Joi,
28.10.2021
Ceata
Acum
-3°C

Renovare partiala la maternitatea Spitalului Judetean. "Am terminat cu etajul patru. Mai avem jumatate din primele trei etaje"

De săptămâna trecută, Secţia Clinică Neonatalogie cu Compartimentul Terapie Intensivă Neonatală şi Secţia Clinică Prematuri din cadrul SCJU Sibiu îşi desfăşoară activitatea în condiţii moderne, după ce a reintrat în circuit funcţional etajul IV al maternităţii, în urma încheierii procesului de renovare.

Suprafaţa utilă dată în folosinţă este de 1022 de m2 în care se regăsesc Secţia Clinică Neonatalogie, Terapie Intensivă Neonatală, Secţia Clinică Prematuri şi zona lifturilor.

„Medicii au spălat trei zile geamuri”

Managerul Spitalului Judeţean, Vasile Spinean, spune că finalizarea lucrărilor şi respectiv curăţenia saloanelor, cabinetelor şi camerelor de , a fost posibilă după o mobilizarea întregului colectiv medical.

„Vă spun sincer că trei zile la rând, seara, când plecam de la birou, le vedeam pe doamna doctor Ognean şi doamna doctor Covaci spălând geamurile. Tocmai pentru a se finaliza curăţenia. Funcţionau pe jumătatea din etaj, dar acum îşi pot desfăşura activitatea pe tot etajul şi toţi au aşteptat să se revină la această stare normală”, a spus Vasile Spinean.

Un etaj din patru

„Era poate mai interesant, aşa cum îmi spunea cineva mai devreme, dacă renovam toată maternitatea, dar e important să arătăm cât s-a renovat până acum şi că ne îndreptăm spre finalizarea tuturor etajelor. Vă spun că ceea ce a ieşit acolo e cu adevărat spectaculos şi dacă acum câteva luni medicii care se ocupau de copii nu o făceau în cele mai bune condiţii, acum lucrurile sunt la un cu totul alt nivel. Eu estimez că până la sfârşitul acestei luni vor fi finalizate cele două săli de operaţii, în care se va putea opera şi va fi dată în lucru a treia sală de operaţii”, a mai spus Spinean.

Stadiul fizic al lucrărilor pentru întreg proiectul a ajuns la 68%, urmând ca până la sfârşitul lunii ianuarie 2015 să fie terminate lucrările şi la etajele I, II şi III. Secţiile cuprind patru saloane cu două paturi cu grup sanitar propriu, camere de tratament, camere de gardă, bucătărie de lapte, depozite materiale sterile, oficiu curăţenie, registratură, două saloane copii prematuri cu nouă incubatoare fiecare şi un salon cu trei incubatoare, depozit material risc biologic, oficiu curăţenie şi vestiar cu grup sanitar personal.

„Odată cu reintrarea etajului IV în circuitul maternităţii, putem spune că am făcut un mare pas spre ceea ce înseamnă şansa la viaţă, întrucât în cadrul Terapiei Intensive Neonatale şi Secţiei Clinice Prematuri se întâmplă adevărate miracole. De aceea ne bucurăm că eforturile şi realizările cadrelor medicale sunt acum dublate de existenţa unor condiţii de nivel european şi sperăm că astfel am contribuit şi noi la conturarea unui viitor mai bun pentru copiii noştri. Este pas important pe care nu l-am fi putut face fără sprijinul Ministerului Sănătăţii şi al Consiliului Judeţean dar şi un moment deosebit de important pentru Spitalul Judeţean, dintr-o serie pe care o dorim cât mai lungă”, a mai spus managerul SCJU Sibiu.

Dotări tehnice de ultimă generaţie în spaţiile renovate

Astfel, pentru Secţia Clinică Neonatologie - Terapie Intensivă, fiecare salon de TI este dotat cu câte două fronturi de lucru (ansamblu igienă nou-născut) precum şi cu rampe consolă tip bridge (rampe suspendate) utilate cu accesorii pentru gaze medicale (oxigen, aer comprimat, aspiraţie).

Tot în cadrul Secţiei Clinice Neonatologie saloanele cu două paturi pentru paciente beneficiază de rampă medicală pentru fiecare pat, dotată cu accesorii medicale.

În cadrul Secţiei Clinice Prematuri, saloanele cu nouă incubatoare sunt dotate cu rampe medicale tip bridge şi câte o rampă medicală de perete cu trei posturi. Toate rampele şi consolele sunt utilate cu accesorii gaze medicale.Pentru salonul cu trei incubatoare, dotările constau într-o rampă medicală de perete cu trei posturi. De asemenea, în fiecare salon se regăseşte un front de lucru (ansamblu igienă nou-născut).

Modernizare începută în 2011

Procesul complex de reabilitare şi modernizare este gestionat de Ministerul Sănătăţii printr-un program de finanţare de la Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii. Valoare investiţiei pentru etajul IV este de aprox. 3.000,000 lei cu TVA inclus. Valoarea totală a investiţiei este de 25,86 milioane de lei cu TVA inclus. L

ucrările la maternitate au început în 19 iulie 2011 şi sunt executate de o firmă din Austria şi o firmă din Brăila. Ulterior, modificările succesive de proiectare, atât pe partea de construcţii cât şi pe cea de instalaţii, au dus la depăşirea valorii iniţiale a proiectului, dar Ministerului Sănătăţii a alocat până la urmă bani, iar lucrările s-au reluat în ianuarie 2014. Termenul de finalizare al lucrărilor a fost restabilit în octombrie 2014 şi din cauză că a fost din nou depăşit, managerul spitalului spune că “cel mai probabil toate etajele vor fi terminate în ianuarie 2015”.

De la începutul anului până în prezent la maternitatea din Sibiu s-au născut 2.126 copii.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

bogdan

Acum 6 ani

Frumos ... dar la policlinica tot nu exista ecograf? femeile sunt inca obligate sa mearga la particular desi platesc in fiecare an foarte multi bani pentru sanatate?
Raspunde

sibian

Acum 6 ani

Dorim infiintarea de paternitati, ce-i atata discriminare.
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

pai de ce n-ati platit din spagi pe cineva sa spele geamurile...nu ne mai aburiti cu tampeniile astea...spitalul judetean Sibiu e o cocina...chiar daca s-a renovat un etaj...si mai este \"jumatate din primele trei\"...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus