Joi,
01.12.2022
Cer Senin
Acum
-0°C

Topul localitatilor cu cei mai multi asistati sociali. Primar de comuna: M-am saturat de scandaluri cu ei!

Conform Agenției Județene pentru Prestații Sociale Sibiu, avem în județ o singură localitate în care este înregistrat doar un beneficiar de ajutor social pentru venitul minim garantat. Pe de altă parte, avem o mulțime de comune cu sute de beneficiari, unde edilii spun că vor recurge la măsuri drastice. Acestea sunt și printre cele mai sărace.

Pe primul loc în topul localităților cu cei mai mulți asistați sociali din județ este comuna Laslea, unde în luna ianuarie s-au făcut plăți pentru aproximativ 260 de beneficiari. Urmează Nocrich, pe locul 2, cu 240 de beneficiari, și Brateiu, cu 230 de beneficiari. Primarii spun că nu-i deranjează că au mulți asistați sociali, ci faptul că foarte puțini dintre aceștia sunt dispuși să muncească. ”Am o părere foarte proastă despre ei. Toți încearcă să ia banii fără să depună vreo muncă. Conform legii, trebuie să presteze ore în folosul comunității, dar numai asta nu fac. Avem numai scandaluri cu ei, ne mai rămâne doar să forțăm! Dacă s-ar apuca toți de treabă, la câți avem, ar trebui să trăim într-una dintre cele mai frumoase comune din țară. Dar nu vor. Numai săptămâna aceasta am avut o mulțime de scandaluri cu ei că le-am tăiat ajutoarele pe decembrie. Avem o comisie înființată care cu dosarele lor se ocupă și tot ei au trecut la amenințări. Acum ne-am decis ca de la 1 februarie să-i chem dimineața la muncă și pe fiecare în parte îi pontăm ca la serviciu. Nu glumesc, îi pontăm la serviciu, pe număr de ore lucrate. Altfel nu mai știu ce să fac că m-am săturat de scandaluri cu ei. Ieri vine unul și mă amenință că mă pârăște la prefectură. Dar unul n-ar veni să întrebe ce e de lucru. Dacă ar fi după mine și nu după lege, eu doar la zece la sută le-aș da ajutoare”, a declarat Ionel Vișa, primarul din Nocrich. Deși nu are atâția beneficiari cât să intre în top cinci, conducerea primăriei Hoghilag spune a ajuns să lucreze mai mult la dosarele pentru ajutoare decât la alte proiecte. ”A devenit principala muncă în primărie. Asta este marea noastră problemă. Cu tot năcazul, când este un primar bun, se poate gospodări. Am avut bani puțini, acesta este adevărul. Zic eu, poate alții zic altceva, partea de nord a județului a fost neglijată”, spune primarul Vasile Puică. Topul localităților cu cei mai mulți asistați sociali este continuat de comuna Târnava, cu 207 beneficiari, Roșia – 205, Șeica Mare – 196, Bazna – 193, Jina – 190 și Moșna – 182.

În comuna Cristian, pe de altă parte, există un singur beneficiar pentru care în luna ianuarie s-a plătit pentru luna decembrie ajutorul minim garantat. În Poplaca există doar trei beneficiari, în Râul Sadului și Șelimbăr câte cinci, iar la Orlat și Sadu câte 10, respectiv 11. În general se poate observa că localitățile apropiate de municipiul Sibiu se bucură de mai multe de locuri de muncă disponibile și au un nivel foarte scăzut în ceea ce privește asistența socială. Situația se schimbă dramatic în localitățile mai îndepărate ale județului.

Cât privește municipiul Sibiu, conform reprezentanților primăriei, de ajutor social au beneficiat în 2014 un număr mediu de 196 de titulari  în fiecare lună, numărul beneficiarilor, adică membrii familiei titularului ridicându-se la peste 400. ”O parte dintre aceste persoane, o medie lunară de 160 de persoane, au beneficiat și de masă la Cantina Municipiului Sibiu”, explică Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al primăriei Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

SIBIAN

Acum 7 ani

Rau este ca primarul este lasat singur de catre autoritati . Greu sa te integrezi cu tigani in Europa cu ,,te rog frumos,,
Raspunde

B.Utoru

Acum 7 ani

D-le Dobre, corect este \"asistaţi social\" nu \"sociali\". De la dvs. am alte pretenţii, nu ca de la D. Niţu.
Raspunde

...

Acum 7 ani

Singular: asistat social. Plural: asistati social. \"I\"-ul ala de dupa \"social\" zgarie pe creier(nu creer!) orice om cu bunsimt. Chiar ieri am auzit de \"politisti economici\".
Raspunde

Dan

Acum 7 ani

Si ideea e ca nu are legaturea distanta pana la Sibiu cu lenea. Ci ca sunt toti tigani in Laslea, Brateiu si in Nocrich nu mai zic. Ma mir ca Altzana nu e in top.
Raspunde

4

Acum 7 ani

România pare o ţară din Asia pentru că e plină de ţigani denumiţi romi?
Raspunde

dt1961

Acum 7 ani

Parca la alegerile prezidentiale din Noiembrie 2014 prin aceste comune Ponta il depasea pe Johanis la voturile obtinute. Oare sa existe vreo legatura? Si daca da, oare partea aia mare, de pe harta Romaniei, vopsita in rosu dupa alegeri are vreo asemanare cu populatia (minoritara ??) acestor comune ??? Daca nu la etnie, sa fie la modul de viata preferat? Oare sa fie si aceasta una din cauzele care ne franeaza progresul economic ca sa nu-l pomenesc si pe cel cultural?
Raspunde

sed lex

Acum 7 ani

@dt1961: Fă un minim efort și citește rezultatele alegerilor, în loc să bați câmpii. Laslea, Brateiu, Nocrich, au votat cu Iohannis! Iar Alțâna, care NU are probleme cu asistații social a votat Ponta. De dragul adevărului, nu vorbi prostii!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus