Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Medieseanul ajuns peste noapte din liga a III-a in Liga 1 si la nationala: “La 15 ani am suferit o fractura la glezna, dar n-am cedat"

Fundaşul lui Gaz Metan Mediaş, Iulian Cristea, vorbeşte despre greutăţile din cariera sa şi despre ascensiunea spectaculoasă care l-a propulsat, în doar câteva luni, din liga a treia în prima ligă, dar şi la echipa naţională de tineret.

Iulian Cristea, în vârstă de 20 de ani, a devenit un jucător important în angrenajul echipei antrenate de Cristian Dulca. Tânărul nu se lasă copleşit deloc de schimbările care au dat buluc în cariera sa. În ultimele luni, Iulian Cristea a răzbit pe tăcute prin negura fotbalului mic şi, luându-şi aliaţi ambiţia, voinţa şi şansa, a avansat brusc până în Liga 1 (nouă meciuri jucate sezonul acesta) cât şi până la naţionala de tineret (trei prezenţe). E vârful cel mai nou atins de băiatul din Mediaş.

Reporter: Iulian, ai avut o ascensiune fulminantă în ultimele luni. Te-au luat şi pe tine prin surprindere aceste momente frumoase din cariera ta?

Iulian Cristea: Într-adevăr, am avut nişte luni pur şi simplu fantastice. Într-un fel mă aşteptam, deoarece munceam şi îmi doream de la fiecare antrenament tot mai mult. Dar, vorbind sincer, eu îmi făceam planuri că, dacă era să promovez în liga a doua cu Metalurgistul Cugir (formaţia de liga a treia la care a fost împrumutat în returul sezonului trecut), cu siguranţă nu mă întorceam la Gaz. Ţin minte că atunci când a jucat România cu Ungaria, de s-a terminat 3-0, stăteam în casă şi mă rugam să ajung şi eu la naţională, să simt pe pielea mea cum e să-ţi cânte imnul, şi iată că s-a întâmplat.

Rep.: Ce ai simţit când ţi s-a intonat imnul?

I.C.: Simţeam că pluteam în aer, mi se făcuse părul de găină, şi gândul mi-a fugit direct la faptul că mi-am îndeplinit un vis de când eram mic.

Rep.: Cum ai simţit trecerea de la liga a treia la prima ligă? Cum ai resimţit impactul?

I.C.: L-am resimţit puternic, este alt nivel aici şi sunt jucători cu experienţă. Deşi am debutat contra Botoşaniului, sunt bucuros că am început cu o victorie. Pot zice că am simţit cu adevărat cum e să joci în primul eşalon în al doilea meu meci, când am jucat împotriva Stelei.

Rep.:  Ce s-a întâmplat după episodul Botoşani, de ce nu ai mai jucat? Te-ai accidentat?

I.C.: Nu, nu am fost accidentat. Echipa mergea bine şi mi-a fost greu să mă impun. Domnul Dulca îmi spunea să continui să fiu acelaşi că îmi va veni iarăşi rândul, şi m-a aruncat în meciul cu Steaua.

Rep.: Cum ai reacţionat, când ai aflat că vei intra pe teren?

I.C.: Nu mă aşteptam. Nici măcar nu am apucat să am emoţii, că am şi intrat pe gazon. Emoţii am avut doar înainte de meci, când am intrat în Ghencea şi am văzut tribunele şi terenul.

Rep.: Cât de mult te-a ajutat perioada de la Metalurgistul Cugir în a face pasul spre Liga 1? Cu ce amintiri ai rămas de acolo?

I.C.: M-a ajutat enorm, fiindcă am jucat meci de meci. Ţin să-i mulţumesc conducerii de acolo şi mai ales domnului Marius Opric. Am plecat de la Cugir cu un regret mare, deoarece am pierdut promovarea pe final de play-off. Ne doream cu toţii să promovăm. Am fost mereu un grup unit şi am rămas prieteni cu majoritatea. Oamenii de acolo şi suporterii sunt deosebiţi.

Rep.: S-a dovedit o alegere bună… 

I.C.: Da. Eram conştient că cel mai bine pentru mine era să am meciuri în picioare. Alţi doi colegi de ai mei au refuzat să meargă în liga a treia şi acum eu am ajuns să joc în prima ligă cu Gazul, iar ei nu. Unul a plecat de la echipă şi altul a fost împrumutat iarăşi.

Rep.: Ai trecut şi prin momente dificile în cariera ta?

I.C.: Da…La 15 ani am suferit o fractură la glezna stângă, apoi la 17 ani mi-a recidivat. Eram expus la entorse mai mereu, astfel că purtam mereu faşe elastice..

Rep.: Și cum ai reuşit să treci peste? Ce tratament ai urmat?

I.C.:A doua oară, când entorsa a recidivat, am avut norocul de a-l avea, la Gaz, pe kinetoterapeutul Ovidiu Kurti, cel care a fost la Steaua pe vremea lui “Reghe”. Recuperarea a decurs în condiţii excelente şi durerile nu au mai persistat, acum totul e foarte bine.

Rep.: Ai avut vreodată sentimentul de frustrare că jucătorii tineri nu prea sunt băgaţi în seamă?

I.C.: Uneori, da. Dar în ultima vreme, sunt mulţi tineri care joacă meci de meci. Cred că a scăzut şi nivelul campionatului şi a început să fim folosiţi, mai ales că nu sunt bani pentru a aduce fotbalişti din afară. Din păcate, mulţi dintre străini sunt mai slabi decât tinerii români. Jucătorii tineri au nevoie de încredere, doar aşa pot să dea randament.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus