Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Sibiu: tot la al treilea locuitor, cate o masina. Parcarile din centru, prea ieftine

Din cele peste o sută de mii de mașini înmatriculate în județul Sibiu, mai bine de jumătate sunt înregistrate în municipiul Sibiu. Oraș în care, vârful de autoturisme aflate în posesia locuitorilor a fost în 2009, potrivit datelor centralizate de autoritățile locale. ”Între 2003 – 2013, dinamica numărului de autoturisme aflate în posesia sibienilor a atins un punct maxim în anul 2009, când s-au înregistrat 54.131 de autoturisme. Ulterior, numărul autoturismelor a scăzut ușor, până în anul 2013 când a început din nou să crească”, se arată în Ghidul de dezvoltare al Sibiului pe următorii zece ani, la capitolul ”Sibiul azi”.
Potrivit datelor centralizate de autorii ghidului, care iau în calcul datele disponibile pentru anul 2013, în Sibiu indicele de motorizare este considerat de 1/3 (un autoturism la trei locuitori).

De ce se aglomerează centrul?

La cele peste 50.000 de mașini din oraș, Primăria administrează 11.670 de locuri de parcare, pentru care – cu excepția parcărilor din Piața Mică, zona Târgului Obor și Cazarma 90 – tarifarea se face pe două intervale orare (08:00 – 14:00 și 12:00 – 18:00). Un tichet de parcare costă un leu și acoperă un astfel de interval orar. Tocmai prețul redus al parcărilor pare să fie unul din motivele care creează aglomerație în zonele centrale, unde se află 12,5% din parcările administrate de Primăria Sibiu. ”Dat fiind prețul scăzut al locurilor de parcare, cele din zona centrală sunt ocupate în proporție de 95% în timpul zilei. Conform studiilor în domeniu, acest lucru stimulează deplasarea cu mașina înspre centrul orașului, generând o creștere cu 30% a traficului din zonă,din cauza căutării unui loc de parcare”, se mai arată în amintitul ghid.
Pentru a elimina din aceste inconveniente, administrația locală intenționează în viitor să încurajeze sibienii să folosească mijloacele alternative de deplasare în oraș, printre care se numără mersul cu bicicleta sau transportul în comun.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Matyas

Acum 9 ani

Ieftin-cine spune?poate cei care au inchiriat parcarea!destul de scump-chiar foarte scump.
Raspunde

adiarc

Acum 9 ani

In centru trebuie parcări suplimentare , de preferat subterane , pt a nu altera peisajul...sunt scumpe , dar nu exista alte soluții , intr-un Sibiu cu străzi înguste , dar frumoase
Raspunde

raduradu

Acum 9 ani

un tarif pe centru ar trebui sa fie minim 4 lei pe ora, asta include si toate strazile din zona centrala
Raspunde

student valcean cu buletin de sibiu

Acum 9 ani

@radu: Cum sa platesti 4 lei pe ora. Tinand cont ca nu iau bursa nu îmi permit sa îmi las bmw-ul nici jumătate de ora. Ar trebui taiati copacii si desființate pistele de biciclete ca sa facem mai multe locuri de parcare.
Raspunde

marginean

Acum 9 ani

daca toate cladirile noi: hoteluri, birouri, rezidentiale ar avea parcari proprii destule asa cum scrie legea, n-ar mai fi atata brambureala.
Raspunde

x

Acum 9 ani

ar trebui ridicate impozitele pe masini si dublate la a 2a masina. Pretul pe ora ar trebui implementat in tot centrul istoric dar totodata ar trebui construit un parcaj mare in jurul casei de cultura si introdusa o linie de autobuz care sa circule in sistem circuit in tot orasul medieval si acesta sa vina o data la 5 minute. Asa s ar putea educa sibianul si valceanul. Dar mai intai trebuie create conditile
Raspunde

Pop Ion

Acum 9 ani

Foarte simplu se rezolva aceasta problema: parcari private in cartiere cu 2-300 de lei pe an si atunci o sa fie bani garla pentru a construi parcari in centru, in afara centrului si unde vreti voi. As impune o restrictie masinilor de firma sa fie parcate in zona blocurilor de proprietari. Un exemplu: am un vecin care are 2 masini personale si 4 de firma (inregistrate pe Bucuresti). Automat in fata blocului sunt ocupate 6 (poate chiar 8 pt. ca 2 sunt buz-uri) locuri in loc de 2 care i s-ar cuveni de fapt.
Raspunde

LOVIN

Acum 9 ani

pai daca toti oltenii de valcea s-au mutat in ardeal !
Raspunde

Marius

Acum 9 ani

Chiar ca e ieftin.In orice oras din Vest, parcarea in centru e scumpa. De accea e bine sa fie folosit autobuz.
Raspunde

Marius

Acum 9 ani

Pentru marginean. Legea e proasta pentru ca prevede doar 30% locuri de parcare pt constructiile noi si nu obliga la parcare subterana. Deci??????
Raspunde

...

Acum 9 ani

Asa e. Legea e prost facuta. Insa e prost facuta de mult timp si nimeni nu pare interesat de schimbarea ei. Si e oarecum logic: afaceristii vor sa scoata bani cat mai multi din cladirea construita iar restul institutiilor vor sa-si ia tainul de taxe, cat de mult se poate. Si in final dupa ce ai construit dupa legi proaste, logic, iese aglomeratie. Un foarte bun motiv sa bagi alte taxe! Deci cine vreti sa schimbe legea??
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus