Joi,
22.04.2021
Partial Noros
Acum
9°C

Competitii sportive, festivaluri si mult teatru, in acest weekend, la Sibiu

Dacă e să judecăm după numărul de evenimente pe care îl aduce acest sfârşit de săptâmână, cu siguranţă se simte venirea primăverii. Ateliere pentru copii, spectacole de teatru, concerte şi alte evenimente, toate motive pentru care merită nu nu petreceţi weeekend-ul în casă.

114 copii au ales să participe anul acesta la Festivalul „Prietenii muzicii” din cadrul „PRO PIANO ROMÂNIA”, care se va desfăşura în perioada 6-8 martie la Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu. Manifestare este destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 18 ani.

„Iniţiatoarea acestui festival la Sibiu este profesoara de pian Enikő–Maria Orth, cu Medalia ,,Meritul pentru Învăţământ clasa I – a”. În cadrul festivalului se vor acorda diplome de Excelenţă, de Merit, de Participare, Premii Speciale (pentru cea mai bună interpretare a unei piese româneşti, premiu pentru prezenţă artistică deosebită) din partea Fundaţiei „PRO PIANO-ROMÂNIA” şi premii speciale în bani din partea arhitectului Mircea ŢIBULEAC, în calitate de preşedinte al Filialei Judeţene Sibiu a Uniunii Arhitecţilor din România”, spun organizatorii.

Intrarea pe tot parcursul celor trei zile de festival este liberă.

Ateliere şi teatru la Gong

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu marchează Ziua Mondială a Marionetelor (World Puppetry Day) printr-o serie de patru ateliere cu păpuși pe degete, ce vor avea loc în fiecare sâmbătă, de la ora 11:00.

Astfel, atelierul de sâmbătă, de la ora 11:00 - „Sarea-n bucate”, își propune să dezvolte un mediu creativ-educațional pe un model care are la bază promovarea unor cursuri interactive pentru copii. Atelierele vor avea loc săptămânal și deschid o poartă spre o mai bună înțelegere a artei teatrale prin formarea unei gândiri creative, orientată spre dialog și dezvoltarea imaginației copiilor care au șansa să învețe lucruri noi într-un anturaj prietenos. Activitățile din cadrul proiectului constau în exerciții de improvizație, construirea de măști, păpuși și marionete, face-painting, desene și exerciții de storytelling (inventat și spus povești).

Spectacolul „Sarea-n bucate” dupa Petre Ispirescu se joacă tot sâmbătă, de la ora 18:00, la Gong, iar duminică cei mici sunt aşteptaţi la „Da Yang si Printesa Da Yin” duminică, care se va juca de la ora 11:00.

„Da Yang și Prințesa Da Yin” este un spectacol după o poveste orientală despre iubire și curaj, în care regizoarea Eva Labadi Megyes folosește păpuși inspirate din teatrul tradițional japonez. Producția Teatrului „Gong” din Sibiu surprinde prin scenele dinamice, cu marionete bunraku, într-o tehnică de o precizie aproape mecanică. Tânărul Da Yang pornește într-o aventură inițiatică, pentru a fi pus în fața a numeroase încercări și primejdii în încercarea de a-și salva mama bolnavă. În drumul său, acesta se îndrăgostește de o tânără prințesă și devine simbolul eroului ales prin destin.

Teatrul „Gong” Sibiu și microFILM prezintă duminică, 15 martie, de la orele 18:00 și 20:30, proiecția de gală a filmului „Aferim!” în regia lui Radu Jude, câștigătorul trofeului „Ursul de Argint” la Festivalul de Film de la Berlin din acest an.

„Aferim!”, în regia lui Radu Jude, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma). Deși este construit pe convenția unui film de epocă, în alb-negru, filmul se remarcă printr-o surprinzătoare prospețime și caută în trecut cauzele intoleranței etnice de azi. La proiecția programată duminică, 15 martie, la Sibiu vor participa actorii Teodor Corban și Alexandru Dabija, scenaristul Florin Lăzărescu și regizorul Radu Jude.

Pelicula va mai fi proiectată vineri, 13 martie, de la orele 18:00 și 20:30 și sâmbătă, 14 martie, de la ora 20:00. Filmul are o durată de 105 minute și nu este recomandat celor sub 15 ani.

Cărţi şi concerte

Mihai Vieru îşi lansează vineri, la Librăria Habitus volumul de poeme „Ieri Park” şi îi va avea ca invitaţi pe Radu Vancu şi Claudiu Komartin.

„Potolit melancolic, poznaș, abundent, cântând pe strunele unui erotism suav și friabil, Mihai Vieru este cel mai puțin înzestrat dintre 2000-iști pentru mizerabilism, pentru depresii, convulsii și izbucniri masochiste, de care s-a abuzat în poezia de început a generației noastre. La 40 de ani, prietenul meu este unul dintre cei mai plini de curozitate și mai vitali poeți contemporani pe care-i cunosc. Cu marile sale disponibilități imagistice și lexicale, cu hipersensibilitatea și inflamările senzuale, poezia din «Ieri Park» e deopotrivă emoționantă și «entertaining», iar Mihai Vieru — un poet din stirpea artizanilor de limbaj, unul mereu impresionabil și senzitiv, pe care îl citesc cu gândul la câțiva maeștri incontestabili, ca Mazilescu și Ion Stratan”, a spus Claudiu Komartin.

Lansarea va avea loc vineri, 6 martie, de la ora 18:00, la Librăria Habitus (Piaţa Mică nr. 4, Sibiu).

Grigore Lese concertează vineri, 6 martie, de la ora 19:30 la Casa de Cultură a Sindicatelor. Grigore Lese, personalitate marcantă a culturii româneşti, va susţine concertele “Hori de primavară”, în cadrul programului "Tradiţie Istorie Rost". Invitaţii maestrului vor fi Taraful lui Firuţa din Islaz şi Taraful din Babiciu.

Biletele se pot achizitiona de la Casa de Cultura sau online pe vandbilete.ro, bilete.ro, eventim.ro. myticket.ro, la pretul de: 100 de lei categoria VIP, 80 de lei categoria I, 60 de lei categoria a II-a.

În 8 Martie, începand cu ora 17:00, doamnele și domnişoarele vor avea parte de răsfăț la Shopping City Sibiu: vor putea admira noile colecții primăvară - vară într-o prezentare de modă inedită, oferită de brandurile prezente în cadrul Shopping City Sibiu, la concursurile moderate de invitații surpriză Buzdugan și Morar

Ziua Femeii, va fi completă cu un concert susţinut de Horia Brenciu & HB Orchestra, la care intrarea este liberă.

„Felii” din nou pe scena sibiană

„ZBANG - A MUSICAL ABBA FANTASY” se joacă vineri, de la ora 19:00, la Teatrul „Radu Stanca” şi este primul spectacol pe care sibienii îl pot vedea în acest weekend. Sâmbătă, de la aceeaşi oră sibienii vor putea vedea „O poveste japoneză”.

„O poveste japoneză” marchează debutul regizorului Masahiro Yasuda pe scena teatrală din România. Spectacolul montat la Sibiu este o adaptare după piesa „Onna Goroshi Abura no Jigoku” („Asasinarea unei femei în infernul de ulei”) scrisă la 1721 și jucată în mod special pe scena de bunraku și kabuki. Aceasta este prima montare în Europa a unui spectacol de teatru ce are la bază o piesă a dramaturgului japonez Chikamatsu Monzaemon.

De Ziua Femeii, la „Radu Stanca”, de la ora 19:00, se joacă una dintre cele îndrăgite piese ale teatrului sibian – „Felii”. „Felii“ a avut premiera în 2010 şi are la bază un scenariu emoţionant scris de Lia Bugnar. Spectacolul o aduce pe scenă pe Ofelia Popii, care interpretează cameleonic rolul a şapte personaje, şapte femei al căror destin se schimbă odată cu moartea unui bărbat. Producţia se bucură, de asemenea, de o versiune radiofonică, în regia lui Gavriil Pinte, prezentată la Teatrul Naţional Radiofonic, în cadrul proiectului „Dramaturgi români contemporani”.

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu sărbătoreşte în această perioadă şi 95 de ani de la naşterea dramaturgului, poetului şi regizorului Radu Stanca, patronul spiritual al instituţiei, şi marchează momentul prin mai multe recitaluri de poezie.

Un recital va fi susţinut sâmbătă, 7 martie, ora 18:00, la Universitatea Alma Mater - „Balada studențească'', cu Geraldina Basarab, Rodica Mărgărit, Dana Taloș, Renate Müller Nica, Gabriela Neagu, Cătălin Neghină, Liviu Vlad, Mihai Coman.

Ski şi tenis

De Ziua Femeii, cele mai frumoase doamne și domnișoare îşi vor arăta îndemânarea pe schiuri şi placă, iar cea mai talentată va fi desemnată Miss Bikini Arena Platoş.

Concursul se află la cea de-a treia ediţie şi va avea loc pe 8 martie 2015, pe pârtiile de la Arena Platoş. Pentru Miss Bikini Arena Platoș 2015 și celelalte concurente, organizatorii competiției au pregătit nenumărate premii, care mai de care mai atractive.

Concursul va fi compus din mai multe probe. Fiecare concurentă va trebui să treacă printr-o defilare pe catwalk și o scurtă prezentare, urmate de concursul de slalom paralel, pe pârtia D. Apoi urmează o probă în care fiecare concurentă va trebui să răspundă la trei întrebări, după care vor avea loc probele de îndemânare și talent. Ultima probă rămâne surpriză, singurul indiciu fiind că în această probă va fi implicat, din nou, un... snowmobil.

Câștigătoarea concursului va fi cea care adună cele mai multe puncte în toate probele concursului.

Adrian Ungur – Bar Botzer au jucat partida de deschidere din duelul de Cupa Davis dintre România şi Israel. Al doilea meci de simplu de vineri, 6 martie, îi pune faţă în faţă pe Marius Copil şi Dudi Sela.

Sâmbătă, de la ora 15:00, este programat meciul de dublu, între perechile Florin Mergea/Horia Tecău şi Jonathan Erlich/Edan Leshem. În timp ce, duminică, de la ora 13:00, Adrian Ungur îl înfruntă pe Dudi Sela, iar Marius Copil urmează să dispute ultimul meci de simplu contra lui Bar Tzuf Botzer. Surse din cadrul echipei naţionale susţin că, în cazul în care România va câștiga primele trei partide, există mari șanse ca reprezentantul Sibiului, Victor Cornea, să ia locul unui titular în partidele de duminică.

Programul complet:

Vineri,

de la ora 13:00 Adrian Ungur, locul 159 ATP - Bar Tzuf Botzer, locul 893 ATP;

Marius Copil, locul 168 ATP - Dudi Sela, locul 108 ATP;

Sâmbătă,

de la ora 15:00 Florin Mergea/Horia Tecău - Jonathan Erlich/Edan Leshem;

Duminică, de la ora 13:00 Adrian Ungur - Dudi Sela.

Marius Copil - Bar Tzuf Botzer;

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus