ULBS a fost partenerul Academiei Române în două mari proiecte. Instituția mai are idei de colaborare, dar deocamdată nu le face publice „din rațiuni de competitivitate”.
La mijlocul lunii martie, Consorțiul Universitaria - cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România, din care face parte și ULBS - a formulat o serie de propuneri menite să crească nivelul calității și al coerenței politicilor publice naționale în domeniul educației și al cercetării din România. Multe dintre solicitări au fost adresate Minsiterului Educației, precum stabilirea combinațiilor posibile pentru programe de licență cu dublă specializare care să producă efecte începând cu anul universitar 2023-2024 (la care ne vom referi într-un alt articol - n.a.).
În comunicatul transmis de Consorțiu au fost menționate și principalele direcții de activitate pe care membrii acestuia le au în vedere în acest an, fără a fi însă oferite prea multe detalii.
Turnul Sfatului a transmis o serie de întrebări conducerii ULBS prin care a urmărit să obțină mai multe informații relevante pentru publicul din Sibiu, dar și pentru studenții universității sibiene, urmând să aflăm și viziunea actualei conduceri a Universității „Lucian Blaga” asupra mai multor chestiuni amintite tangențial în comunicatul Universitaria.
Amintim că în anul 2009 a fost creat Consorțiul Universitaria, cu sediul la UBB Cluj-Napoca, prin decizia a patru membri fondatori, reprezentând Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara. În anul 2012, Consorțiul s-a extins cu Academia de Științe Economice din București, iar din 2021/2022 - cu Universitatea din Craiova, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Universitatea Ovidius din Constanța. Totodată, Universitatea de Stat din Moldova (Chișinău) este membru cu statut de observator în Consorțiul Universitaria din 2018.
Dezvoltarea unui parteneriat strategic cu Academia Română
Astfel, primul punct menționat în comunicatul de presă al Consorțiului Universitaria este „dezvoltarea unui parteneriat strategic cu Academia Română”.
Parteneriatul strategic cu Academia Română vizează întregul Consorțiu Universitaria, nu doar ULBS. Noi am solicitat reprezentanților ULBS să ne spună în ce mod poate ajuta această colaborare Universitatea sibiană. Totodată, dacă ULBS are deja anumite proiecte sau idei pe care ar putea să le dezvolte în baza acestui parteneriat.
„În ceea ce privește ULBS, este necesar să menționăm că universitatea noastră a fost deja partener al Academiei Române în două proiecte mai ample, care au produs rezultate remarcabile pentru cercetarea românească”, ne-au transmis reprezentanții universității.
Unul dintre cele două proiecte este „Migrație și identitate în spațiul cultural românesc. Abordare multidisciplinară”, coordonat de Acad. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române, cu un buget al ULBS de 656.199 lei. Coordonatorul din partea ULBS a fost prof. dr. Sorin Radu, actualul rector al instituției. Cel de-al doilea proiect se numește „Prezervarea și valorificarea patrimoniului literar românesc folosind soluții digitale inteligente pentru extragerea și sistematizarea de cunoștințe”, coordonat de Acad. Eugen Simion, fost președinte al Academiei Române; buget ULBS: 1.586.250 lei; iar coordonator din partea ULBS a fost prof. dr. Andrei Terian, actualul prorector pentru Cercetare al instituției.
„Desigur, avem în momentul de față numeroase alte idei care ar putea constitui baza unor noi proiecte cu Academia Română, dar, din rațiuni de competitivitate, preferăm să păstrăm deocamdată discreția asupra lor”, se mai precizează în răspunsul transmis de ULBS.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 911
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Raluca Budusan
Acum 4 ore
Em
Acum 4 ore
Hermann Stadt
Acum 4 ore
Un cititor
Acum 5 ore
H-Bomb