Reprezentanții romilor solicită statului german despăgubiri de 20000 de euro, plus o pensie de 200 de euro, pentru moștenitorii celor care au fost deportați în Transnistria, în timpul celui de-al doilea război mondial. Sumele sunt echivalentul a ceea ce primesc supraviețuitorii romi ai lagărelor naziste, în acest moment.
Doar câteva zeci de romi care au trăit suferințele Holocaustului mai sunt acum în viață. Președintele Uniunii Internaționale a Romilor, Dorin Cioabă, este de părere că și urmașii celor care au pierit între timp, fie în lagăre, fie după ce s-au întors în țară, au dreptul să beneficieze de acești bani. "Considerăm că oamenii sunt neîndreptățiți. S-a așteptat 70 de ani să se aprobe această lege, prin care Germania îi despăgubește pe supraviețuitorii Holocaustului. Practic, și cel care s-a născut acolo nu mai are șanse să fie în viață. Să nu mai vorbim de cei care au avut 20, 30 de ani când au fost deportați. este necesar ca și urmașii să primească măcar ceea ce au primit și cei în viață, măcar o indemnizație de 20.000 de euro pentru fiecare și o pensie de urmaș de 200 de euro", a declarat astăzi, de Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, președintele IRU, Dorin Cioabă.
Peste 25.000 de romi din România au fost transportați în Transnistria, în timpul celui de-al doilea război mondial. Doar jumătate dintre aceștia s-au mai întors acasă. Reprezentanții romilor spun că au deja 6.000 de dosare, depuse de urmașii celor care au fost deportați. Mulți romi au venit cu actele chiar la ceremonia organizată de Ziua Internațională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului.
Dorin Cioabă este cel care i-a sfătuit pe urmașii victimelor care au murit fie în lagăre, fie la întoarcerea în țară, să cheme și ei statul german în judecată. Germania a acordat deja, la începutul anilor 2.000, 7.000 de euro pentru fiecare supraviețuitor. În plus, statul german mai acordă o pensie de 200 de euro lunar, supraviețuitorilor. Câțiva zeci de romi care sunt încă în viață au primit și 20.000 de euro, cu titlu de compensare pentru 8 ani în urmă, în care pensia nu le-a fost acordată. Acum, și urmașii celor care au decedat vor acești bani.
În România mai sunt doar 150 de romi în viață, care au trăit ororile Holocaustului.
Cei interesați de detalii suplimentare pot lua legătura direct cu Dorin Cioabă. Date de contact: contact@dorincioaba.ro, telefon fix: 0269.229863, mobil: 0745.910791.
VIDEO - Mărturiile unor supraviețuitori
Dorin Cioabă spune că va înmâna dosarele săptămâna viitoare, unei case de avocatură din Berlin, care va deschide un proces împotriva statului german.
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Dorin Cioabă , Bitstream Vera Sans , În România , Lucida Grande , Comemorarea Victimelor Holocau , Ziua Internațională , Comemorării Victimelor Holocau , Președintele Uniunii Internați
Vizualizari: 3543
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Claus
Acum 1 oră
Un biciclist
Acum 2 ore
SOMAlezu
Acum 2 ore
Tourette
Acum 2 ore
Babylon