Joi,
02.02.2023
Innorat
Acum
1°C

Mutarea statuii lui Nepomuk. "Nu in 2015"

Statuia sfântului Neopmuk, amplasată până în 1948 în Piața Mare și acum ascunsă în curtea Bisericii Romano-Catolice nu va fi mutată în altă locație în 2015. Anunțul a fost făcut de primarul Sibiului, Astrid Fodor. ”Nu luăm în calcul în acest an mutarea statuii”, a declarat Fodor. 
Ideea de a fi mutată statuia a venit de la jurnalistul Emil Hurezeanu, care propunea  pentru anul 2015 un proiect nou pentru oraș: readucerea statuii Sfântului Nepomuk în Piața Mare a Sibiului. ”Mă pregătesc să pledez pentru Nepomuk, care e sfântul tăcerii și nu poate vorbi. Este un oraș cu ortodocși și protestanți, dar cu tot respectul pentru transformările făcute în timp, Nepomuk este un simbol al tuturor, ne apropie de Praga, ne apropie de Italia. Avem acea fântână care țâșnește din pământ din când în când, ca jetul răspândit de acel copil, Manneken Pis, din centrul orașului Bruxelles, dar noi îl avem pe Nepomuk. Și poate îl vom avea iar. Poatem vom avea și noi grijă de Nepomuk, pentru că și Nepomuk a avut grijă de acest oraș. L-au înlăturat comuniștii în 1948 și de atunci l-am uitat”, spunea Hurezeanu.
La sfârșitul lui 2014, președintele Klaus Iohannis a explicat însă că din punctul său de vedere, Piața Mare arată foarte bine așa cum este ea acum. Cu toate acestea, pe site-ul Turnul Sfatului, zeci de cititori s-au declarat pentru repoziționarea statuii în centrul orașului. ”Piața Mare a fost refăcută pentru marele eveniment Sibiu Capitală Culturală Europeană. Poate vă amintiți că la vremea respectivă au fost nenumărate discuții, au existat mai multe proiecte, a fost chiar și un concurs de proiecte pentru cum poate să arate Piața Mare pentru viitor și în ceea ce privește statuia lui Nepomuk la momentul respectiv s-a considerat că nu este cazul să fie amplasată efectiv, nemaivorbind de faptul că este ea foarte instabilă și într-o stare foarte proastă, dar s-a considerat că a fost o piesă foarte importantă din Piața Mare și locul unde a fost amplasată statuia a fost marcat cu klinker roșu. După părerea mea, Piața Mare, așa cum arată acum, arată foarte bine și poate funcționa așa o bucată foarte lungă de timp”, a spus Iohannis la Turnul Sfatului TV.
Sf. Nepomuk este simbolul contrareformei catolice iniţiată în Transilvania odată cu intrarea acesteia sub dominaţia habsburgică la începutul secolului al XVII-lea. Realizată în 1734, la cerinţa expresă a contelui Wallis, reprezentantul Imperiului Habsburgic în Transilvania, statuia este o construcţie barocă realizată cel mai probabil de către un artist occidental. ”Este una din puţinele sculpturi baroce din piatră ce pot fi văzute în Sibiu, cvasicontemporană cu cele două reprezentări de zei militari de la intrarea în Muzeul Brukenthal. Monumentalitatea soclului, patetismul gestului sfântului şi interesul pentru broderia vestimentaţiei îl caracterizează pe necunoscutul sculptor de provenienţă austriacă sau boemiană care a realizat statuia”, scrie Andrei Kertesz în cartea ”Sibiu şi împrejurimi”.
Legenda spune că Ioan Nepomuk a fost schingiut și omorât, fiind aruncat în Vltava de pe „Podul Carol”, deoarece a respectat secretul sacramental al spovedaniei și nu a vrut să-i divulge regelui Wenzel păcatele spovedite lui de soția regelui. În anul 1721 a fost canonizat, declarat sfânt, de Papa Benedict al XIII-lea (1724-1730). Ioan Nepomuk este patronul protector al: boemiei, preoților, corăbierilor, plutașilor și morarilor, podurilor, al celor care păstrează o taină. Cea mai importantă statuie a lui se află lângă „Podul Carol” din Praga.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

pro nepomuk

Acum 8 ani

edililor dati o raita pina la arad si timisoara si vedeti statuile pejse la loc de cinste on buricu orasului ,bai s-a avem o asemenea valoare si s-a i tineti ascunsa 70 de ani este o mare greseala ,bai tueisti straini nu vine s-a viziteze bloacele din hipodrom si tiglari vor s-a vada istorie ,sibiul face parte din celebrele orase medievale ale europei vestice ,s-a le aratam ca si noi am avut civilizatie ,promovam frumosu ,lasati frustrarile si patri-hotismele ,sibiu turistic trebuie sa-si expuna valoarea nu s-a o ascunda
Raspunde

alzara nedumerit

Acum 8 ani

\"Nu luäm in calcul... \"1.Daca este o decizie individuala, suverana, atunci d na primar interimar trebuie sa afle ca Sibiul nu se afla pe declaratia de avere a domniei sale ; nici in poseta sau debaraua sa. Declaratia sa sententioada deranjeaza in 2015 .2. In realitate cred ca a vrut sa spuna ca statuia nu poate fi mutata ca o banca in parc : este necesar un proiect, avize, studierea statuii, proiectl de restaurare, finantarea (asigurata de Unicredit) , votul in Consuliui Local, amplasarea, sfuntirea si inaugurareain prezenta Presedintelui Romaniei si pe cat posibil a Ambasadorului Austriei. Tocmai bine in 2016 in campania pt alegerile locale ! Daca nu a ales \"2\" -ar putea multumi pt consultanta gratuita. P.S. :indofetent de rezultate, nu cred ca sibienii mau accepta voluntarismul la vârf ! Quot livet Iovis non licet...(sincer, fara insulta) A bon entendeur...
Raspunde

vm

Acum 8 ani

un mare sfint al bisericii catolice ,al omenirii ,este bine sa cunoastem viata lui ,,,cum spunea papa Benedict,,cine cunoaste sfintii redescopera credinta ,pe Dumneseu ,gasesc ca aducerea statuii sale in Piata mare ar infrumuseta orasul si ar da o nota deosebita,de altfel Piata mare a aratat frumos cu adevarat in trecut ,cind era un adevarat parc ,unic in felul sau in acest colt al Europei ,fiind amenajat dupa renumitele parcuri englesesti
Raspunde

cetateanu europeanu

Acum 8 ani

Frumos spus, e un simbol al tuturor. In plin centrul Timisoarei poate fi admirat si acum neclintit de peste 200 de ani.
Raspunde

Alex

Acum 8 ani

Eu propun sa fie mutata in Piata Schiller, in parculetul acela care oricum trebuie refacut. Astfel nu avem o concentrare de obiective turistice intr-un singur loc, iar turistii vor vizita mai multa suprafata. Sa nu mai spun ca in timpul evenimentelor din piata mare statuia se va degrada si exista riscul deteriorarii in timpul instalarii de diferite lucruri (scena, instalatii pentru festivalul de teatru, casute pentru targuri si lumnile de craciun) iar cum statuia este destul de veche este si mai sensibila la diferite impacturi si vibratii. (imaginati-va cum va fi dupa cativa ani in care incaseaza 20 000 de W de sunet la fiecare eveniment cu scena mare)
Raspunde

Vicent

Acum 8 ani

Mai bine in cartiere (Ciresica, Vasile Aron). Sa ducem cultura in toate colturile orasului
Raspunde

@3

Acum 8 ani

parcul a fost facut de comunisti. Unde este statuia lui Roland? Nici cei de la Brukenthal se pare ca nu pot raspunde la intrebare. Nepomuk sta bine acolo unde este acum, acolo este locul lui: la Biserica Catolica.
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

....nu inteleg de ce sant impotriva atatia oameni ca,pana la urma este o statuie frumoasa ce se incadreaza peisajului.Daca e sa cautam in trecut pe toti ce au statuie ,probbail mai mult de jumat ar fi rase.
Raspunde

rosu

Acum 8 ani

sibianule, Statuia lui Roland nu o au toti, Sibiul este singurul oraş transilvan din Pământul Crăiesc în care este documentată şi s-a păstrat o statuie a lui Roland. Statuia era un simbol al independenței orașelor față de nobilime. Cauta pe wiki \"Liste der Rolandstatuen\" si ai sa vezi ca Sibiul nu apare. De ce?
Raspunde

Alex

Acum 8 ani

eu nu iteleg primaria, o statuie de o eleganta unica in Romania, sta pedepsita intre cearceafuri, moloz si buruieni.
Raspunde

@10

Acum 8 ani

asa este alex.....din pacate nationalismul fara gram de cultura se impotriveste ...istoriaeste stearsa cu forta a la motto iliescu ,,nu ne vindem tara,,...nu a fost ortodox saracul si de aceea nu este agreeat.
Raspunde

nicu

Acum 8 ani

Aici nu e numai faptul ca nu e ortodox, aici e vorba de frustrare mare pe orasul asta si sub aceasta masca apar solutiile astea, sa-l punem in piata Siller, V. Aron, Ciresica etc. Puneti-l in piata mare ca acolo o fost locul lui
Raspunde

@@@@@

Acum 8 ani

Bai ,sunteti efectiv caraghiosi....pai de statuia asta prafuita nu mai pot sibienii actualmente? ia mai bine vedeti voi aia din primarie de periferiile Sibiului unde se rup masinile in gropi sau unde mai sunt si acum strazi de pamant iar dupa niste ploi oamenii merg in cizme ca la pescuit...duceti eventual statuia aia in Dealu\' Daii!
Raspunde

@@@

Acum 8 ani

Las ca se fac si alea si nu-i chiar asa cum spui, caraghios comunist, nu mai denigra si du in derizoriu lucruri importante, m-am saturat de frustrati si comentariile lor pline de subminari subtile.
Raspunde

@@@

Acum 8 ani

am mai zis si repet. daca vor sa puna statuia inapoi in piata atunci sa o puna IN FATA BISERICII ROMANO-CATOLICE ! ar da foarte bine, e si aproape de biserica/cultul de care apartine sfantul si acolo nu ar incurca asa mult viitoarele evenimente in piata. ca e fantul nu stiu cui si bla bla nu conteaza asa mult, nu traim intr-un secol religios, in schimb pt turism, istoria si estetica orasului este clar UN PLUS ! pe turism se pune tot mai mult accent, iar orasele istorice atrag. nu degeaba berlinul si dresda investesc zeci de milioane de euro in reconstructia centrelor sau cladirilor importante distruse. statuia este frumoasa, medie ca vechime (anii 1730) si PUNCT. pana la urma clar v-a fi amplasata in piata, posibil si roland(acum la muz. brukenthal)
Raspunde

mosu

Acum 8 ani

Statuia este sexy si se pot organiza concursuri de labageala imprejurul ei, asta ca o atractie turistica
Raspunde

vicent

Acum 8 ani

Este vorba de curgerea timpului. Orasul este al romanilor si Gheorghe Lazar ne reprezinta.
Raspunde

Mihai

Acum 8 ani

PROPUNERE: -Inaltarea soclului statuii lui Gh. Lazar cu 1,5m si realizarea unei statui a baronului Bruchenthal de aceiasi marime si pe acelas tip de soclu, plasata in fata muzeului. Primaria ar trebui sa ia in serios aceasta propunere, din respect pentru cele doua personalitati de seama din istoria Sibiului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus