Miercuri,
29.09.2021
Ploi Moderate
Acum
11°C

Cum injurau romanii acum 73 de ani. f...-t tuarta cerului

Academia Română, sub patronajul Regelui Mihai, a realizat în 1942, un studiu puțin special: determinarea înjurăturilor foloste de români în funcție de zona geografică. Lucrarea a fost publicată ca supliment al Atlasului Linguistic Român, unde în urma unui sondaj în rândul populației, s-a stabilit cum se se înjura, precum și diverse eufemisme pe regiuni, scrie site-ul vice.com. 
Antropologul și directorul Departamentului de Sociologie de la SNSPA, Vintilă Mihăilescu,  a explicat de ce în limba română au apărut termenii din religie. „România este un popor care se declară a fi cel mai religios din Europa. Religia este un element de identitate, de neam foarte puternic. Astfel, ea și-a făcut loc și în înjurăturile tradiționale, unde apar deseori dumnezei, sfinți, etc. Putem spune că există o trinitate în înjurăturille tradiționale, compusă din elemente sacre: mama, morți și Dumnezeu".  
Monica Busuioc, şefa Secţiei de Lexicologie a Institutului de Lingvistică al Academiei Române, susține la rândul ei că termeni precum „p..ă" și „p...ă" ar trebui să fie introduși în DEX, însă pentru asta va trebui ca Academia să treacă atitudinea pudibondă, conservatoare. „Eu nu consider aceste cuvinte ca a fi obscene. Cuvintelele sunt cuvinte, ce e în spatele lor poate fi obscen. Tonul și maniera fac diferența. Așa-zisele cuvinte obscene sunt cuvinte vechi, moștenite din fondul lexical și provin din latină și slavă. Ele sunt de pe vremea când românii nu aveau nimic scris", a declarat cercetătorul pentru site-ul vice.com.
Din studiul aflat sub patronajul Regelui Mihai aflăm că la întrebarea „cum se mai înjură aici", oamenii au răspuns, printre altele: să-l omuoră dracu, sa-l calce iuda, sa-l bântuie călcătura; f...-ț tuarta cerului, kifla lu dumnezeu, pita, harhanghelii, maica precesta, sorele, beserica, troița; mînca-mn-ai camicu dim p..ă; f..ă dracu p...a mîne-ta, bată dracu p...-m mama vostă; calce-l nevoile; du-te-m p..a cui t-o făcut; f...-lu-suflitu mă-sî, f...-d muierea-n cur; mînca-l-ar frigurile; etc.
La întrebarea „are relații sexuale", străbunicii nostri au răspuns: am avut sîmbră cu muierea, am avut pat, o umblă la ia, a lăcut lucru ăla care-l fac tăț omeni, o trage, să-mpreună, am țicnit, m-an dus săm petrec cu o muiere, bagu-mă-n tini, am șăduit cu-o femeie, sâ drăgostiesc, a lucrat cu-o foată, s-a avut bini cu ia, am avut păcat cu dâsa, etc.
 
Cuvinte folosite pe regiuni, „pentru organul genital al femeii":
Crișana și Maramureș: veseleancă, născutu femeilor, trupu dila femeie, pantă, la muieri dîjos, naștire, trup, băbură, cur
Banat: sramota, nașcerie, trup
Oltenia: curu, gaură, rușine instrumentu, vîlvă, aia, gaură
Centru: dă gășiht, unialta muierească, haia, pîntici, puică, mitră, javră
Muntenia: ocara iei, păsărică, poduabă, daravela, la trupi
Moldova: partea rușînuosâ dinainti, partea fumeiascâ di rușîni, vîjoiu, vulfâ, urîcunea
Dobrogea: srămuta, piraje, pipoașcă, vulvâ
 
Eufemisme pentru penis pe regiuni:
Crișana și Maramureș: vînă, ismene, țî să vede mațălie, hîdănie, hodrobrențile, hădărag, trup, scula uomului, sărsamu dănăinte
Banat: trup, mădulariu, sramota
Oltenia: mimbru, triabă, haia, ocară
Centru: născutu, pasărea uomului, semeremteșt, țiega uomului, marfa
Muntenia: membru, trupi, daravela, poduabă, rușîni
Moldova: puțca, partia rușinuoasâ dinainti, niembru, vînă, dănănaia
Dobrogea: rușinea, pardonu, strămuta

Comentarii

5 comentarii

Decat ca...

Acum 6 ani

... nu e bine, domnu\' jurnalist, sa furi munca aluia de la vice care s-a deplasat la fata locului.
Raspunde

joseph

Acum 6 ani

Băi, da\' de noaşcă aţi auzit?
Raspunde

@joseph

Acum 6 ani

nooo, n-am auzit; iesi pe strada si striga mai tare.
Raspunde

Cititescu

Acum 6 ani

Un excelent articol de educatie prin presa. Cititotii \"Turnului\" au acum la dispozitie o multime de expresii mitocanesti si material pentru injuraruri, alese cu grije si mare responsabilitate. BRAVO turnuletule!
Raspunde

Cititescu

Acum 6 ani

Un excelent articol de educatie prin presa. Cititorii \"Turnului\" au acum la dispozitie o multime de expresii mitocanesti si material pentru injuraturi, alese cu grije si mare responsabilitate. BRAVO turnuletule!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus