Sâmbătă,
05.10.2024
Innorat
Acum
14°C

Mesajele presedintelui Iohannis pentru sibieni: acasa, alegeri, spital

Fostul primar al Sibiului, președintele Klaus Iohannis, i-a asigurat pe sibieni în cadrul interviului acordat la sfârșitul anului pentru Turnul Sfatului TV că va rămâne aproape de ei. Iohannis a spus că termenul de ”acasă” rămâne atașat Sibiului și că nu îi vor fi indiferente problemele orașului.

O astfel de problemă este construcția unui nou spital clinic de urgență, idee promovată de Iohannis în ultimii ani de mandat. Proiectul a rămas blocat din cauza Ministerului Apărării, care nu a fost de acord cu un schimb de terenuri cu municipalitatea, astfel încât noul spital să fie construit pe Calea Poplăcii.

În baza acestui schimb, Sibiul oferea un teren din Dealul Dăii iar armata ceda poligonul de la ieșirea din Sibiu înspre Poplaca. Acesta din urmă este în proprietatea Statului Român și în administrarea Ministerului Apărării și măsoară fix 131 de ha. Terenul pe care municipiul Sibiu îl oferă la schimb este limitrof poligonului de instrucție Infanterie Daia și măsoară 130,26 de ha de teren.

Schimbul de terenuri a mai fost adoptat de Consiliul local și în mai 2005. Ca și atunci, scopul declarat al administrației sibiene este acela de a obține terenul din capătul Căii Poplăcii pentru ridicarea unui nou Spital județean, investiție aproximată în 2007 la 115 milioane de euro. Noua unitate spitalicească era gândită în 2007 să ocupe zece ha, construcțiile având o arie desfășurată de 65.000 de mp, iar numărul de paturi depășind 420.

Întrebat dacă din postura de comandant al forţelor armate va încerca să rezolve acest blocaj, Iohannis a declarat că are în vedere o astfel de discuție cu ministrul Apărării. ”Când voi avea o întâlnire cu ministrul Apărării, cu siguranță am să-l întreb dacă există la minister o abordare pentru astfel de situații și atunci probabil voi ști un pic mai mult”, a declarat președintele.

O altă discuție, de această dată, politică, se referă la necesitatea sau nu de organizare a unor alegeri parțiale pentru Primăria Sibiu. După alegerea lui Iohannis în funcția de președinte, poziția de primar a fost ocupată de Astrid Fodor, ca și interimat. Deși legea spune că trebuie organizate alegeri în termen de 90 de zile, practica de până acum ne-a arătat că termenul poate fi mult depășit. Klaus Iohannis a spus, referitor la acest subiect, că va discuta cu reprezentanții guvernului. ”Sunt două aspecte aici. Prevederea este că de regulă se organizează alegeri anticipate. În practică, însă, au mai fost astfel de situații când după jumătatea mandatului s-a vacantat postul și nu s-au mai organizat alegeri, considerându-se că este relativ puțin până la data alegerilor la termen și atunci lucrurile au fost lăsate așa. Nu am discutat cu reprezentanții guvernului încă această speță. Vom discuta și vom evalua oportunitatea”, a explicat președintele Klaus Iohannis.

Președintele  a declarat de asemenea că fostul președinte, Traian Băsescu, a ratat momentul de a primi titlul de cetățean de onoare al Sibiului. ”Ar fi fost oportun atunci, când Consiliul Local a decis acest lucru, între timp, cred că a trecut foarte mult timp. Dacă și-ar fi dorit acest titlu, bănuiesc că ar fi venit să și-l ridice”, a declarat Iohannis.

În anul 2007, când municipiul Sibiu a fost Capitală Culturală Europeană, mai multe personalităţi au primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Sibiu, drept mulțumire pentru buna desfăşurare a programului şi a pregătirilor. Printre aceste personalităţi s-a numărat şi Traian Băsescu, însă acesta nu şi-a ridicat niciodată distincția. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

intrebare

Acum 9 ani

E clar ca armata nu are nevoie de acel polion,dar totuși ce se întâmpla cu diferenta de metrii pătrați? Mai precis, articolul spune ca terenul e de 13 hectare, dar ar fi nevoie doar de vreo 60.000. Pai și restul ce? Le dam samasarilor imobiliari?
Raspunde

tot întrebare

Acum 9 ani

60.000 metrii pătrați
Raspunde

ion

Acum 9 ani

Ce se uita in permanenta si se pune carul inaintea boilor este ca trebuie sa existe o politica in sanatate prin care medicii tineri sa nu mai plece! Altfel vom avea spitale cu gresie si faianta pe post de muzee! Sa nu uitam ca pacientul vine la medic si apoi sa uita la gresie, fainta si tablouri....
Raspunde

wd

Acum 9 ani

Asa este.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus