Miercuri,
23.09.2020
Partial Noros
Acum
24°C

Evenimentul anului 2014. Cum a fost 2014 si cum va fi 2015? Ce raspund alesii

26 Decembrie 2014 13:16

Președintele Consiliului Județean, Ioan Cindrea, primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor și deputații Iacob Pușcaș, Raluca Turcan, Mircea Cazan, Ioan Tămâian, Ovidiu Ganț și Nicolae Neagu au răspuns la trei întrebări propuse de Turnul Sfatului. 
1. Ce eveniment credeți că a fost important pentru Sibiu în 2014?
2. Cum vedeți anul 2014 din punctul dvs. de vedere?
3. Ce așteptări aveți de la anul 2015 din punct de vedere politic și personal?
 
Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu
1. Ce eveniment credeți că a fost important pentru Sibiu în 2014?
Anul 2014 a fost în întregime unul important și este aproape imposibil să facem o ierarhizare a evenimentelor petrecute la Consiliul Județean sau care țin de Consiliul Județean. Importante sunt în egală măsură toate investițiile, cele în infrastructură, în sănătate sau cele în cultură. Toate acestea formează un tot unitar și ne dau tabloul complet al dezvoltării județului Sibiu pentru care ne-am angajat în acest mandat.
 
2. Cum vedeți anul 2014 din punctul dvs. de vedere?
Este anul în care proiectele de dezvoltare economică și socială s-au înscris în graficul prevăzut. Noi, întreaga echipă de la Consiliul Județean Sibiu, am ales să urmăm pas cu pas programul stabilit prin Strategia de dezvoltare economică și socială a județelui, pentru continuarea evoluției pozitive pe care am pornit. Au continuat proiectele de investiții în sănătate sau în infrastructură și vreau să menționez doar câteva puncte: inaugurarea noului pavilion al Spitalului de pneumoftiziologie, a secției Fizioterapie 2, extinderea Unității de Primiri Urgențe, maternitatea, reabilitarea a peste 100 de kilometri de drumuri comunale, precum și lucrări de modernizare și întreținere pe 83 kilometri de drumuri județene. Au continuat de asemenea  și  proiectele strategice în parteneriat cu primăriile. Astfel s-au finalizat sau continuă lucrările la obiective importante pentru comunitățile din județ: 10 centre medico-sociale, 19 centre culturale, 14 puțuri de apă, 15 terenuri de sport și 16 terenuri de joacă. Toate obiectivele propuse pentru anul 2014 sunt în graficele stabilite. Mai mult, anul 2014 a însemnat și două premiere în promovarea oportunităților de investiții în județ. Mai întâi au fost sesiunile de animare economică în cele 5 microregiuni, prin care am dorit să identificăm necesitățile locale și să sincronizăm ofertele, iar în luna iunie a fost conferința internațională de promovare a județului la care au participat diplomați și oameni de afaceri din 20 de țări.  În urma discuțiilor de atunci s-au deschis porțile unor investiții economice în județ care vor duce la crearea de noi locuri de muncă.
 
3. Ce așteptări aveți de la anul 2015 din punct de vedere politic și personal?
Îmi doresc ca anul 2015 să fie unul mai bun pentru noi toți, să fim mai buni și înțelegători unii cu alții, să ne respectăm, să avem parte de sănătate și echilibru, să dovedim că folosim just democrația câștigată în urmă cu un sfert de secol, că știm să ne bucurăm de ea. Îmi doresc să demonstrăm că tot ceea ce am promis în campania electorală și am prevazut în Strategia de dezvoltare economică și socială a județului în perioada 2012-2014 se va realiza. Ar fi o premieră și ar demonstra că este posibil să-ți onorezi toate promisiunile făcute sibienilor.
 
Primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor: 

1. Ce eveniment credeți că a fost important pentru Sibiu în 2014?

Sibiul nu este orașul care să fie definit de un singur eveniment. Sibiul este animat și foarte dinamic pe tot parcursul anului.  Și anul acesta am avut evenimente culturale și sportive deosebite, am avut vizite și delegații importante din țară și străinătate, am avut proiecte de infrastructură mari. Anul 2014 a fost important pentru Sibiu și în domeniul politic și administrativ, prin prisma faptului că primarul Sibiului a devenit mai întâi președintele Partidului Național Liberal și apoi președintele României.

2. Cum vedeți anul 2014 din punctul dvs. de vedere?

Anul 2014 a fost pentru Sibiu un an al proiectelor continuate în oraș, un an cu multe investiții în cartiere, cu lucrări mari care s-au încheiat și lucrări foarte ample care au început. De asemenea, anul acesta Sibiul și-a stabilit anul acesta strategia pentru următorii 10 ani prin Ghidul de Dezvoltare. Anul 2014 a fost și un an cultural reușit. Un alt semnal îmbucurător a fost cel dat de economia locală care, conform datelor statistice făcute publice, a înregistrat rezultate pozitive. A fost însă și un an al schimbărilor în administrarea orașului, principalul rezultat fiind că Sibiul a dat țării un președinte. Deci pot să spun că 2014 a fost un an bun pentru Sibiu.

3. Ce așteptări aveți de la anul 2015 din punct de vedere politic și personal?

Din punct de vedere politic sper ca Sibiul să aleagă un nou primar care să continue proiectele începute, asigurând astfel acea continuitate atât de necesară pentru o dezvoltare armonioasă a Sibiului. Sper ca Forumul Democrat al Germanilor să contribuie în continuare la fel de mult în viața comunității prin pozițiile administrative ocupate la nivelul municipiului Sibiu.  

Din punct de vedere personal, îmi doresc ca familia mea să fie sănătoasă și îmi doresc să pot să gestionez foarte bine timpul meu astfel încât să pot petrece timp și cu ei. 

Iacob Pușcaș, deputat UNPR:
1. Ce eveniment credeți că a fost important pentru Sibiu în 2014?
De departe cel mai important eveniment politic pentru Sibiu a fost alegerea domnului K. W. Iohannis  președinte al României. Totuși, ar mai fi unul important pentru județ și anume demisia din vârful PSD Sibiu.
2.  Cum vedeți anul 2014 din punctul dvs. de vedere?
Anul 2014, din punct de vedere politic, a fost un an destul de frământat  și din păcate nimeni nu a avut de câștigat, nici clasa politică, nici populația. Personal, implicarea mea în câteva proiecte cu impact social mi-a adus satisfacție, încredere și dorința de a face mai mult, pentru că se poate.
3. Ce așteptări aveți de la anul 2015 din punct de vedere politic și personal?
Din păcate, 2015 se anunță încă de la început a fi un an agitat. Sper ca UNPR, partidul din care fac si eu parte, să rămână un factor de stabilitate la nivel parlamentar și să continue politica dusă pentru dezvoltarea României.
 
Mircea Cazan, deputat PNL:
1. Ce eveniment credeți că a fost important pentru Sibiu în 2014?
Evident, la prima vedere, alegerea lui Klaus Iohannis preşedinte al României ar fi răspunsul cel mai comod. Răspunsul este însă mult mai complex. În primul rând, se poate spune că voinţa sibienilor din ultimii 14 ani a devenit şi voinţa majorităţii românilor; în al doilea rând, modul în care a fost manageriat Sibiul a devenit un model pentru aproape restul României; în al treilea rând, este pentru prima dată din 1974, de când s-a înfiinţat funcţia de preşedinte al României, când aceasta nu revine unui politician care a activat în Bucureşti, ci unuia care vine din: 1. provincie, 2. Ardeal, 3. Sibiu. Şi, nu pot să trec cu vederea, că este pentru prima oară când PNL dă un preşedinte, şi acesta provine din PNL Sibiu. Nu în ultimul rând,  alegerea lui Klaus Iohannis reprezintă pentru Sibiu, dar şi pentru România un vârf a ceea ce se numeşte multiculturalism, ţinând cont de etnia sa.
2.  Cum vedeți anul 2014 din punctul dvs. de vedere?
 
Din păcate, anul 2014 îl pot caracteriza ca fiind – elegant vorbind – un an al stagnării aproape din toate punctele de vedere. Un an cvasi-pierdut pe drumul dezvoltării economice. Ce mi s-a părut foarte grav este faptul că din raţiuni de ordin electoral, guvernul Ponta 3 a sacrificat sectorul de investiţii. O bilă neagră, românii au fost minţiţi – şi nu mă refer la perioada de campanie electorală – aproape în permanenţă de deţinătorii Puterii. Am şi o bilă albă, justiţia a demarat o ofensivă fără precedent împotriva actelor de corupţie şi a făptuitorilor. Şi tot un element pozitiv: implicarea în decizie a tinerilor. Sunt convins că această implicare am fi înregistrat-o chiar şi fără impulsul ca să zi aşa, al evenimentelor negative din diaspora.
3. Ce așteptări aveți de la anul 2015 din punct de vedere politic și personal?
Aştept cu emoţii anul 2015 deoarece analiştii economici spun că anul viitor s-ar putea să fie anul achitării notei de plată al cheltuielilor iraţionale din 2014. Ţinând cont de schimbarea majoră petrecută la nivelul Preşedinţiei, mă aştept la un flux al investitorilor străini. Dar este nevoie şi de o schimbare majoră de optică la nivelul actualului guvern. Care schimbare, la prima vedere nu se întrezăreşte. Nu văd actuala majoritate în frunte cu Victor Ponta să se schimbe din punct de vedere politic. Un prim semnal îl vom avea dacă în Parlament se va elabora un Cod electoral modern, care să acopere tot ce a fost negativ în alegerile de până acum şi o lege de revizuire a Constituţiei solidă, care să prevadă tot ce este necesar şi să nu mai fie nevoie ani buni de acum înainte de modificări. În ceea ce mă priveşte, sper ca 2015 să fie pentru mine un an de vârf la nivel parlamentar, pentru că acum, „siglele” PNL şi PNL Sibiu vor fi în centrul atenţiei mai mult ca oricând. Românii nu vor fi cu ochii doar pe Klaus Iohannis, ci şi pe noi.
 
Nicolae Neagu, senator PNL:
1. Ce eveniment credeți că a fost important pentru Sibiu în 2014?
Cu fermitate alegerea primarului de Sibiu și președintele PNL, Președinte al României.
2.  Cum vedeți anul 2014 din punctul dumneavoastră de vedere?
Un an destul de complicat, cu multă încărcare politică și în care spre sfârșit am obținut prin Klaus Iohannis Președenția României.
 
3. Ce așteptări aveți de la anul 2015 din punct de vedere politic și personal?
Sperantă pentru normalitate și schimbări majore în atitudini, comportamente politice și un alt guvern apropiat președintelui, care să pună în aplicare programul președintelui de relansare și regăsire a României ca națiune importantă și puternică.
 
Ovidiu Ganț, deputat al minorității germane:
1. Ce eveniment credeți că a fost important pentru Sibiu în 2014?
Evident că alegerea domnului Klaus Johannis în funcția de Președinte al României este un eveniment istoric pentru România, pentru Sibiu și pentru minoritatea germană din țara noastră. Acest eveniment a dus încă o data numele Sibiului în întreaga lume; efectele vor fi benefice și în plan economic, turistic etc, nu numai politic.
 
2.  Cum vedeți anul 2014 din punctul dumneavoastră de vedere?
Cred că pentru Sibiu a fost înca un an foarte bun, de continuare a dezvoltării, a creșterii atractivității turistice, a continuat (foarte modest, dar a continuat) legătura de autostradă cu occidentul, firmele din oraș au anunțat extinderi, șomajul a rămas redus în sine și comparativ cu alte orașe din țară, viața culturală e în continuă dezvoltare și diversificare.
 
3. Ce așteptări aveți de la anul 2015 din punct de vedere politic și personal?
În plan politic trebuie reluate si finalizate modificarea Constitutiei, regionalizarea, descentralizarea, proiectul legii electorale și alte proicte care pot fi realizate într-un an fără alegeri. În plan administrative, trebuie să fie continuate de către actuala administrație, sub conducerea doamnei Fodor, proiectele începute de către administrația Iohannis și propuse altele noi, trebuie continuate demersurile pentru autostrăzi (Brașov, Pitești), infrastructura feroviară, spital nou etc. În plan personal îmi doresc sănătate pentru toată lumea, astfel încât să-mi pot continua în mod eficient activitatea.
 
Raluca Turcan, copreședinte PNL Sibiu:
1. Ce eveniment credeți că a fost important pentru Sibiu în 2014?
Categoric, este vorba de alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României. Eu cred că acest eveniment nu este important doar pentru anul 2014 şi doar pentru Sibiu, ci pentru următorii 10 ani şi pentru toată ţara. Modelul aplicat la Sibiu ar trebui multiplicat pentru toate judeţele ţării. Anul acesta, schimbarea a plecat de la Sibiu. 
Pot să susţin cu toată convingerea trei aspecte. Primul este acela că Omul Iohannis va readuce în România respectul pentru valori precum familia, comunitatea, demnitatea.
Al doilea este că Primarul Iohannnis ne-a arătat nouă, tuturor, că a fi onest şi responsabil, a avea simţ civic şi a-ţi face datoria nu sunt cuvinte golite de înţeles. A demonstrat acestea timp de patru mandate şi a câştigat respectul sibienilor.
Şi nu în ultimul rând, Președintele Iohannis va pune datoria față de cetățeni înaintea intereselor personale sau de grup. Aşa cum îl cunosc, este şi va rămâne un susţinător fervent al democraţiei participative şi al statului de drept.
 
2. Cum vedeți anul 2014 din punctul dvs. de vedere?
Anul 2014 a fost anul contrastelor: a fost anul în care Guvernul Ponta a mutilat Legea Educaţiei Naţionale, a făcut scut în Parlament pentru a salva colegi suspectaţi de a fi certaţi cu legea, a fost anul în care elevii nu au primit abecedarele până în luna decembrie, a promovat legi neconstituţionale şi a înjosit zeci de mii de români care nu au putut vota în străinătate.
În acelaşi timp, 2014 a fost şi anul în care am văzut că SE POATE: românii au demonstrat că vor o ţară în care să domine decenţa şi bunul simţ. Au demonstrat că democraţia este trainică în România. Au demonstrat că fiecare vot a contat, că poporul este cel care face schimbarea şi trimite mesaje politicienilor. A demonstrat că democraţia este mai puternică decât maşinăriile de fraudare a alegerilor, aşa cum spunea Victor Ponta.
A fost un an greu din punct de vedere electoral: am avut alegeri pentru Parlamentul European şi pentru preşedinţia României. Am consolidat, împreuna cu colegii din Sibiu o echipa unita, puternica, decisă sa serveasca interesul public. Am muncit mult in Parlament si am pus bazele unor proiecte importante in Educatie cum sunt afterschool-ul generalizat si bursele profesionale.
A fost multa munca dar rezultatele le vom culege în anii ce urmează. Din acest punct de vedere, satisfacţia este maximă. În urma muncii, de fiecare dată, vine şi răsplata. Înaintea Crăciunului, am primit şi cadoul, primarul Sibiului este preşedintele României.
Pe plan personal, mă simt împlinită: Eric, băiatul meu, a mers pentru prima dată la şcoală. În fiecare seară se pregăteşte foarte conştiincios pentru noua zi, alături de mine şi de Valeriu. Este serios, muncitor şi tinde mereu să fie mai bun. Zilele acestea era foarte bucuros că a făcut progrese la lecţiile de pian. Mi-a spus că este decis să muncească zilnic mai mult pentru a fi cel mai bun! Sunt foarte mândră de Eric. Mă bucur de fiecare clipă în care pot să fiu alături de el. Este vârsta la care primeşte şi oferă foarte multă dragoste.
 
3. Ce așteptări aveți de la anul 2015 din punct de vedere politic și personal?
Familia este tot ce avem mai preţios pe această lume. Evident că îmi doresc să fiu alături de familie - de soţ, de copil şi de părinţi. Îi vreau pe toţi sănătoşi şi fericiţi.
În ajunul sărbătorilor, pe plan politic, sper că anul 2015 va fi unul mai liniştit, mai cumpătat, cu mai puţină ipocrizie şi cu mai multă asumare. Îmi doresc un an în care fiecare român să simtă că politica poate fi o cale pentru îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi, ca putem trece de la vorbe, mai mult sau mai putin mestesugite, la rezultate simtite de cei multi.
Dacă 2014 a fost anul schimbării, 2015 va fi anul în care trebuie să demonstrăm că “România lucrului bine făcut” există!
….
 
Ioan Tămâian, deputat PNL:
1. Ce eveniment credeți că a fost important pentru Sibiu în 2014?
În anul 2014, Sibiul s-a bucurat de un an benefic atât din punct de vedere al investiţiilor, cât şi din punct de vedere politic. Dar cel mai important eveniment pentru sibieni îl reprezintă alegerea domnului Klaus Iohannis în funcţia de Preşedinte al României, deschizându-se astfel o direcţie nouă în politica românească.
Sibiul a găzduit, ca în fiecare an,  o multitidine de activităţi culturale deosebite, dintre care pot aminti Festivalul Internaţional de Teatru, ajuns la a XXI-a ediţie, Târgul Olarilor, vernisaje de artă. Un alt eveniment important care trebuie cuprins în bilanţul anului 2014 este expoziţia artiştilor sibieni pe simezele sălii de expoziţii „Constantin Brâncuşi” de la Parlamentul României din luna octombrie a acestui an şi care s-a bucurat de succes.
În judeţul Sibiu şomajul este aproape inexistent, investiţiile fiind în creştere de la an la an. Sibiul este un judeţ care dă la bugetul de stat printre cele mai mari contribuţii, situându-se printre primele 6 locuri din ţară, dar am constatat că este pe ultimele locuri când este vorba de sumele care s-au întors de la bugetul de stat către judeţ,  sub forma cotelor defalcate din impozitul pe venit şi din taxa pe valoare adăugată. Din aceste motive, consider o reuşită  că la dezbaterile  la bugetul de stat pe anul 2015, am iniţiat împreună cu parlamentatii PNL din Sibiu, un amendament la bugetul de stat pe anul 2015 prin care ceream  suplimentarea bugetul Ministerului Culturii cu suma de 2.500 mii lei, pentru finanţarea unor acţiuni culturale de maximă  importanţă şi prestigiu, ce urmează  să  fie organizate în anul 2015, printre care şi Festivalul Internaţional de teatru de la Sibiu, iar acest amendament a fost adoptat de către Comisiile de buget ale Parlamentului.
 
2. Cum vedeți anul 2014 din punctul dvs. de vedere?
Anul 2014 a fost un an atât cu evenimente bune cât şi cu evenimente neplăcute, regretând că acestea din urmă au avut loc şi sperând să nu se mai repete. Este de asemenea regretabil că am ajuns în anul 2014 şi constatăm că suntem „nepregătiţi” în faţa anumitor situaţii, ţara suferind datorită faptului că după 25 de ani de la Revoluţia din 1989 nu putem găsi soluţii. Eu cred cu toată tăria că aceste lucruri se pot rezolva, prin căutarea soluţiilor în greşeli, printr-o gestionare mai eficientă a situaţiilor limită.
Am avut nevoie în politică, în cursul anului 2014, de lideri de imagine şi de exemple de comportament şi caracter puternic în societate, fapt materializat în ultima perioadă a anului, prin apariţia pe scena politică în primul rând a domnului Preşedinte Iohannis dar şi ai altor lideri. Politicul are nevoie de infuzie de oameni serioşi şi curaţi, schimbarea în domeniul politic fiind mai mult decât necesară. 
 
3. Ce așteptări aveți de la anul 2015 din punct de vedere politic și personal? 
În anul 2015 sperăm ca într-adevăr România să ajungă pe o direcţie bună şi împreună cu politicienii şi cu Preşedintele Iohannis să reuşim stabilizarea ţării din punct de vedere politic şi economic. Este necesar ca atât executivul cât şi opoziţia să aşeze lucrurile pe făgaşul normal. Anul 2015 trebuie să fie un an de progres, trebuie să construim cu paşi mărunţi dar fermi, spre o dezvoltare continuă din toate punctele de vedere.
Personal, în calitate de om politic, mi-ar plăcea ca în 2015 să se vorbească despre oamenii politici la modul apeciativ iar aceştia să fie un exemplu pentru întreaga societate. Alături de Preşedintele României, în politică trebuie să apară oameni noi, fără probleme de imagine sau de corupţie, care să schimbe imaginea politicianului prin propria persoană. 
Din punct de vedere cultural evenimentele şi manifestările trebuie să continue, să se dezvolte, în interesul cetăţeanului şi al întregii ţări, iar Sibiul trebuie să rămână ceea ce a devenit, un etalon pentru România, o speranţă.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

dann

Acum 5 ani

fara raluca turcan teleportata din moldovili nu se putea,cum ii puteti lua interviu aleia care a votat cu 2 miini taieri de pensii si salarii,prietena lui eba,nuti,etc acum transforma in pnlista cititi si va cruciti\"OMUL JOHANNIS\"da johannis ce-i, nui om?e blonda ca raluca KUR-can?
Raspunde

i-o

Acum 5 ani

Unde sunt cei 183 de km modernizați s-i/ s-au întreținuți ?a....uitasem....pt Cindrea modernizare/întreținere înseamnă sa arunci niște asfalt cu lopata si atât.....bravo....județul a ajuns jalnic de când sunteți la conducere....diferența e vizibila si când treci in județele limitrofe Albă , Mureș , Brașov ......toate cu DJ mai bune...nici măcar o pista de biciclete n-ați fost im stare sa o faceți ca lumea.....aștept 2016
Raspunde

Zorro

Acum 5 ani

Penibili toti acesti asa zisi alesi , mai ales ipocrita de raluca turcan...vai de mama lor !
Raspunde

miha

Acum 5 ani

Cautam persoane sa lucreze ca operatori online part-time, intr-un program de lucru de 2-3 ore pe zi(chiar mai putin dupa ce va obisnuiti cu activitatea), program de lucru care vi-l faceti dumneavoastra . Activitatea se desfasoara in mare parte pe internet si veti primii toate instructiunile necesare. Cereti mai multe detalii la adresa ***
Raspunde

@ ralucacosmopolita!

Acum 5 ani

Ralucãi Turcan nu i -au ajuns prenumele din calendarul drept -maritorilo din Tara de Sus. Ma intreb ce -a zis preotul...In rest nimic semnificativ mai sus ; spitalul s -a carpit prost, orasuk e focar de cultura ca paleste Florenta, iar \"interesul national \" se orienteaza. Alzara.
Raspunde

perfect

Acum 5 ani

anul 2015 va fii eliberarea judetului sibiu de cindrea si psd istii lui cocliti..la parnaie cu seful nepotismelor..
Raspunde

emil bellu

Acum 5 ani

atata vtreme cat mai exista cuma rosie, partidul Crimei Organizate PSD si transpartinicii, in Judetul nostru nu se va intampla nimic bun....Hotii de profesie din mediul politic trebuie sa dispara altfel ii schimbam unii cu altii ca la domino..... Romania este condusa de pucisti si de organizatorii Loviturilor de Stat impotriva Statului de Drept
Raspunde

magog

Acum 5 ani

ce prost ii Cindrea....adevarul ca un dispensare pierdut prin sibiu e mai important decat Johannis presedinte....nici acum nu a inteles de ce a luat doar 18% si asa va lua si in continuare...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus