Marţi,
26.01.2021
Parțial Noros
Acum
0°C

Restaurant Fattoria del Gusto. Ingropati in catifea

Vorbim în cuvintele ce urmează despre restaurantul Hotelului Exclusive. Se numește Fattoria del Gusto și se vrea cu specific italian. Locul se află la un pas de podul peste Cibin, aflat acum în construcție, lângă părculețul de pe Strada Lungă. 
Restaurantul, așa cum a fost el aranjat de designer sau patron, că de regulă așa se poartă, te apasă mai rău decât o durere de cap după o noapte lungă de beție. Parcă ești mort și îngropat într-un sicriu scump, de manelist. Multă, foarte multă catifea. Mult gri și negru, culori ce te bagă în depresie mai rău decât astenia de primăvară. Draperii lungi, grele, ce ascund geamuri mari, largi ce ar trebui să lumineze și să inspire lumea. Și mai ales bucătarul. Pereții erau și ei înegriți cu tapet, iar tavanul fals cu lustre fistichii, era și el extra-decorat. Oricum, cel mai interesant mi s-a părut tapetul de pe tavan din care eu am dedus că sunt niște bucăți de gheață în apă. Nici nu vreau să mă gândesc cum va arăta locul (în care se și fumează) în vreo doi-trei ani, când tot fumul și mizeria se vor instala în muntele de pluș de pe scaune, pereți, mese și covoare. Și sunt convins că s-au investit aici munți de bani. 
Când am ajuns, înăuntru era beznă. Niciun client. Luminile s-au aprins pentru noi și pe tot parcursul șederii de aproape o oră, personalul s-a purtat onorabil. 
Așa cum spuneam, restaurantul are specific italian, iar meniul mi s-a părut destul de generos. Pizza, paste, lasagna, ceva salate, fructe de mare și niște pui, porc și vită. Sunt și câteva adosuri românești, într-o pagină specială din meniu, dedicată celor care vor ceafă la grătar cu cartofi prăjiți. Noi ne-am orientat și cu ajutorul ospătarului la două supe cremă de ciuperci, un piept de  pui ”parmigiano” cu cartofi copţi și o lasagna. Dacă-i italian, italian să fie.
Așadar, supa cremă de ciuperci. Pentru un restaurant care are pretenția că vrea să ”o ardă” pe fițe, să-i spui clientului că ai supa zilei, nu e chiar foarte OK. Zic și eu. Supa zilei,  în curs era crema de ciuperci. Foarte sărată, dar comestibilă. În plus, dacă exagerezi cu crutoanele, gustul sărat tinde să se estompeze. În rest, a fost destul de consistentă și ar fi meritat lăudată dacă nu scăpa borcanul cu sare.
Pieptul de pui a fost adus pe un platou de piatră (rece), alături de un turnuleț de vinete pe care se scurgea sosul cu parmezan (cașcaval ca ziua bună) și de două jumătăți scobite de cartofi copți. În ansamblu, mâncarea nu arăta rău, dar gustul a fost unul comun. Absolut nimic special. 
Porția de lasagna a fost una dedicată gnomilor. Deși în meniu scrie negru pe alb – 400 de grame, porția întinsă pe masa nu tindea decât undeva la maxim 300. Din nou, nimic special. Nu rău, dar nici nu m-a dat pe spate. N-aș fi avut așteptări foarte mari, dar totuși, o porție costă 25 de lei. Că tot vorbim de bani, dacă la ce ați citit mai sus, adunăm două sticle de apă, ne dă un total de fix 90 de lei. Supele au fost câte 10 lei porția, cartofii copți (plătiți separat) – șapte lei, vinetele și puiul – 22 de lei, iar apa câte opt lei – sticla.
La final, trucul ospătarului: cum nota de plată era de 90 de lei, șansele să se achite cu o hârte de o sută erau destul de mari, așa că după ce a venit chitanța, a dispărut. Îi transmit pe această cale că oricum i-aș fi lăsat 10 lei bacșiș. Nu de alta, dar acum ceva timp, după o astfel de cronică unul m-a amenințat că-mi sparge mașina. 
Ar mai fi de adăugat faptul că din ce am observat în ultima vreme în oraș, ultima modă în materie e să-ți procuri veselă cât mai ciudată. M-am simțit ca Donald Duck încercând să sorb supa dintr-o lingură extrem de lată. Restaurantul cu pricina mi se pare că e dedicat unui public din care eu personal nu fac parte. Vă sfătuiesc să încercați locul, pentru că gustul meu poate nu e pe placul vostru, și aici e vorba de o cogeamite ”fattoria”.  
Fractura gustului

Comentarii

2 comentarii

Diana

Acum 4 ani

Tu poti sa mergi la meniul zilei pe undeva, daca intr-un restaurant de 3 stele (din cadrul unui hotel de 4) nu iti place. Cred ca vorbesti de un alt loc, pentru ca in Fattoria nu este negru ! Paleta cromatica e formata din gri, turcoaz si verde inchis. Pe pereti nu e "plus", pe mese nu e "plus". Catifeaua este pe scaune si canapele si este foarte eleganta. La capitolul ospatari, depinde cine te-a servit. Se intampla sa ii cunosc personal pe toti si stiu ca sunt ospatari cu scoala si gesturi onorabile, la fel cum sunt si "miserupisti" (fiecare padure are si uscaturi). La nivel de bucatari, la fel ca si la ospatari, e un schimb care scoate mancarea perfecta, temperatura, textura, tot, si un schimb care e peste medie ... E la noroc. Pentru lingura extrem de lata, consulta un ghid. UPDATE: 1. Nu se mai fumeaza in spatiile publice, deci in "catifeaua in exces", cum o numesti tu, nu va fi instalat fumul. ;) + curatenia acolo nu este deloc neglijata, ca sa poti afirma tu ca se va instala ceva in catifeaua aia. 2. "Draperiile lungi si grele" sunt aranjate in asa fel incat chiar lasa loc luminii prin geamurile mari. ;) Pe final, sa iti fie rusine ca exagerezi defectele si diminuezi calitatile unui local care chiar merita apreciere. Ce faci tu ( oricine ai fi, caci nu iti vad numele, probabil ti-e rusine sa il spui ) se numeste publicitate negativa si poate avea efecte negative asupra restaurantului. Probabil ca nu te mustra constiinta, dar ar trebui. RUSINE ! PS. Sunt sigura ca nu vei accepta cometariul meu, dar m-as bucura si sa il citesti si sa iti retragi cuvintele mincinoase.
Raspunde

Bisboc Matarangu

Acum 4 ani

"Iubiți postaci" rugămintea mea este sa va detașați, încercați sa nu va mai atacați, nu o mai luați direct in plex. V-ați gândit măcar o secunda, ca cei care va sunt contra-opinenți nu doresc decât sa va întărâte, sau au un interes contrar ? Da-ți dovada ca sunteți cetățeni onorabili ai unui oraș European, cu nivel de cultura si educație ridicat. Analizați argumentele furnizate, trecuți-le prin filtrul propriei rațiunii si acționați in cunoștința de Cauza. P.S. Din punctul meu de vedere restaurantul este OK dar sfatul meu este sa mergeți sa va formați propria opinie. Este cel mai bine.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus