Luni,
21.06.2021
Partial Noros
Acum
16°C

Cred intr-unul Dumnezeu…

De la an la an, atacurile la adresa Bisericii Ortodoxe Române se înmulțesc, parcă. Ora de religie în școli, Catedrala patriarhală construită din bani publici sau îndemnurile fățișe ale unor preoți către credincioși pentru a fi votat ”Victor Ponta președinte” sunt câteva din subiectele care au furnizat constant motive de atac. Preoți tineri se arată adesea revoltați de ”practicile de la Mitropolie”, dar tac și plătesc în continuare din buzunarul lor câte trei abonamente la oficiosul Patriarhiei, pe modelul patentat de comuniștii care au impus normă pe localitate la abonamentele pentru ”Scânteia”.

Este clar ca lumina zilei că Biserica Ortodoxă Română trebuie să își redefinească locul în societate. Chiar dacă trei sferturi din locuitorii acestei țări se declară ortodocși (comparați cu Germania, unde 30% din oameni se declară atei sau nici măcar preocupați de subiect), preoțimea nu are deloc motive să se simtă în liniște. Mergeți la țară, în majoritatea satelor, să vedeți cât de greu își rotunjesc veniturile preoții cu ceea ce donează enoriașii, pe care impresia generală îi așează între cei mai umili credincioși ai BOR.

În acest context, ce fac liderii bisericești? Caută să se lipească de cercurile de putere laice. Mai de un candidat la primărie, mai de un candidat la Consiliul Județean, mai de un deputat și, de ce nu, și de un candidat la Președinție, căci la premier se ajunge prin intermediul partidului. Apropieri care, în esență, înseamnă scurtături către bugetul public. Surse de venit. Bani. Iar prin intermediul banilor se ajunge și la celebrele limuzine ale înaltelor fețe bisericești, la luxul pe care preoții sibieni și l-au permis, de exemplu, la Păltiniș.

Românii nu au ascultat de preoți la alegerile trecute. Iar de acest lucru s-a speriat și Patriarhul, care înainte de închiderea urnelor a ținut să preoțească despre cum Dumnezeu ”adesea a lucrat prin oameni străini de neamul nostru”.

Vor vedea preoții semnele schimbării, înainte ca o treime din populația acestei țări să se declare fără Dumnezeu?

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

io

Acum 6 ani

modul de lucru si prioritatile bisericii o fac tot mai putin populara.Ne-am saturat sa vedem cum rasar bisericiile ca ciupercile dupa ploaie ....ne-am saturat de megalomanie tipic comunista , cum ar fii catedrala manturii neamului care va costa aprox 1 mld de euro....cum sa cheltui un mld de euro cand sunt sute de sate in Romania care traiesc ca in sec 19 ???de asemenea ne-am saturat de nenumaratele asocieri cu politicul si propaganda fatisa.....la fel de mult suntem satui si de tratamentul discriminatoriu cum este de exemplu scutirea de impozit pe terenuri si cladiri sau lipsa de sanctiuni in fata evaziunii fiscale de proportii practicata de biserica...astea sunt faptele
Raspunde

dd

Acum 6 ani

O poza cu masinile din parcarea mitropoliei si un scurt rezumat al averilor a top10 preoti din jud Sibiu ar fi foarte elocvent pentru a arata cum isi respecta \"ei\" juramantul de simplitate si milostenie.O sa vada ei cum maretele biserici vor deveni tot mai goale an de an fiindca oamenii tineri, cei ce au ales la alegerile din Noiembrie, vor evita sa le mai calce pragul! Ceea ce e clar este ca religia si credinta o iau pe drumuri diferite in Romania.
Raspunde

dt1961

Acum 6 ani

Probabil asocierea intre credinta in Dumnezeu si religii nu se potriveste in totalitate. Una este sa crezi in Dumnezeu si in faptul ca am fost creati pe acest pamant si alta este sa fi inregimentat intr-o religie. Evident este ca cei care doresc mentinerea religii in scoli nu se prea gandesc la cultiuvarea credintei in memoria elevilor ba dimpotriva se incrucesc de pericolul de a pierde o sursa buna de venit prin scoaterea orelor de religie din scoli. Oare de ce acesti „preasmeriti” preoti nu incearca sa cultive credinta in copii invitandu-i la biserici pentru ca sunt destule, slava Domnului! Si ar putea sa le faca copiilor si unele daruri din partea „bunului Dumnezeu” deoarece au agonisite mari averi sub numele de biserici crestine si „facatoare de binefaceri” Sau e mai bine sa deschizi hotele prin incinta manastirilor? Tare mie frica ca in aceste edificii se comit pacate ceva mai mari decat prin scoli.
Raspunde

Odin

Acum 6 ani

Ce este cu falnica vila care rasare pe Victoriei, in spatele fostei Casei a Pionierilor? Inteleg ca terenul apartine Mitropoliei ca si cladirea istorica aflata azi in ultimul stadiu de paragina. In timp ce cladirea de patrimoniu se prabuseste la propriu, sub scuza ca nu exista fonduri pentru reabilitarea acesteia, Mitropolia inalta o vila nou nouta pentru care exista fonduri? Ei da, ma declar ateu si nu cred ca sunt primul din cei 30%!
Raspunde

x

Acum 6 ani

Merita renovata resedinta lui Saguna de pe Victoriei! Nu construirea unei vile cu piscina interioara face cinste popilor in timp ce bijuteria arhitecturala sta sa se prabuseasca. In rest, exceptional editorial
Raspunde

###

Acum 6 ani

Traiene, arati cam rau. du-te la medic, sa nu fi i bolnav!
Raspunde

******

Acum 6 ani

*******
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus