Un bucătar din Alba Iulia pregătește în Sibiu un meniu puțin neobișnuit. Cosmin Toma impresionează prin modul inedit de servire a mâncării – în ghivece cu flori. Cosmin este consultant la restaurantul ”La Cuptor”, deschis de la 1 februarie în Sibiu, unde, potrivit Agerpres, a introdus ideea sa în meniul localului, astfel încât viitorii clienţi vor putea comanda, printre altele, ca aperitiv, şi ”un ghiveci cu flori”, cu ”pământ” de măsline. ”E o reţetă foarte simplă, pe care o poate face oricine, dar modul de servire este altfel. Servirea se face într-un ghiveci. Când chelnerul îţi aduce la masă ghiveciul zici că e unul cu flori”, a declarat chef Cosmin Toma. El spune că nu e incomod să mănânci dintr-un ghiveci de ceramică. ”Nu, deloc. Sunt ghivece mai mici, cât pentru o porţie de 250-300 de grame”, explică Toma.
Ingredientele folosite la acest aperitiv sunt dovlecei, vinete, castravete, usturoi, iaurt, sare, piper, măsline, iar ca decor sau chiar şi pentru consum, câte o ramură de frunză de cimbru, de tarhon sau de mentă, după preferinţe. De asemenea, e nevoie şi de puţină făină şi de ulei.
Pentru zece porţii de ”ghiveci cu flori” se folosesc câte şase sute de grame de dovlecel şi vinete, un castravete, trei-patru căţei de usturoi şi două kilograme de iaurt, mai puţin gras. ”Pământul” este realizat din măsline sărate şi foarte mari, care se taie extrem de mărunt, scrie ziarul din Alba Iulia, Unirea. Cosmin Toma a dezvăluit şi modul în care prepară mâncarea din ghiveci: Se taie dovleceii şi vinetele, se sărează, după care se lasă în jur de zece minute. Apoi, acestea se dau prin făină şi sunt prăjite în ulei de floarea soarelui. După ce se pun pe un şervet, ca să se absoarbă uleiul, se lasă să se răcească. Separat se amestecă iaurtul cu castravetele ras, usturoiul ras, la care se adaugă sare şi piper. ”Cum aranjăm? Luăm un ghiveci pentru flori, în care se pune un rând de dovlecel, apoi sosul de iaurt, un rând de vinete, din nou sos de iaurt. Repetăm, repetăm, până ajungem la gura ghiveciului. Aici, trebuie să imităm pământul. Pentru asta luăm măslinele, le tăiem foarte mici, cubuleţe mici pe care le presărăm deasupra. Deja avem un ghiveci cu pământ şi deasupra punem o ramură, fie de cimbru, fie de tarhon, fie de mentă”, spune chef Toma.
Prepararea unui ”ghiveci cu flori” durează în jur de o oră şi jumătate, pentru că e necesar ca dovlecelul şi vinetele să se răcească, după ce sunt prăjite.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Pintilie
Acum 5 ore
Emil
Acum 5 ore
Xxx
Acum 5 ore
Nobody
Acum 6 ore
Claudiu