Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Din 200 de somati, opt sibieni din centrul istoric au primit avertisment pentru trotuarul inzapezit

Reprezentanții administrației locale nu au aplicat, deocamdată, nicio amendă în urma celor 200 de somații emise pentru curățarea trotuarelor după ninsorile care au reînceput în 3 ianuarie. În loc de amenzi, opt sibieni din centrul istoric au primit avertisment scris din partea inspectorilor Domeniului Public. În același timp, reprezentanții Poliției locale au mers în cartiere unde au discutat cu cei care nu și-au curățat trotuarele și au emis și un avertisment scris. ”Inspectorii au constatat că în urma somațiilor scrise sau verbale, majoritatea sibienilor s-au conformat cu aceste cerințe”, lămuresc reprezentanții Primăriei Sibiu, într-un comunicat de presă.

Cei cu trotuarele necurățate, greu de găsit

Joi după-amiaza, reporterii Turnul Sfatului au căutat câteva zone din centrul istoric, unde trotuarele nu au fost deocamdată curățate, pentru a afla motivele pentru care i-au oprit pe la sibieni de la a folosi lopata și măturile. Pe strada Tipografilor, la numărul 11, spre exemplu, trotuarul era acoperit de un strat gros de zăpadă bătătorită. La ușa imobilului, un interfon cu vreo cinci numere de apartament. La niciunul din numere nu a răspuns nimeni. Câțiva pași mai încolo, pe strada Arhivelor, un sibian își curăța pentru a doua oară trotuarul. ”Sunt pensionar, așa că l-am curățat de cum a nins, nu a trebuit să vină Primăria să îmi spună. Dar, deși am înlocuit scocurile cu unele noi anul trecut, s-au înfundat și a curs apă care a înghețat, deși am pus și sare. Dar, o sparg acum, să nu fie vreo problemă”, explică sibianul arătând când către scoc, când către gheața spartă de el pe trotuar.
În Orașul de Jos, pe strada Moș Ion Roată, în dreptul pensiunii La Leu nu a fost mutată nicio lopată cu zăpadă: pensiunea este în șantier, iar joi după-amiaza nu am găsit vreun muncitor prin apropiere. Vizavi de pensiune, însă, trotuarul este ”lacrimă”. ”Nu a fost ușor, cum să fie ușor de curățat atâta zăpadă. De ce am curățat? Păi, ca să nu ne rupem picioarele”, explică proprietarul casei cu trotuarul curat.

E lege

Faptul că sibienii, persoane fizice sau juridice, au obligația de a-și curăța de zăpada trotuarelor din dreptul imobilelor în care locuiesc sau funcționează este prevăzut într-un act normativ adoptat de Consiliul Local Sibiu încă din 2001: este vorba de HCL 210/2001, articolul 1, litera e și articolul 6 litera o. ”Conform aceluiași act normativ local, după curățirea trotuarelor de zăpadă, pe acestea trebuie împrăștiate substanțe antiderapante și împotriva poleiului. Amenzile suntcuprinse între 100 și 200 de lei pentru persoane fizice și între 250 și 350 de lei pentru persoanele juridice. În aceeași legislație este inclusă și prevederea care stipulează că aruncarea zăpezii din curți pe trotuare sau pe carosabil este interzisă”, informează reprezentanții Primăriei Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

djt

Acum 9 ani

Si unde sa aruncam zapada? pe case?
Raspunde

Alisa

Acum 9 ani

Trotuarul de pe Transilvaniei de langa vila mitropolitului cine il curata? S-a dat avertisment?
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

Prin centrul istoric mai locuiesc si oameni in varsta care nu mai pot curata trotuarul și nici n-au venituri ca sa poata plati cuiva sa faca munca asta in locul or!
Raspunde

io

Acum 9 ani

Din 2001 s-au schimbat multe in tara asta. Ginditi-va ca sint oameni plecati din tara,de aceea nu-i gasiti sa isi curete trotuarul.
Raspunde

hmmm

Acum 9 ani

Si parcarile publice cu plata cine le curata? Bani luati pe ele dar de curatat....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus