Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

File de poveste cu Radu Negut: mustruluit de marele Dobrin, teroarea “regimului Halagian", idol pentru seici si DVD-urile trimise tuturor impresarilor FIFA

Cariera unui sportiv este un cumul de ȋntâmplări, amintiri presărate cu momente plăcute sau amare, decizii inspirate sau regretabile. Dar când se agaţă ghetele performanţei în cui toate se prefac în trecut, în poveşti cu care ai putea umple paginile unui întreg roman, poveşti care au puterea de a produce ridicături în marginile gurii. File de poveste. Aşa a fost întreaga carieră a sibianului Radu Neguţ, jucător ce a bifat prezenţe în tricourile unor formaţii de tradiţie în fotbalul românesc precum FC Argeş, Pandurii Târgu-Jiu sau Gaz Metan Mediaş, dar şi la Inter Sibiu, FC Sibiu şi Voinţa Sibiu, şi care are în palmares Cupa Golfului cu Al Ettifaq.

Turnul Sfatului vă prezintă patru momente de-a dreptul fabuloase din cariera de jucător a lui Radu Neguţ: cum a fost impresionat de marele Dobrin şi cum a fost muştruluit de acesta, lupta cu cântarul din “regimul Halagian”, cum a devenit idol pentru şeici şi cum a luat de pe lista FIFA numele tuturor impresarilor şi le-a trimis DVD-uri. 

“Aș minți să spun că nu am regrete. Am fost așa un copil mai rebel, ȋn sensul că toată viața am făcut doar ce am vrut eu și când am vrut. Nu mă refer aici la seriozitatea legată de pregătire, doar că eram un tip mai răzvrătit. Am şi pierdut din cauza asta. Efectiv au fost momente ȋn carieră când nu mi-a convenit ceva şi am plecat”, aşa ar arăta coperta cărţii carierei lui.

La 15 ani făcea parte din lotul naţional de juniori, alături de Mirel Rădoi, Marius Niculae şi Răzvan Raţ, la 16 ani debuta în Divizia B la Inter Sibiu, iar la 19 ani ajungea la FC Argeş, după desfiinţarea Interului. Acolo l-a întâlnit pe cel considerat de mulţi cel mai bun jucător român al tuturor timpurilor, marele Dobrin, şi tot acolo a simţit fiorul terorii “regimului Halagian”.

Impresionat de marele Dobrin

“Ţin minte că Dobrin avea probleme cu un picior, dar se mai apuca să-ți mai arate execuții. Dădea cu șpițul de la 16 m și le punea numai ȋn vinclu. Ȋți venea să-ți arunci ghetele și să te duci la vestiare, să zici că ce rost mai are să mai joci fotbal, când vedeai așa ceva”.    

Muştruluit de “Gâscan”

“Numai ce sosise antrenor la echipă. Știu că aveam un cantonament la Sinaia și am avut meci amical cu Gaz Metan, nu m-a băgat să joc deloc, îşi promova jucătorii de la Academie. Aveam și o prietenă la Sibiu cu care mă certasem ȋn seara aia. La impulsul nervilor am chemat un prieten de la Brașov care m-a luat cu mașina și am plecat din cantonament spre Sibiu. Vreau să zic că am venit la Sibiu și vreo cinci zile nici nu am vorbit cu fata aia să zici că am venit să mă ȋntâlnesc cu ea. Nebunii de copil. Președintele Stroe l-a sunat pe tata, i-a explicat că trebuie să mă întorc. Într-un final, m-a luat tata ȋn mașină și m-a dus ȋnapoi. Ajuns la stadion, m-a băgat Dobrin ȋn vestiar cu toată echipa, m-a făcut cu ou și cu oțet. Nu puteam să zic nimic, era Dobrin. Si acum dacă ar zice oricare dintre noi ceva despre el, nu poate fi decât prost. M-a pedepsit ca două săptămâni să mă pregătesc cu echipa de tineret. Asta se întâmpla dimineața. După masă, am avut meci amical, iar după meci mi-am făcut bagajul și am plecat acasă. Am zis că nu mă mai ȋntorc orice ar fi”.

Lupta cu cântarul în “regimul Halagian”

Florin Halagian era un antrenor cunoscut pentru severitatea cu care îsi trata jucătorii, iar Radu Neguţ a simţit pe pielea sa ce înseamnă “regimul Halagian”.  “Marea problemă a mea ȋn carieră a fost lupta cu kilogramele ȋn plus. O să-l țin minte toată viața pe Nea Petre Purima, fost secund la Inter când am debutat eu: Băi, trageți de voi acum, că după ce vă lăsați o să vă pară rău. Mereu am jucat cu 1, 2, 3 kg ȋn plus, așa am fost genetic. Halagian știa numai să te cântărească, să-ți spună că ai kilograme ȋn plus, că ești nesimțit. Nu conta că aveai antrenament la șase după masa, când veneai la stadion la cinci jumătate te cântărea. Indiferent dacă tu ai mâncat de două ori ȋn ziua aceea. Cât timp am fost la FC Argeș, cu Halagian, nu am avut niciodată mai mult de un kilogram ȋn plus. Ţin minte că o dată am avut meci la Timișoara, mă pregăteam foarte bine, eram tânăr și voiam să joc. Toată săptămâna a pregătit meciul cu mine titular. Dimineața, ȋn ziua meciului, când am făcut cântarul am avut un kilogram ȋn plus. Atunci m-a chemat la el și mi-a zis că nu mă mai bagă”.

Idol pentru şeici

În 2006, Radu a avut o aventură în zona Golfului, unde a reuşit să le intre la inimă şeicilor şi să câştige Cupa Golfului cu Al Ettifaq. “Am plecat ȋn vacanță ȋn Dubai cu ideea de a-mi căuta echipă. Acolo, ori ai CV extraordinar ori te duci și dai probe și rupi gura târgului. Când dai probe ori ești circar ori dai goluri. Cam asta căutau pe vremea aia. M-a luat un impresar și am început să dau probe. Într-un final, am primit ofertă de la Al Ettifaq, echipă bună de prima ligă, era locul cinci. Am ajuns, am făcut antrenament și a doua zi aveam meci ȋn campionat. În același timp cu mine a venit la echipă Ousmane N'Doye, stăteam cu el ȋn cameră. Am avut primul meci și am fost rezervă. Tot 0-0, 0-0, și m-a scos la ȋncălzire prin minutul 75. N-am apucat să mă dezmeticesc bine, ȋn minutul 80 m-a chemat antrenorul. Vreau să zic că ȋn minutul 90 și 92 am dat două goluri. Erau vreo 30.000 de spectatori ȋn tribună, deci cum făceau…numai "Radu, Radu". Eram idol deja, ȋți dai seama cum am ȋnceput. Veneau de prin oraș, la mine, firme pentru reclame. Acolo m-am simțit fotbalist. Am ȋnceput foarte bine, ȋn primele trei luni am câștigat Cupa Golfului. Dar cum trecea timpul, mă simțeam singur şi n-am mai dat randament şi am încheiat colaborarea”.

Cum a luat de pe lista FIFA numele tuturor impresarilor şi le-a trimis DVD-uri

Sibianul mai ascunde o întâmplare de-a dreptul fabuloasă: a luat de pe lista FIFA numele tuturor impresarilor şi le-a trimis CV-ul.  “Nopți ȋntregi am stat. Trimiteam DVD-uri, prin Rusia, prin Iran, prin diferite țări. Am tot primit oferte ȋn Grecia și Cipru. Ȋn Cipru, erau pe vremea aceea vreo 20 de impresari. Cred că le-am trimis fiecărora câte șase CV-uri. Ţin minte că era primul de pe lista din Cipru şi după nicio oră văd că-mi sună telefonul. Un tip de vorbea foarte repede, mi-a explicat că are o echipă, că ȋmi trimite biletele de avion. Efectiv n-am ȋnțeles nimic, la cât de rapid vorbea. Am ajuns la echipă, era în liga a doua. Ei ziceau că voiau să promoveze, dar nici ȋn ziua de astăzi nu știu ce a fost. M-am simțit foarte bine acolo, am fost al doilea golgheter al campionatului, am dat 12 goluri ȋn 24 de etape, ȋn condițiile ȋn care echipa a retrogradat”.

Radu Neguţ, în vârstă de 33 de ani, şi-a încheiat cariera de jucător profesionist la sfârşitul anului 2012, când s-a desfiinţat CSU Voinţa Sibiu, ultima echipă pentru care a evoluat la nivel înalt. Însă, în prezent, mai joacă “de plăcere” la Măgura Cisnădie, echipă de Liga a IV-a.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

11 comentarii

****

Acum 9 ani

Fotbalist de muzica ușoară..... Asta e buna rau..... Negut = idol !!!! Pfaiiiii......asta a înscris numai pe liniile aeriene...... Si nu numai el....... ;)
Raspunde

Eu

Acum 9 ani

Dacă vrei sa scri despre talent irosit,vb cu Radu Niculescu.daca vrei despre seriozitate si munca vb cu Bogdan Mara....poate ar fi interesant...
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

As mai adauga ca si talent Catalin Popa , un sibian cu reale calitati de fotbalist . Negut slabut ca fotbalist dar poate a compensat prin munca , ca si Radu Niculescu .
Raspunde

Adrian Stoinea

Acum 9 ani

@ \"Eu\" și \"sibian\"/ Exemple foarte bune. Vom ține cont de ele. Mulțumim.
Raspunde

Fotbalist

Acum 9 ani

Ba *****, o scuze, *****,ai inscris tu unde o inscris Negut? Ba,aveti un pic de respect ba ca e sibian de-al nostru si nu multi o jucat unde o jucat el.
Raspunde

:)))))))))))))

Acum 9 ani

incredibil .. asta e huidiut si la cisnadie si el vb de idoli..... radule devii penibil tata !
Raspunde

.....

Acum 9 ani

Cum naiba l-ați găsit tocmai pe asta..... In fotbalul sibian nu reprezintă ABSOLUT NIMIC.
Raspunde

spectator

Acum 9 ani

Ce mult v-ati fi dorit unii,sa fiți în locul lui...
Raspunde

?????

Acum 9 ani

E greu sa realizati ceva in viata,cei care sunteti preocupati doar sa-i denigrati pe altii si nu aveti nici cea mai mica doza de respect,recunoasate si apreciere...toate cele bune
Raspunde

Neutru

Acum 9 ani

Nu are nimeni nimic cu el, dar sa scrii un articol despre fotbalistul Negut este prea mult. Sunt mulți cu performante in fotbal despre care se poate scrie. Negut, pe unde a fost, nu a legat un sezon ca titular. Ce un sezon ???? Vorbesc prostii... 10 meciuri..... Si nu ma refer la Cisnădie.....
Raspunde

SUNTETI RIDICOLI !!!

Acum 9 ani

Daca te consideri ziarist sportiv SCRIE despre sportivi nu despre grasuti ce inca isi trimite cv~uri pe la echipe....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus