Miercuri,
23.06.2021
Partial Noros
Acum
28°C

Crestineste...

Iată că recente involuții în viața socială și politică a Europei confirmă ceea ce s-a mai scris în aceste pagini și ceea ce unii eurosceptici (printre care și cei taxați drept ”putinofili”...) au mai vorbit publicului sibian în ultimul deceniu ! Aici nu este vorba despre delirul ateistic al maselor largi occidentale (cu sursa în mult-lăudatele universități nord-americane!), conform căruia imaginea laic-atee a lumii, dezvoltată în mințile lor, este și cea de pe teren... Pe teren se întâmplă un conflict sângeros, în țările orientale și africane chiar genocidar, având ca punct de plecare diferende religioase.
În timpul marșului anti-terorism de la Paris (11 ian. 2015) am urmărit un scurt interviu cu o participantă, o doamnă în vârstă, care spunea că ea „n-are religie, n-are prejudecăți, n-are granițe...” și alte vorbe despre masacrele din zilele precedente. Păi înseamnă că madam este o ”ieuropeană” de nicăieri, n-are nevoie de frontiere sigure, în curând se va procopsi cu un primar sau președinte islamist și va purta văl gros când va ieși (dacă va mai ieși) din casă!
Adoptând „politica_corectă”, de rit nord-american, francezii se îndepărtează fatal de realitatea politică... Și își aleg această pedeapsă spirituală pentru că sunt la originea eliminării Creștinismului din viața publică și a eliminării rădăcinilor iudeo-creștine din actele oficiale-constitutive ale Uniunii Europene! În fond, sunt pe aceeași linie cu frații americani – nici n-are rost să se agite islamiștii prea tare, că americanii îi ajută pe gratis! Mă refer la rezultatele amețitoare ale intervențiilor occidentale în Orientul Mijlociu – „primăverile arabe”, războaiele din Afganistan și Irak – toate au permis extremiștilor de toate culorile (pielii...) să zburde mult mai organizat prin regiune; una dintre urmări este și dispariția comunității creștine din Irak și Siria, evident, prin masacre de nedescris...
Nu mai are rost să remarcăm, ca de fiecare dată în asemenea situații, pudoarea suspectă a celor pe care civilizația CREȘTINĂ i-a pus în fruntea tuturor clasamentelor din ultimele secole, când vine vorba să-și apere cultura spirituală! Mai ales europenii noștri, de la care te-ai aștepta să combată obscurantismul fanatic, bazat pe scrieri religioase, cu lumina și generozitatea Creștinismului nou-testamentar, se ascund în spatele unor precepte laice și juridice mult mai recente, care se doresc înlocuitoarele tradiției și COMUNIUNII CREȘTINE...
Pe aceeași coordonată, confesiunile tradiționale s-ar putea inspira de la neo-protestanți, care nu se sfiesc să-și proclame credința prin misionarism militant, prin susținerea Creaționismului și corecta îndrumare a copiilor și prin lobby politic pe toate planurile ! Sau să ne referim la evreii mozaici, care promovează principiul „ochi pentru ochi”, eventual mai concesiv decît acela „viață pentru caricatură” al neo-islamiștilor?
Rămâne însă, peste toate, problema europeană a DEMOGRAFIEI !!! Societățile avansate economic și secularizate spiritual au primit această stranie pedeapsă – nu mai au copii... Adică, în termenii a două generații, nu-și vor mai putea susține complexul industrial, rețeaua de servicii, sistemele de sănătate și pensii – într-un cuvânt, gata cu standardul de viață dintre 1960-2000!
Oare „libertatea de a circula”, „libertatea de a-ți căuta un loc de muncă”, „libertatea capitalului de a migra” (ex. industria către țări nedezvoltate...) sunt căutări disperate de a ieși din acest cerc vicios ??
Biserica Ortodoxă Română poate și trebuie ACUM să devină principala forță spirituală românească – prin clerul și credincioșii săi mireni – pentru că are de susținut o urgentă misiune europeană : participarea de pe poziții de legitimitate spirituală și pragmatism antropologic la redefinirea fundamentelor culturale, politice și educaționale pentru un nou curs al construcției europene !! Este ceea ce de fapt așteaptă de la noi toate celelalte biserici-surori creștine!
Pentru că aceste conflicte sângeroase, de la care am pornit comentariul, sunt imaginea unei coliziuni de culturi/civilizații, dar este o coliziune manipulată – prin mass-media, prin chiar acele vestite universități, prin politici și acțiuni subterane, dar mai ales prin mințile nepregătite ale unor milioane de părinți și copii!
 
 

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus