Joi,
09.02.2023
Ceata
Acum
-17°C

Sibiu, 2015: primarii care dau faliment si primari care nu mai stiu ce sa faca cu banii

La Loamneș sau Blăjel, de exemplu, primarii se declară disperați și la marginea falimentului din cauza modificărilor de alocații bugetare din acest an, dramatic scăzute. La Bruiu, în schimb, primarul a primit atâția bani încât se burzuluiește dacă este întrebat unde o să-i investească.

Din acest an, cotele defalcate din impozitul pe venit și TVA pentru echilibrarea bugetelor locale nu se mai împart prin Consiliul Județean, care avea modul său de împărțire. Din acest an, banii se împart direct de către Fisc, pe baza unei formule care să asigure bugete de minim 1,5 milioane de lei pentru comune, de minim șase milioane pentru orașe, 20 - pentru municipii și 80 de milioane de lei, pentru consiliile județene. Primul efect: sumele alocate pentru județul Sibiu au scăzut cu mai bine de 30%. A doua urmare: primării cu investiții multe s-au trezit că nu mai au ce să investească și rămân cu șantierul în drum.

”80 la sută din primari sunt revoltați. Chirpărul a primit 498.000 de lei, e mai puțin cu 380.000 de lei decât anul trecut. Acum, nu trebuie să renunț la investiții, chiar facem mai multe decât anul trecut, dar asta numai pentru că avem venituri proprii bune”, spune Chirion Stănuleț, primarul Chirpărului, acolo unde modificările nu au ”lovit” atât de tare.

Cum arată ”situațiile dificile”

Una din cele mai dificile situații apărute în urma modificărilor de alocații financiare este la Loamneș. ”Noi am primit cu 1,6 milioane de lei mai puțin decât anul trecut. Asta în condițiile în care, pentru cofinanțarea proiectului de apă-canal, noi am luat un credit pentru care plătim anual o rată de aproximativ 500.000 de lei. Creditul acesta nu l-am luat de capul meu, ci bazându-mă pe o proiecție de buget multianual. Care, acum, nu mai este valabilă. Noi nu putem să ne acoperim, în aceste condiții, nici măcar cheltuielile de funcționare”, estimează Maria Greavu, primarul comunei. ”Am făcut și un calcul: primarii care au primit ajutor mai consistent au ajuns la un buget și de 3.000 de lei pe cap de locuitor. La noi, cu șase sate și tot atâtea probleme, avem un buget de 270 de lei pe cap de locuitor” descrie Maria Greavu situația.

La Blăjel, primarul Roman Toader spune – la fel - că primăria pe care o conduce nu mai poate funcționa. ”Anul trecut am primit peste 600.000 de lei. Acum, am primit 220.000. Am printre cele mai multe proiecte pe terminate, proiecte pe fonduri europene la care trebuie să punem și cofinanțare. De această cofinanțare eu m-am îngrijit, am tot strâns bani de doi-trei ani, ca să nu trebuiască să mă împrumut. Dar, acum, sunt pus în situația de a nu mă putea descurca. În plus, cei de la Romgaz – care au multe clădiri pe teritoriul comunei – și-au reevaluat acestea clădiri, iar impozitul plătit la bugetul local a scăzut cu 450.000 de lei. Sunt în imposibilitatea să mai pot funcționa ca Primărie”, spune Toader.

Situația se repetă și la orașe. La Săliște, de exemplu, cotele defalcate sunt mai mici cu 700.000 decât anul trecut. ”Pentru că avem venituri proprii, ni s-a redus din sumele cuvenite. Ce înseamnă aceste sume mai mici? Că, de exemplu, anul acesta va trebui să reabilităm cu o stradă mai puțin”, declară Horațiu Răcuciu, primarul din Săliște.

… iar acolo unde sunt mai mulți bani

În timp de primăriile cu multe proiecte de finalizat nu au soluții, în comunele în care ”nu s-a prea mișcat nimic”, noile reguli de împărțire a banilor au adus sume mult mai mari decât anul trecut. Cum ar fi la Bruiu. ”Noi am primit mai bine decât anul. Noi am primit 10,5 miliarde de lei vechi. E în regulă, avem buget bun, mai bun decât anul trecut. Totul e ok”, spune, mulțumit, primarul Ioan Berghea. Când este întrebat, însă, unde va investi sumele suplimentar alocate, primarul se supără. ”Cum să vă dau eu relații despre bugetul Primăriei Bruiu că vă aud la telefon? Sunteți culmea! Nici nu… mi se pare, așa… hilar chiar. Domnule dragă, dumneavoastră știți ce înseamnă buget, ce înseamnă administrație? Mi se pare absurd să mă ia cineva la întrebări despre buget… Așa, o persoană fizică”, a scurtat Berghea discuția.

Speranțele vin cu căldura

”Nu ne-a consultat nimeni când s-a modificat această lege. Dar acum ne-am adunat noi, primarii, și am avut o discuție cu senatorii și deputații de Sibiu, care să prezinte în Parlament această situație, deoarece nu este normal așa ceva. Ne-au promis că o să țină cont de părerile noastre și, la rectificarea bugetului, în iunie – iulie, vom vedea”, arată primarul din Chirpăr.

Din Blăjel, primarul Roman Toader nu crede în promisiuni. ”Acum, ni s-a spus să așteptăm până la rectificarea din vară. Dar nu știu… Eu de când sunt primar, de 25 de ani, așa nu mi s-a întâmplat. Au dat la Primării care nu au venituri și nici măcar nu își încasează impozitele și taxele și nu fac nimic. S-au speriat primarii care au primit atât de mulți bani. Și noi, care avem venituri, dar și multe investiții, nu mai putem funcționa”.

Președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, tot înspre Guvern privește când vine vorba de sume care să schimbe actuala situație din județ. ”Sprijinul pe care îl putem acorda noi, Consiliul Județean, este prin Ministerul Dezvoltării și Administrației, pe Ordonanța 28. Am făcut propuneri și colectăm propuneri pentru noi proiecte de apă și canalizare, infrastructura de drumuri și școli din interiorul localităților. Anul trecut am avut un sprijin de 49 de milioane de lei și sper ca anul acesta să depășim această sumă. Este sprijinul pe care îl putem acorda localităților pentru aceste probleme: apă, canal, drumuri și școli”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

unu

Acum 7 ani

bai desfintate primariile si adunate intrun singur loc dupa modelu regiunilor din spania ,formate in comunitati si pusi primaru la treaba locuri de munca nu sforait si angajate toate rubedenile ,si restu la ajutor social ,la fiecare sat apartinator un consilier si gata ,restu la munca 3 schimburi ,la noile fabrici din vestu sibiului ,ca aia se pling ca nu au forta de munca ,facuta infrastuctura rutiera si legatre localitatile cu un sistem de transport inter-local ce este distanta de 15 -20 de km intre localitati ,aia in vestu europei face naveta la 70 -80 de km ,nu mai vaicareala ,o viziune economica nu mai pacaliti comunitatile cu pomene electorare si disolutie ,dativa deoparte si lasati tineri s-a conduca adminstratile ca voi invechiti in rele si cu nepotismu in singe ,dupa modelu PCR [pile ,relati ,cunostinte ]la munca nu gargara ,ca in campani le spuneti l;a oameni o gramada de minciuni ,ba este de lucru in tara noastra detrebuie s-a mai aducem de afara s-a putem face fata nu somaj de 50 la suta ,mai dati o raita pe la vecini nostri occidentali si vedeti ce inseamna adminstratie eficenta ,mai iesiti din tiparele voastre cripto -comuniste ,ca s-a desteptat oameni ,,de ce credeti ca s-au depopulat satele ca sunteti paralelei cu modernismu ,s-a dus timpurile cind stateam la portita si ne birfeam uni pe alti ,tineri vor conditi de oras si utilitati nu ,buda in fundu gradini ,si pe ulite un pic de pietrisi si gata asfaltarea ,trezitiva ca nu mai tine vrajeala
Raspunde

cetatenii din Blajel

Acum 7 ani

Primarul din Blajel duce ccomuna in faliment pentru ca e un f slab gospodar, nu stie sa conduca , nu se pricepe decat la discutii fara a duce la sfarsit nici.un program; nici cel de la UE , nu avem nici apa nici canal cu toate ca trebuia sa fie gata de 3 ani. Nu avem trotuare,drumuri avem o strada asfaltata dar cu multe defectiuni,, Terenul de sport unde sa jucam si noi fotbal la inchiriat pentru iarba deci la ora actuala nu avem la Blajel un teren de sport RUSINE Gradina scolii unde a promis ca face terenul de sport pentru noi e acum o groapa unde canta broastele si groapa de gunoi pentru cei de jurul scolii dar asta dupa ce a cheltuit dupa cate stim noi 8 miliarde vechi si mai grav a distrus gradina scolii din Blajel care era cu copaci f vechi de pe vremea grofului(scoala Blajel a fost castelui grofului din Blajel dar dupa cate stim noi a fost cumparat de oamenii din comuna) Ar fi multre de spus dar ar trebui sa verificati dumneavoastra toate aceste situatii. Masina primariei este numai la dispozitiaa primarului deci este masina lui personala cu sofer uite o cheltuiala in plus Poate intrebati contabila cat cheltuieste cu masina si salarul soferului. Are f multi angajati care nu justifica salariul primit. Pentru a veni in ajutorul tinerilor si a tuturor cetatenilor din Blajel va rugam sa faceti mai multe vizite in Blajel,sa intrebati cetatenii daca sunt multumiti\', Daca mergem la primarie nu stie decat sa urle la noi da sa urle nu sa ne ne lamureasca. Ar fi bine sa ne lase in pace si sa.si vada boala lui grava ce o are
Raspunde

miha

Acum 7 ani

Cred ca a venit momentul sa faci o schimbare in viata ta. Este necesar sa ai -peste 18 ani, - calculator si internet - sa fi serios -sa ai vointa -si multa rabdare. Programul este part-time, 2-3 ore pe zi. Se lucreaza de acasa, nu este necesar experienta. Si vei avea suportul meu permanent. De ce sa aplici la acest anunt? Ca sa ai independenta ta financiara, sa ai succesul tau, sa fi un om liber si sa ai o afacere prospera, sa fi propriul tau stapan. Investeste putin din timpul tau, sa iti asiguri viitorul. Pentru mai multe detalii , trimite-ti mesaj cu textul “info” la email: ***
Raspunde

PRIMARUL PENAL DIN BLĂJEL

Acum 7 ani

Adevărul despre PRIMARUL PENAL DIN BLĂJEL (informare succintă) După aproape 3 ani de la alegerile locale, Consiliul Local din Blăjel funcţionează ILEGAL, întrucât „majoritatea” din consiliu a primarului-instigator Roman Toader validează abuziv un consilier local, fără să ţină cont de hotărârile definitive şi irevocabile ale Tribunalului Sibiu (Sentinţa nr. 3917/CA/26.10.2012 şi Sentinţa nr. 1729/CA/26.04.2013)! [Dosarul penal pentru abuz în serviciu este în curs de finalizare!] Având această majoritate ilegală în consiliu, primarul Roman Toader – susţinut de prefect şi de condamnatul la închisoare Cindrea Ioan – şi-a permis până în prezent să facă absolut orice abuz: 1.Deşi proiectul de alimentare cu apă în satul Blăjel, finanţat din anul 2007, a fost finalizat şi inaugurat (în prezenţa PRESEI şi a lui Cindrea Ioan) în data de 14.12.2013, CETĂŢENII DIN BLĂJEL NU AU APĂ POTABILĂ! Proiectul NU funcţionează pentru că fântânile forate cu 500.000 lei au fost făcute de mântuială! Deşi s-au cheltuit pentru acest proiect 3.000.000 până la inaugurarea din decembrie 2013, PRIMARUL A MAI SOLICITAT, PRIMIT ŞI CHELTUIT în 2014 – inutil – ÎNCĂ 1.000.000 LEI pentru …continuarea lucrărilor de alimentare cu apă în satul Blăjel! Curtea de Conturi a identificat mai multe nereguli! [DOSARUL PENAL ESTE ÎN CERCETARE LA D.N.A.] 2.Proiectul de canalizare în satele Blăjel şi Păucea (fonduri europene de 2.500.000 EURO acordate pe Măsura 3.2.2) trebuia finalizat de 3 ani! Autoritatea finanţatoare a amendat deja Primăria Blăjel cu 160.000 lei! „Bonus”: deturnare de fonduri! [DOSAR PENAL LA D.N.A.] 3.Autoritatea finanţatoare a amendat deja Primăria Blăjel pentru întârzierea nejustificată a contractului de 1.000.000 Euro (derulat prin FEADR – Măsura 1.2.5.), semnat în aprilie 2012, pentru „modernizarea drumurilor agricole de exploataţie în comuna Blăjel”! 4.Angajări ilegale în cadrul primăriei identificate de A.N.F.P. şi confirmate de Parchetul Mediaş şi Tribunalul Bucureşti! 5.Primar sancţionat de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării! 6.Edil prins de jandarmi dând mită electorală! [Dosar penal] 7.Sancţiune a A.N.R.M.A.P. pentru încălcarea legislaţiei specifice achiziţiilor publice! 8.Primarul Roman Toader are dosare penale pentru săvârşirea infracţiunilor de ameninţare şi inducere în eroare a organelor judiciare! 9. A cheltuit aproape 750.000 lei (din cei 1.100.000 lei estimaţi iniţial) pentru a construi un complex sportiv. În locul acestuia (construit după distrugerea parcului din grădina şcolii) poate fi identificată doar o groapă de gunoi. Curtea de Conturi i-a imputat o parte din banii cheltuiţi nejustificat. [Dosar penal în curs de soluţionare] 10.Sporuri ilegal acordate sesizate de Curtea de Conturi şi confirmate de Tribunalul Sibiu! 11.Fraudarea subvenţiilor agricole. Direcţia Antifraudă A.P.I.A. Bucureşti a demarat procedura de recuperare a prejudiciului cauzat de fermierul Roman Toader…
Raspunde

vasile

Acum 7 ani

sa vedeti in alamor aces primar doamna greavu na facut nimic de folos satului alamor de exemplu pe strada coastei la pod cum se merge pe coasta nu se mai poate circula nici cu caruta nu mai vb de masini fereasca bunul dumnezeu sa bage niste unplutura de piatra acolo dumneaiei mai bine unbla prin sat cu pliante sal alegem pe PONTA nu sa vada interesele satului in care a fost aleasa si acum se plinge ca nare bani la bugetul primariei destui RUSINE DOAMNA GREAVU MAI UITATIVA SI PRIN ALAMOR SA FACETI CITE CEVA SA ARATE CIT DE CIT A STRZI NU DOAR LA CASA DUMNEAVOASTRA SA FIE FRMOASA SI ZUGRAVITA IN FIECARE AN . RUSINE ........
Raspunde

ION DIN ALAMOR

Acum 7 ani

sa vedeti in alamor aces primar doamna greavu na facut nimic de folos satului alamor de exemplu pe strada coastei la pod cum se merge pe coasta nu se mai poate circula nici cu caruta nu mai vb de masini fereasca bunul dumnezeu sa bage niste unplutura de piatra acolo dumneaiei mai bine unbla prin sat cu pliante sal alegem pe PONTA nu sa vada interesele satului in care a fost aleasa si acum se plinge ca nare bani la bugetul primariei destui RUSINE DOAMNA GREAVU MAI UITATIVA SI PRIN ALAMOR SA FACETI CITE CEVA SA ARATE CIT DE CIT A STRZI NU DOAR LA CASA DUMNEAVOASTRA SA FIE FRMOASA SI ZUGRAVITA IN FIECARE AN . RUSINE ........
Raspunde

ION DIN ALAMOR

Acum 7 ani

sa vedeti in alamor aces primar doamna greavu na facut nimic de folos satului alamor de exemplu pe strada coastei la pod cum se merge pe coasta nu se mai poate circula nici cu caruta nu mai vb de masini fereasca bunul dumnezeu sa bage niste unplutura de piatra acolo dumneaiei mai bine unbla prin sat cu pliante sal alegem pe PONTA nu sa vada interesele satului in care a fost aleasa si acum se plinge ca nare bani la bugetul primariei destui RUSINE DOAMNA GREAVU MAI UITATIVA SI PRIN ALAMOR SA FACETI CITE CEVA SA ARATE CIT DE CIT A STRZI NU DOAR LA CASA DUMNEAVOASTRA SA FIE FRMOASA SI ZUGRAVITA IN FIECARE AN . RUSINE ........
Raspunde

Ioana

Acum 7 ani

BRUIU.- Pai normal ca nu stie ce sa faca cu ei pt ca nu au oamenii competenti in Primarie, sunt toti varza si fara studii superioare plus posturi blocate pe care ori nu vor sa angajeze ori nu stiu ce se asteapta ??? Doar 1-2 maxim din toata Primaria are studii superioare. Nici nu stiu cum functioneaza Primara asta a noastra sincer...ca sunt f.putini oameni.Si normal nu are cine sa fac Proiecte si multe altele...banii de duc aiurea, dar na...pilele sunt mari !!!!
Raspunde

doamna Nora

Acum 7 ani

***? ești în datorii? aveți nevoie de împrumut de urgență pentru a finanța afacerea dvs. ?, ai fost refuzat de banca dvs., vă faceți griji nici mai mult, serviciile noastre sunt rapid, ușor și împrumuturi Secure acum în orice circumstanțe. Împrumuta până la $ 2,000 - $ 1,000.000 de azi! Contactati-ne cu informatii de împrumut la acest e-mail: noramildred.loans*** Notă: Veți aștepta un răspuns preliminar și finanțare în 24 de ore Salutari. doamna Nora
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus