simplitatea şi claritatea soluţiei mentale s-a tradus într-o acurateţe genială a soluţiei arhitecturale,dincolo de particularităţile geografice şi de stil. Satul devenea o fortăreaţă flexibilă,pornind de la şurile - anexele masive, cuplate solidar, trecând prin adevăratul zid de cetate al caselor în continuum cu porţile şi ajungând la şi mai masivele ziduri ale cetăţii din jurul bisericii – aceasta ea-însăşi fortificată.

În condițiile actualei arene internaționale, repolarizate de-a lungul graniței estice a Uniunii Europene, avem nevoie de experiența cultural-istorică a grănicerilor transilvăneni ( aduși aici pe rând – cavaleri teutoni / secui / sași, etc.) și de experiența corespunzătoare a autohtonilor români, în zone ca Năsăudul, Țara Bârsei, Țara Amnașului, etc.  Vorba primarului de la Șinca Nouă (2009): „Noi aici am fost puși de pază, apoi stăm de pază zi și noapte!”

După cum se vede, avem șansa istorică să scăpăm de „spațiul carpato – danubiano - ponta!” și să facem lucrurile ca lumea. Trebuie preluat spiritul care a determinat o continuitate și dăinuire de succes pe teritoriul transilvan, nu numai foarte râvnit, dar și sediul unei permanente concurențe între etnii, culturi și sisteme economice contrastante ! Putem sintetiza toate acestea în cinci puncte:

1. Solidaritate comunitară – include eliminarea corupției și pedepsirea corupției la orice nivel.

2. Alegerea responsabilă a conducătorilor, pe toate palierele, iar aceștia să aibă echipe performante de colaboratori.

3.Resursele strategice ale țării nu se înstrăinează, indiferent cine e la guvernare ( nu ne interesează „cântecele de sirenă” ale globaliștilor, internaționaliștilor  sau altor păcălici…).

4. Conlucrarea impecabilă cu mediul natural – ceea ce implică o agricultură bio, sustenabilă, structuri economice și de transport nepoluante etc.

5. Toleranță pentru cei ce se integrează mecanismelor sociale firești / netolerarea indisciplinei, lenei, risipei timpului și a celorlalte fraude care frânează dezvoltarea normală a societății!

 

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus