Miercuri,
19.01.2022
Cer Senin
Acum
1°C

Adolescentii trimit profesorii la psiholog. "Copiii, daca vor, stiu sa fie foarte rai"

Din cauza nivelului ridicat de stres în care îşi desfăşoară activitatea, cadrele didactice se numără printre cei care ajung, după câţiva ani de practică, să bată la uşa unui cabinet de psihologie. Psihiatrii şi psihologii sibieni spun că e destul de greu de făcut o statistică, deoarece o parte dintre cei care apelează la specialişti preferă să meargă la privat. Cu toate acestea, atât psihiatrii, cât şi psihologii sunt de aceeaşi părere: stresul e cel care îl determină pe profesor să apeleze la terapie.
 
„Cei mai mulţi sunt trataţi prin psihoterapie, în cabinete particulare şi astfel nu ajung la noi. Sunt şi cazuri în care afecţiunile sunt mai severe . Dar şi acestea, care necesită inclusiv tratament medicamentos, pot fi tratate acasă fără să se impună internare. Vă pot spune, din experienţa mea, că marea majoritate cedează din cauza stresului, pentru că este un domeniu care duce la un stres ridicat. Persoanele cu studii superioare ajung, în general, cel mai des la psiholog. Mediul de lucru, responsabilităţile îi fac să dezvolte o serie de afecţiuni şi aşa ajung la psiholog sau chiar la psihiatru. Persoanele cu studii superioare conştientizează când au o problemă şi apelează din propria iniţiativă  la specialist”, explică dr. Ciprian Băcilă, de la Spitalul de Psihiatrie „Gh. Preda” Sibiu.
 
Când serviciul te însoțește acasă
 
Alexandra lucrează ca profesoară de cinci ani, iar vara trecută a apelat la un psiholog. Alexandra spune că a fost decizia potrivită şi chiar dacă „probabil mai sunt necesare câteva luni de terapie” e încrezătoare că până la urmă îşi va rezolva problemele şi nu va trebui să renunţe la predat. „Nu e atât de uşor pe cât pare să lucrezi cu adolescenţi. Copiii, dacă vor, ştiu să fie foarte răi. Iar presiunile se acumulează: din partea directorului, a părinţilor, a elevilor şi uneori e greu să faci faţă. Eu am căutat un psiholog ca să mă ajute, nu doar pentru problemele din viaţa profesională, dar şi din viaţa personală, care ajunge să fie afectată de faptul că aduci problemele de la serviciu acasă”, povesteşti Alexandra. 
 
Pe ascuns
 
Profesorii trebuie, potrivit legii, să treacă anual printr-o evaluarea psihologică, iar dacă pică această evaluare nu mai pot lucra în învăţământ. Cei care au probleme merg să se trateze în cabinetele private, să nu rămână nicăieri consemnat că au beneficiat de tratament psihiatric. 
”Şi când apelează la un tratament medicamentos merg pe ideea de a se ascunde, de aceea nu vin la psihiatru, ci merg în mediul privat la un psihiatru care are cabinet particular”, mai spune Ciprian Băcilă. 
Psihiatrul susţine că un alt motiv pentru care e greu de determinat numărul profesorilor care apelează la specialist, e faptul că aceştia evită judeţul în care locuiesc, pentru păstrarea confidenţialităţii. Faptul că se ascund arată neîncrederea lor în societate şi în sistemul în care îşi desfăşoară activitatea, dar cu toate acestea specialiştii susţin că „cel mai important rămâne faptul că oamenii îşi dau seama că au probleme şi caută un psiholog, fără să aştepte zadarnic să treacă problema de la sine”.
„Confidenţialitatea psihiatru-pacient nu se încalcă nici la stat, nici la privat. Dar, de exemplu, persoanele care fac terapie pentru a scăpa de dependenţa de droguri, aleg să apeleze la specialişti din alte judeţe pentru a păstra acest lucru confidenţial. Chiar dacă medicul nu o să vorbească niciodată cu nimeni despre asta, nu vor să îşi asume riscul de a se întâlni în spital cu cineva cunoscut sau nu vor să rişte să îi recunoască vreun angajat şi aşa mai departe. Mulţi fac terapie pe ascuns, dar important e că o fac”, mai spune Ciprian Băcilă.

Vizualizari: 475

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

vali

Acum 6 ani

10
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus