Luni,
16.06.2025
Cer Senin
Acum
15°C

Strategia Sibiului pe zece ani: un oras cu mai multi biciclisti, cultura in cartiere si act medical de calitate

De la transformarea Sibiului într-un centru medical de renume național, la dezvoltarea infrastructurii culturale și sportive și în cartiere, o seamă de obiective (21 la număr) sunt propuse în cadrul Ghidului de dezvoltare al municipiului Sibiu pentru perioada 2004 - 2014. Ghidul nu aprofundează foarte mult viitorul granițelor administrative ale orașului în relația cu localitățile rurale învecinate, dar enumeră patru direcții principale înspre care conducerea administrației speră să direcționeze orașul în următorul deceniu: cultură și sport, inovații și dezvoltare economică, grijă față de mediu și atenție pentru viitorul comunităților care dau viață Sibiului.

Evenimente culturale și în cartiere, infrastructură sportivă mai dezvoltată

Fiecare temă are stabilite o serie întreagă de obiective. În cazul celei referitoare la cultură și sport, primul obiectiv este de a proteja, în continuare, ”cu mândrie” identitatea prin susținerea, conservarea și exploatarea patrimoniului cultural, construit și natural. Acest obiectiv, la rându-i, conține o serie de linii de dezvoltare, de la implementarea unor programe educaționale pentru patrimoniu și cultură și până la diversificarea ofertei culturale. Cel de-al doilea obiectiv stabilit pentru această temă este cel de a susține ”rolul social al culturii și sportului”, unde administrația intenționează să încurajeze activitățile culturale în cartierele orașului. De asemenea, Primăria își propune să diversifice infrastructura sportivă și să încurajeze sporturile de masă. În atenția administrației locale intră și promovarea implicării persoanelor defavorizate în programele culturale și sportive.

Cele patru teme ale ghidului au primit numele de ”Sibiu – oraș al culturii și al sportului”, ”Sibiu – oraș inovativ și prosper”,  ”Sibiu – oraș verde și responsabil” și ”Sibiu – oraș al comunităților”. ” Temele propuse urmăresc capacitatea orașului de a integra și răspunde provocărilor care se întâlnesc atât pe plan local, cât la nivel naţional sau european: diminuarea efectelor schimbărilor climatice și a consumului de energie; creșterea concurenţei la nivel global cu privire la atractivitatea  orașelor ca spaţii de locuit şi spaţii economice, în special în condiţiile crizei economice și financiare; disparităţile cu privire la nivelul de trai existente în cadrul Uniunii Europene; consolidarea rolului societăţii civile și nevoia acesteia de a participa la  luarea de decizii și tendința de scădere a populației”, se arată în ghid, la capitolul ”Sibiul mâine”.


Oraș inovativ și prosper. Noutatea: centru medical

Cel de-al treilea obiectiv al Sibiului în următorii zece ani este de a crește notorietatea orașului atât la nivel național, cât și internațional. Reunit sub tema ”Sibiu – oraș inovativ și prosper”, acest obiectiv poate fi atins – se arată în ghid – și prin dezvoltarea și promovarea aeroportului în vederea creșterii interconectivității. Accentuarea ”trendului pozitiv al dezvoltării economice locale” este cel de-al patrulea obiectiv asumat în ghid și prevede asigurarea infrastructurii pentru atragerea de noi investitori, dar și stimularea parteneriatelor public-private și crearea unor rețele care să promoveze produsele locale.
Tot conectat la tema prosperității este și obiectivul de susținere a industriilor creative și culturale, prin diversificarea infrastructurii culturale și dezvoltarea unor rețele profesionale în vederea transferului de cunoștințe. Industria turistică, cel de-al șaselea obiectiv, propune ca linii de dezvoltare crearea unor oferte turistice integrate care să ducă la exploatarea potențialului regional.
Unul din cele mai interesante obiective propuse este acela de a transforma Sibiul, în următorii zece ani, într-un ”centru medical de renume național”. Acesta este cel de-al șaptelea obiectiv asumat în ghid, obiectiv ce ar putea fi atins prin diversificarea infrastructurii și a ofertei medicale, atragerea de capital uman, dar și prin susținerea unor campanii de informare și prevenție pentru diferite patologii medicale care pot fi tratate la Sibiu. Imaginea de fundal folosită în dreptul acestui obiectiv este cea a Spitalului Polisano.
Parteneriatul între mediul privat și instituțiile din sistemul de învățământ este cel de-al optulea obiectiv propus pentru următorii zece ani și are la bază inițiativele venite dinspre companiile din Zona industrială vest, extrem de interesate de dezvoltarea învățământului profesional.
În cuvinte un pic mai elaborate este redat și cel de-al nouălea obiectiv al orașului, generic denumit ”stimularea dezvoltării ofertei și creșterea nivelului calitativ al educației formale și non-formale”. În cuvinte mai simple, prin acest obiectiv Sibiul își propune să își îmbunătățească sistemul educațional, pornind de la premisa că ”o societate nu poate fi, pe termen mediu și lung, mai bună decât sistemul său de educație”.

Ce facem cu localitățile învecinate?

O abordare discretă este alocată în cadrul Ghidului relației cu localitățile învecinate, cu unele dintre acestea (cum ar fi comuna Șelimbăr) limitele administrative fiind greu de distins pentru ne-specialiști. ”Orașul Sibiu va promova și susține demersuri care stimulează coeziunea teritorială” este, în acest context, cel de-al zecelea obiectiv al orașului. Amintita coeziune teritorială nu înseamnă, însă, și înglobarea comunelor învecinate, având în vedere că linia de dezvoltare prevăzută în ghid la acest obiectiv prevede ”stimularea cooperării între administrațiile publice și definirea unor modele de bună practică la nivel local”.

Dar cu urbanismul?

Una din chestiunile a căror remediere este extrem de greu de făcut ține de dezvoltarea urbanistică a orașului. Ghidul pe următorii zece ani prevede un al unsprezecelea obiectiv prin care orașul să își planifice evoluția ”cu responsabilitate față de generațiile viitoare”, obiectiv care implică ”asigurarea calităților spațiale, arhitecturale și ambientale ale dezvoltării”. Obiectivul nu exclude ”operațiuni de regenerare urbană integrată”.
În acest context, ghidul propune ca cel de-al 12-lea obiectiv să fie stimularea valorificării suprafețelor din interiorul orașului ”printr-o dezvoltare de tip multifuncțional”. Rezumat, este vorba de reconversia zonelor industriale, militare sau feroviare din apropierea centrului orașului, astfel încât aceste suprafețe să devină o alternativă rezidențială terenurilor de la marginea orașului.
Cel de-al 13 obiectiv, referitor la infrastructura orașului, propune creșterea gradului de acces al populației la serviciile de internet, dar și continuarea dezvoltării infrastructurii tehnico-edilitare și a celei stradale.

Sibiul – oraș verde și responsabil. Stocăm energia?

În cadrul celei de-a doua teme este enumerat obiectivul 14 (Sibiul devine un oraș înverzit), care preia teme din planul urbanistic al orașului, în special cea referitoare la ”conectarea rețelei de spații verzi intraurbane cu cadrul natural valoros al orașului”. Extinderea spațiilor verzi este o altă temă propusă ca una de dezvoltare în viitorii zece ani.
Obiectivul 15 are în vedere condițiile de mediu și marșează pe colectarea selectivă. Una din temele de dezvoltare face referire la ”creșterea eficienței energetice a clădirilor și ansamblurilor urbane vechi și noi, precum și la nivelul planificării urbane”. Rămâne de văzut cum poate fi implementată ideea din această temă, având în vedere că, până în prezent, sibienii au reușit să își izoleze termic blocurile doar din fonduri proprii. Din bugetul central, administrația locală nu a reușit până acum să atragă fonduri pentru cofinanțarea lucrărilor de eficientizare termică a blocurilor comuniste.
Tot în domeniul ecologic rămâne și cel de-al 16-lea obiectiv al orașului în următorii zece ani: ”Sibiul va răspunde la nivel local provocărilor energetice de la nivel global”. Ca teme de dezvoltare interesată este cea referitoare la ”stocarea la nivel local a energiei”, pusă în contextul dezvoltării ”producției locale de energie din surse regenerabile”.

Tursib și piste de biciclete

Creșterea atractivității transportului în comun și a deplasărilor cu bicicleta sunt două dintre liniile de dezvoltare propuse în cadrul obiectivului cu numărul 17, referitor la mobilitatea urbană. ”Creșterea siguranței deplasării cu bicicleta” este un subiect abordat în acest ghid.

Buna guvernare. Vă implicați?

Cel de-al 18-lea obiectiv vorbește despre ”un model de bună guvernare, care stimulează dialogul și cooperarea între administrația publică locală și societatea civilă”. Astfel, Sibiul își propune să promoveze un model transparent de administrație, prin ”implicarea cetățenilor în procesul decizional”. Buna guvernare înseamnă, potrivit ghidului, și crearea unor baze de date care să poată fi exploatate în comun de către diferite instituții publice.
În acest context, cel de-al 19-lea obiectiv ar trebui să fie atins în mod firesc, în sensul ”stimulării inițiativei locale”. Promovarea voluntariatului pare una din cele mai interesante linii de dezvoltare amintită aici.

Să vină tinerii

Cel de-al 20-lea obiectiv al ghidului este cel de atragere a tinerilor, concomitent cu creșterea calității vieții persoanelor vârstnice. În acest sens, sunt făcute propuneri în special în ceea ce privește confortul locuirii.
Integrarea persoanelor defavorizate este cel de-al 21-lea obiectiv pentru următorii zece ani. Ghidul propune dezvoltarea ofertei de servicii sociale care să elimine excluziunea socială, dar și ”promovarea unor modele de locuire alternativă, care aduc împreună generații diferite”.
 

Autorii doresc să le mulțumească celor 150 de reprezentanți ai societății civile, respectiv ai instituțiilor publice sau private care s-au implicat activ în procesul de elaborare a Ghidului de Dezvoltare al Municipiului Sibiu 2014 – 2024 atât în cadrul întâlnirilor sectoriale, al meselor rotunde, cât și prin intermediul unor întâlniri bilaterale”, Ghidul de dezvoltare a Sibiului


Cine sunt autorii?

Ghidul de dezvoltare a fost elaborat de un grup de lucru format din primar, viceprimari, șefii serviciilor locale și un colectiv de autori format din opt specialiști. Autorii ghidului sunt Michael Buck, Klaus Birthler și Georgiana Birthler (Atelie UndaVerde, Târgu – Mureș), Liliana Cazacu, Ioana Deac, Andreea Tănase și Michael Engel (Fundația Heritas) și Diana Galoș. Grupul de lucru este format din fostul primar Klaus Iohannis, viceprimarii Astrid Fodor și Virgil Popa, directoarea tehnică a Primăriei, Cristina Bica, șefa Serviciului presă și comunicare, Mirela Gligore, directoarea economică a Primăriei, Ioana Leca, șefa Serviciului cultură și turism, Stela Marioc. Din acest grup au mai făcut parte Tatiana Stănese, din cadrul Unității de implementare a proiectelor, și Ioana Urdea, arhitectul șef al orașului.

Ghidul de dezvoltare al Municipiului Sibiu 2004 – 2014 poate fi consultat aici

Foto: Ghidul de dezvoltare al Municipiului Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

31 comentarii

Alex

Acum 10 ani

Degeaba exista ghidul asta, la fel ca si PIDU pentru ca nu spune nimic concret. E o abordare pur teoretica iar multe idei nu au luat si nu vor lua viata pentru ca nu sunt dezbatute destul iar dupa una doua dezbateri sunt uitate. Treaba asta e un fel de conferinta unde isi dau bobarnace si isi spun cat de destepti sunt ei. Ah si: DEMISIA DOAMNA ARHITECT GENERAL ... degeaba ati facut facultate de arhitectura si urbanism
Raspunde

gilu

Acum 10 ani

DE AIA ATI DESFIINTAT TROLEUL SI ATI INTRODUS AUTOBUZE POLUATOARE. DE AIA APRELUAT CONSILIUL JUDETAN DE LA PRIMARIA SIBIU, S-A FACA PISTA DE BICICLETE DE LA SIBIU RASINAR - POPLACA. ETC. NAH VORBE PE HARTIE...FAPTELE INSA CONTRAZIC ...
Raspunde

bleah

Acum 10 ani

Ptiu, iti vine sa versi, la propriu. Au inceput sasii sa se laude. De fapt, au inceput campania. Huooooo nehalitilor ca mai e pan\' la alegeri.
Raspunde

dap

Acum 10 ani

Pupincuristii astia de la turnul sfatului au inceput sa-i linga pe sasi in partea dorsala. Le e frica sa nu le dispara fituica asta......de ziar. Hahaha, sa inceapa distractia!
Raspunde

adiarc

Acum 10 ani

Voi ați făcut ceva in viața voastră ?sa tundeti odată iarba in fata blocului , sa faceți curățenie , sa fiți voluntar ?
Raspunde

@2

Acum 10 ani

Daca mai trebuie sa explic o data cum sta treaba cu troleul cred ca o sa fac o comotie cerebrala: reteaua de troleibuze consuma curent incontinu, nu se oprea iar curentul ala se pierdea pentru ca nu intra in alta retea cum ar fi linii de medie tensiune si sa mearga in casele oamenilor. Ia fa un calcul de la 6 la 11 merge troleibuzul ineficient pentru ca oamenii nu isi cumpara bilete iar 7 ore reteaua consuma curent degeaba, foarte rar se intampla ca cineva sa scoata seara sigurantele ca sa o opreasca.
Raspunde

@6

Acum 10 ani

Mai bine traim intr-un oras poluat, nu? Si te rugam, nu ne mai explica cum sta treaba cu troleul!
Raspunde

Sibian

Acum 10 ani

Pt. 6: Cum sa consume reteaua curent, curentul il consumau troleibuzele cand circulau. Cand nu circulau nu consumau curent. Ce prostii poti sa spui. Cred ca ai avut deja o comotie cerebrala.
Raspunde

mutu de la manutanta

Acum 10 ani

Si timp de 14 ani ce-a facut dl. Johannis? de ce nu a facut aceste lucruri? Timp a avut suficient! Daca facea macar jumatate din ce s-a propus pt. urmatorii 10 ani, poate l-as fi votat si eu. Propunerile astea sunt praf in ochii electoratului. De 14 ani ar fi putut face macar niste piste de biciclete mai de Doamne ajuta! Dar prioritatea a fost ridicarea masinilor parcate pe unde s-a gasit loc... |halal! Si acum vin cu texte pt. fraieri!
Raspunde

mutu de la manutanta

Acum 10 ani

Si timp de 14 ani ce-a facut dl. Johannis? de ce nu a facut aceste lucruri? Timp a avut suficient! Daca facea macar jumatate din ce s-a propus pt. urmatorii 10 ani, poate l-as fi votat si eu. Propunerile astea sunt praf in ochii electoratului. De 14 ani ar fi putut face macar niste piste de biciclete mai de Doamne ajuta! Dar prioritatea a fost ridicarea masinilor parcate pe unde s-a gasit loc... |halal! Si acum vin cu texte pt. fraieri!
Raspunde

@7

Acum 10 ani

Orasul e poluat oricum de slugoi, pupincuristi si lingăi! De astia nu scapam sa mai treaca 20 de ani!
Raspunde

bebe carabina

Acum 10 ani

bai ala cu lingai ,mai limgau ca tine nu este nimeni in sibiu ,stiu ca esti afectat de batalia care va dato electoratu pe 16 noiembrie ,ati ramas cu sechele ,ba suntem noi lingai dar chiar 7 000 000 nu pot fi lingai si pupincuristi ,ceva s-a intimplat ,vezi numai un pic s-au desteptat romanii si uite cum apar ai vostri nepupencuristi [psd ] tot in echipa pe la dna si nu oricum tot cu bratari de alea de faci o miscare mai nelalocu ei se stringe tot mai tare ,acum 10 ani veti fi niste pisicuti si gata cu cumetriile si marile tepe cu bani publici ,s-a trezit boboru ,ce s-a intimplat in 16 noiembrie este echivalentu revolutiei din 89 si tot de la sibiu s-a terminat cu comunismu despotic si dictatorial ,acum s-a gatat cu adevarat pcr [pile ,relati si cunostinte ] 10 ani pauza ,fiti cuminti si nu deranjati ca in loc de mos craciun cu daruri multe s-a nu va bata dna la usa cu catuse
Raspunde

@12

Acum 10 ani

Bai bebe carabina,tu nu esti tot un lingau jalnic analfabet?sau tu esti lingau smecher ,acum ca a ajuns idolul tau klaus pe tronul tarii?...deci ,ciocu mic!
Raspunde

x

Acum 10 ani

@6 cat de prost trebuie sa fi? La tine in casa scoti totul din priza? televizoare? veioze? dar ce faci ca-ti curge curentul din priza peste noapte...of of...mai bine fa comotie cerebrala...sau celebrala?!
Raspunde

66

Acum 10 ani

Pt. 6: oriunde in lume retelele de tramvai/troleibuz sunt \"decuplate\" noaptea! Deci las-o balta, esti cumva vreun tursibean (Popa, Pavel, ori alt rudimentar)?
Raspunde

alzara

Acum 10 ani

Bunul (meu) simt imi spune ca primul punct al unei asemenea strategii ar fi o delimitare a zonei metropolitane, apoi un proiect de viziune urbanistica. Cel putin proiectarea si transportul comun pretind centralizare. Sibiul este acolo unde locuiesc sibieni. Altfel ar fi ramas in...Piata Huet. Legislatia actuala o face apriape imposibila, totusi Brasovul a reusit !
Raspunde

alzara

Acum 10 ani

Bunul (meu) simt imi spune ca primul punct al unei asemenea strategii ar fi o delimitare a zonei metropolitane, apoi un proiect de viziune urbanistica. Cel putin proiectarea si transportul comun pretind centralizare. Sibiul este acolo unde locuiesc sibieni. Altfel ar fi ramas in...Piata Huet. Legislatia actuala o face apriape imposibila, totusi Brasovul a reusit !
Raspunde

@15

Acum 10 ani

De obicei nu sunt decuplate noaptea, intocmai pentru a putea sesiza o eventuala avarie. Dar daca ele sunt sub tensiune nu se consuma deloc curent!!! 6 este o loaza. Asta i invatamantul romanesc
Raspunde

Parere

Acum 10 ani

E usor de aruncat cu noroi in altii, de a da vina continuu pe altii. Eu cred ca fiecare trebuie sa ne asumam responsabilitatile pt ceea ce facem. Orasul este poluat ... cati dintre dumneavoastra merg cate unul singur in masina, printe care ma numar si eu(desi in alte tari exista o cultura a preluarii colegilor de munca de pe traseu )? Orasul este murdar ... cati dintre noi facem observatie unul trecator, sofer care arunca pe jos? Orasul nu se asociaza cu comunele intr-o metropola urmana .... dragoste cu forta nu merge. Daca cei din Selimbar nu vor sa faca parte din Sibiu nu poti sa-i obligi. Pistele de bicicleta nu sunt practicabile .... dar cati dintre dumneavoastra ati accepta ca pistele sa fie facute pe trotuar, asa cum am vazut in cateva orase din alte state? Usor e sa critici dar greu e sa vi cu solutii viabile pt toata lumea.
Raspunde

ovidiu

Acum 10 ani

Reteaua de troleibuze trebuia extinsa iar cea veche modernizata. Pe langa aceasta trebuiau achizitionate masini noi. Pur si simplu o fost mai eficient sa se investeasca in achizitia de autobuze decat sa se investeasca in cea a troleibuzelor, infrastructura si masini. Poluarea va fi redusa odata cu modernizarea si dezvoltarea continua a transportului public care va determina lumea sa renunte la masinile personale. Infrastructura pentru biciclisti trebuie dezvoltata si aici ar fi multe solutii care inca nu le vad implementate.
Raspunde

Alex

Acum 10 ani

Trolebuzele trebuiau inlocuite autobuze electrice. In rest nu e rau ca sa s-au scos trolebuzele. Reteau costa mult intretinerie, toate cablurile pe stalpi nu era erau estetice, si nu facilita reconficurarea strazilor. In Occident e pe cale de disparitie sau chiar inexitent acest tip de transport.
Raspunde

Cititescu

Acum 10 ani

Hotarati-va: este vorba despre strategia pentru 2004-2014 sau 2014-2024? (Vax Populi: -In ce an suntem?)
Raspunde

@7 si 8 si restul

Acum 10 ani

Ma copilasi ma, mergeti la scoala si invatati putina fizica .. parca in clasa a 7 a invatai cum functioneaza curentul electric si cum nu poate fi stocat. Ntz, ntz, ati luat bacul? Cand scoti veioza/TV-ul sau ce mai ai din priza, se opreste curentul din priza sau din stalp sau din retea? Sau doar i-ai scos un consumator si curentul continua sa circule pana la o impamantare sau un alt consumator? Serios, puneti mana pe o carte de fizica pentru ca sunteti varza... si va mai dati si destepti aiurea.
Raspunde

Ghinion

Acum 10 ani

Au asfaltat unele strazi de trei ori in doi ani( Dealului, Transilvaniei, Cisnadiei, Maramuresului etc) dar nu s-au ocupat de strazile din cartiere. Au cedat pt constructia de blocuri toate spatiile verzi centrale, au inghesuit orasul (P--ta Prahovei, Rahovei, p-ta Aurel Vlaicu etc) nu au facut parcari dar ne-au ridicat masinile.
Raspunde

pt @

Acum 10 ani

Mai nu e vb de stocat! Seara trebuie scoase ... sa te citez sigurantele ? Esti bou...stii s- au inventat intrerupatoarele ...si peste tot in capitalele civilizate este transport electric...cel mai greu este realizarea retelei ...noua ne-a facut-o Ceausescu in Sibiu. Voi ati distrus-o in o singura noapte. Si acum veniti sa ne explicati cum sta treaba cu transportul verde...sunteti caraghiosi !
Raspunde

...

Acum 10 ani

Subscriu la ce spune 24. Probabil ca inghesuirea asta face si ea parte din program deoarece in timp o sa faca obligatorie folosirea bicicletei (si a ricsei cu girofar in loc de ambulata). Pardon, o sa \"stimuleze\" folosirea bicicletei :) Asfaltatul asta cu repetitie are si el \"rostul\" lui. Daca vreti sa il aflati cautati in buzunarele beneficiarilor de contracte si a celor care le-au semnat
Raspunde

Lonciarici Nicolae

Acum 10 ani

Sibiul a pierdut sansa de dezvoltare; alianta lui iohannis cu basistii va duce la zero fonduri ; vom avea noroc cu cetatenii locali sa mai salvam ceva; cam scump pretul pe care-l platim pentru actiunile neamtului.
Raspunde

babu

Acum 10 ani

Cine din noi a scris pe panourile pentru comentarii, din pavilionul ghidului? (Piata Mare in primăvară și Piața Huet, în toamnă) sau cine a răspuns la sondajul public online?
Raspunde

maria

Acum 10 ani

Domnule Presedinte Klaus Iohanis AVETI HABAR ce se intampla in SPITALUL DE PEDIATRIE SIBIU ? acele cadre medicale sant platite din BANI PUBLICI munciti de noi toti SIBIENII ! CINE le da dreptul DE SE COMPORTA ca MOSIERII ??? Aveti CUNOSTINTA de lucrurile acestea ??? Persoanele care fac sesizari cine le respunde ??? Stiti cum ne sant TRATATI COPII ?
Raspunde

G3sndyHVArVz

Acum 10 ani

Mie mi-ar placea enorm sa viietzz inchisoarea Alcatraz din California. Sper sa am sansa asta la un moment dat. Cat despre wishlist-ul tau iti doresc sa se concretizeze.
Raspunde

@31

Acum 10 ani

Dar sa nu ramai acolo!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus