Președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, a fost condamnat la un an de închisoare pentru conflict de interese de către judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție a României. Sentința dată miercuri seara nu este definitivă și poate fi contestată.
Ioan Cindrea a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte, care l-au acuzat de conflict de interese din cauza faptului că și-a angajat soția la cabinetul parlamentar, cât timp Cindrea a fost deputat. Interesant este faptul că procurorii au fost sesizați asupra acestei spețe de către Agenția Națională de Integritate. Care agenție, la rându-i, a redactat un raport prin care constata incompatibilitatea lui Cindrea, din cauza amintitei angajări. Cindrea a atacat respectivul raport în instanță, ai cărei judecători i-au dat dreptate și pe fond și la contestație.
Ioan Cindrea nu a putut fi contactat pentru a comenta decizia Înaltei Curți. Aceasta poate fi contestată la completul de cinci judecători din cadrul aceleiași instanțe.
Un contract din octombrie 2009 până în februarie 2011
La fel ca și ANI, Parchetul de pe lângă Înalta Curte a constatat că în perioada octombrie 2009 — februarie 2011, la cabinetul de deputat al lui Ioan Cindrea a fost angajată și Amalia Cindrea. ”Ioan Cindrea a propus angajarea în cadrul biroului său parlamentar a soției sale, Amalia Cindrea, și a avizat contractul individual de muncă încheiat cu aceasta, contract în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta în cuantum total de 35.061 lei, sumă plătită din bugetul Camerei Deputaților”, se arată în comunicatul emis de Parchet în iunie, anul acesta.
O instanță, două verdicte
Dosarul creat pe baza rechizitoriului întocmit de procuri a fost pus pe rolul Înaltei Curți, aceeași instanță la care s-a judecat și recursul în primul proces pe această temă, cel în care Cindrea a contestat raportul de incompatibilitate emis de ANI. Procesul cu ANI a fost judecat pe fond la Curtea de Apel Alba, unde Cindrea a câștigat. Inspectorii ANI au contestat decizia de la Alba, iar dosarul a ajuns la Înalta Curte. În martie, anul acesta, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv și irevocabil că raportul ANI trebuie anulat. În iunie, însă, speța a fost repusă pe rolul instanței, de data aceasta în cadrul Secției penale, în urma rechizitoriului întocmit de procurori.
"Consider că nu am încălcat nicio lege din România, că nu sunt în conflict de interese și că informațiile care apar public încalcă grav principiul constituțional al prezumției de nevinovăție. În spatele acestei campanii murdare sunt interese exclusiv politice, iar instanțele judecătorești sunt singurele care vor dovedi că nu am încălcat nicio lege", Ioan Cindrea, declarație dată în 2011, după publicarea raportului ANI
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Înalta Curte , Camerei Deputaților , Agenția Națională , Ioan Cindrea , Amalia Cindrea , Apel Alba , Parchetul Înaltei Curţi
Vizualizari: 971
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Sibian SB
Acum 4 ore
@@@
Acum 4 ore
Kokos
Acum 5 ore
Bogdan