Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Medicii de familie trebuie sa cumpere cititoare care nu se gasesc

Proiectul cardurilor de sănătate rămâne unul dintre proiectele cele mai problematice şi criticate ale anului 2014, nu doar la nivel naţional, ci şi în Sibiu. Problemele par că nu se mai termină, ci dimpotrivă, se înmulţesc. Motivele diferă, de la distribuirea cardurilor, activarea lor la medicii de familie, costurile suplimentare pentru achiziţionarea cititoarelor de carduri şi până la disputele nesfârşite dintre Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătatea (CNAS) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF). După ce s-a emis de către Ministerul Sănătăţii un ordin potrivit căruia medicii sunt obligaţi să îşi achiziţioneze cititoare de carduri, de curând s-a anunţat că cele mai cerute modele, respectiv cele cu ecran și tastatură, au fost epuizate şi doar la sfârşitul lunii decembrie, se vor putea găsi din nou. Noua situaţie reprezintă o problemă, în condiţiile în care, deja la 1 ianuarie 2015, medicii ar trebui să aibă achiziţionate cititoare de carduri. Până acum, puţini medici de familie din Sibiu și-au achiziționat cititoare de carduri. Unii revoltaţi, alţii resemnaţi cu faptul că “povestea cardurilor s-a transformat într-o epopee”. Medicii spun că “adevăratele probleme şi adevăratele provocări, vor începe doar de la 1 ianuarie”. Dr. Loredana Gândilă, care lucrează ca medic de familie în cadrul unui clinici sibiene, spune că achiziţionarea cititoarelor de carduri nu este un lucru care să o afecteze în mod direct, dat fiind că nu va achiziţiona personal cititorul, dar ştie că sunt mulţi medici preocupaţi de acest aspect. Alţi medici sunt mai sceptici şi cred că „soluţii pentru o astfel de situaţie” nu se întrevăd prea curând. „Da, noi vrem să ne cumpărăm cititoare şi o să ne cumpărăm. Nu avem de ales. Situaţia e de aşa natură că medicii de familie sunt prinşi la mijloc, nu pot să refuze să îşi ia cititoare că le desface CAS contractul. Ce să facem atunci? Cumpărăm. La cabinetul nostru nu asta o să fie problema, chiar dacă şi noi şi alţi medici ne vor cumpăra cititoarele după 1 ianuarie. Adevărata problemă va fi dacă va merge sistemul, dacă va face faţă. Pentru că noi nu credem că va merge. Iar asta va duce la probleme mai mari. Şi de abia atunci, când o să ne trezim că nu se poate lucra cu sistemul, o să înceapă adevărata agitaţie”, spune şi Camelia Coşoara.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

alzara

Acum 9 ani

Realitatea : multi medici de familie si -au achizitionat cititoare (270 lei in medie) , dar softul lor nu e compatibilizat cu SIUI . Informati -va de la DOX !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus