Duminică,
02.10.2022
Cer Senin
Acum
11°C

FOTO | Cronica zilei a doua de Cupa Davis: Romania incheie conturile cu Israel. Tecau/Mergea mai graveaza o victorie pe “Salatiera de argint"

România a închis disputa cu Israel din Cupa Davis, după doar două zile, şi a acces în turul II al Grupei 1 – Zona Euro-Africană, unde o aşteaptă Slovacia. Confruntare ce va avea loc în prima săptămână după turneul de la Wimbledon (weekendul 17-19 iulie) şi va avea o însemnătate aparte pentru tenisul masculin românesc: accederea în barajul pentru Grupa Mondială, elita celor mai puternice 16 naţiuni din “sportul alb”.

După ce victoriile de ieri ale lui Ungur şi Copil au adus un avantaj liniştitor echipei României, azi, cuplul Horia Tecău (9 ATP dublu) şi Florin Mergea (17 ATP) avea misiunea de a tranşa soarta calificării într-o partidă de dublu în care erau mari favoriţi. “Cuplul de aur al tenisului românesc”, care impresiona cu finala de la Wimbledon, de dublu, de la concursul de juniori şi care dispunea de un bilanţ pozitiv în meciurile de dublu de Cupa Davis: 5 victorii şi două înfrângeri. Cei doi au arătat astăzi ca o echipă bine sudată şi au mai adăugat o victorie în palmaresul de Cupa Davis, după ce au dispus în minimum de seturi, 6-3, 6-4, 6-4, de cuplul inedit aruncat în joc de echipa Israelului.

Surpriza inedită a Israelului: cuplu de 18 şi 21 de ani

Cu toţii se aşteptau ca Eyal Ran, căpitanul nejucător al Israelului, să-l arunce în luptă pe experimentatul Dudi Sela, făcând pereche cu specialistul probei de dublu, Jonathan Elrich (loc 70). Căpitanul Israelului a mutat, dar a făcut-o surprinzător, pe motiv că Elrich a acuzat o accidentare ce necesita tratament cu antibiotice. Acesta a decis, înainte cu o oră de începerea meciului, să introducă un cuplu format din doi jucători foarte tineri, de 21 de ani şi 18 ani: Bar Botzer (1714 ATP la dublu) şi Edan Leshen (1222 ATP la dublu), jucător ce s-a aflat la debutul său în “Salatiera de argint”.

Spectatori de marcă: de la cuplul prezidenţial la prinţul Sturdza

Cu o pereche inedită în faţă, formată din jucători care nu se apropie nici măcar de prima mie ATP, Tecău şi Mergea au părut mult prea relaxaţi în debutul confruntării, Horia deschidea meciul la serviciu şi o făcea extrem de slab, forţând mult pe a doua minge. Obişnuit cu un prim serviciu de calitate, românul comitea două duble greşeli şi Israelul făcea break spre neliniştea celor prezenţi în sală. De la simpli spectatori la cuplul prezidenţial, până la Rică Răducanu, Ilie Năstase şi prinţul Sturdza. Dacă ieri sala a fost umplută până la 70-75 % din capacitate, astăzi cu greu s-a mai găsit un loc liber în arenă.

Horia, demon şi înger

Imediat după eşecul lui Horia pe propriul serviciu, sala a reacţionat, cu încurajări frenetice: “România, victorie” strigau copiii pictaţi pe faţă cu roşu, galben şi albastru. Israelienii profitau de avantajul propriului serviciu şi tânărul de 18 ani, Leshem, servea fără cusur cu primul serviciu, iar Mergea şi Tecău rămâneau împietriţi, fără reacţie. Returul nu funcţiona şi în lupta de la fileul, Botzer părea stăpân pe situaţie. Raspunsul perechii Tecău/Mergea venea prompt şi făcea două game-uri consecutive, cu rebreak. Cu aport substanţial din partea lui Tecău, care îşi spăla păcatele. La 30-30 pe serviciul lui Botzer, Horia oferea României şansa rebreak-ului, iar Mergea “îngropa” mingea în terenul outsiderilor, în urma unei poziţionări inspirate la fileu. Horia urma la serviciu şi disipa orice urmă de emoţie, făcându-şi serviciul la 0, cu trei aşi.

Israelienii se ţineau bine, însă, la 4-3, “cuplul de aur românesc” îşi dorea break-ul, considerând că este cel mai uşor mod de a face diferenţa în faţa unor jucători atipici, neobişnuiţi cu partidele de dublu. Horia devenea extrem de prezent la fileu, închidea bine zona şi oferea două mingi de break României. Dar Botzer, cu singura sa armă, le salva pe amândouă cu prima lovitură puternică. “Dodo” găsea însă antidotul şi returna acolo unde durea mai tare, în picioarele adversarului aflat în tranziţie spre fileu. Horia intervenea şi el şi închidea game-ul în centrul terenului, în locul lăsat liber de neexperimentaul cuplu israelian, la capătul unui lob trimis prea slab de către Botzer. Break şi Horia avea misiunea să închidă setul. Și o făcea în stilul caracteristic, cu as. 6-1 era statistica primului set, în favoarea românilor.

“Dodo” Mergea, echilibrul din jocul românilor

Românii dominau autoritar debutul setului, cu break în primul game. La 3-2, “punctul sensibil” al naţionalei noastre, serviciul lui Horia Tecău, începea din nou să nu mai funcţioneze la parametrii normali. O nouă dublă greşeală a jucătorului născut în Braşov, corobarată cu două greşeli neforţate cu forehandul, ofereau două şanse de rebreak pentru perechea inedită a israelienilor. Horia îşi mărea nivelul de concentrare pe propriul serviciu şi îşi scotea din arsenal serviciul ca din tun, reuşind să salveze mingile de break şi game-ul. Încă un game simetric şi perfect pe serviciul lui Florin, echilibrul din jocul naţionalei României. 5-3 pentru România, dar Leshen menţinea Israelul în joc şi presiunea se muta pe umerii lui Horia. O nouă dublă greşeală atipică, rezultată din semnalizările arbitrului de pe linia de fund, cu două greşeli de picior, arăta că Horia nu se afla în dispoziţia cea mai bună de joc. Însă, îşi revenea imediat şi încheia setul, la 6-4.

Israelienii dădeau senzaţia că şi-au pus la punct loviturile specifice de dublu şi răzbunau cele două mingi de break ale românilor la 2-0. În loc de 3-0 tabela Sălii “Transilvania” arăta 2-2, după ce Florin Mergea rămânea izolat pe linia de fund, fiind depăşit de o execuţie măiastră de rever plecată din încheietura fină a lui Leshen. Mingea ateriza în apropierea liniei careului de serviciu şi Israel îşi lua break-ul cedat de Botzer în startul setului. Break-ul israelienilor era imediat taxat de cuplul românesc. Horia returna în picioarele lui Leshen, care era prins pe picior greşit în zona fileului, şi aducea break-ul mult dorit de tricolori. Până la final, “cuplul de aur al tenisului românesc” servea perfect, câştigând la 15 şi de două ori la zero, aducându-i astfel naţionalei României biletul de calificare în turul II al Grupei 1 – Zona Euro-Africană, încă din a doua zi a disputei cu Israel.

“Ne-au surprins un pic, au servit destul de bine. Am avut un început mai slab din partea mea, în primul game. Nu sunt mulţumit de acel început, dar nu a fost un meci în care a trebuit să facem foarte multe lucruri deosebite. Am fost foarte agresivi pe serviciu şi pe retur şi am obţinut break când trebuia, pentru a câştiga la un scor liniştitor. Mă bucur însă că pe parcurs am reuşit să îmi găsesc ritmul şi să facem un meci frumos. Este bine de reţinut pentru data viitoare, sper să fiu mai concentrat la următorul meci, a spus Horia Tecău, la conferinţa de presă.

Mâine urmează celelalte două meciuri de simplu, doar pentru palmares, dintre Adrian Ungur – Dudi Sela şi Marius Copil – Bar Botzer. Există însă posibilitatea ca sibianul Victor Cornea să-i ia locul unuia dintre cei doi români. “Știu că regulamentul nu permite, dar vom discuta cu staff-ul Israelului şi poate reuşim să organizăm un meci demonstrativ în acest sens”, declara Andrei Pavel la conferinţa de presă.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus