Inaugurată cu mare pompă de premierul Victor Viorel Ponta în decembrie 2013, Centrala Hidroelectrică Racovița (județul Sibiu) a fost pusă în funcțiune, în realitate, abia în decembrie 2014. Acum nu funcționează deloc, din cauza unei defecțiuni. Dar și remediată această defecțiune, hidrocentrala tot nu ar putea funcționa la mai mult de un sfert din puterea instalată din cauza a două poduri foarte vechi ale CFR, aflate la trei kilometri în aval și care împiedică amenajarea canalului de fugă al hidrocentralei la adâncimea optimă. De 25 de ani, de când a început construirea hidrocentralei, aceste două poduri trebuiau înlocuite, dar nimeni nu a fost capabil să o facă.
Joi, 19 decembrie 2013. Înconjurat de directori la costum, fețe bisericești și presă, premierul Victor Viorel Ponta participă la inaugurarea Centralei Hidroelectrice (CHE) Racovița construită pe Olt, scuzându-se că poartă o geacă de fâș: peste câteva ore este așteptat la o altă inaugurare în aer liber, a trei din cele patru tronsoane ale autostrăzii Orăștie – Sibiu.
La Racovița, alături de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, premierul taie panglica inaugurală a hidrocentralei de 162,7 milioane de euro, după care este invitat în camera de comandă pentru a pune în funcțiune agregatul și a urmări cum acesta ajunge la parametri instalați, este textul servit presei. Oficialitățile anunță că hidrocentrala va funcționa la parametri instalați (31,5 MW) de la începutul lui 2014, în urma unei perioade de probă. În treacăt, mai era menționată ”o problemă insurmontabilă în ultimii 24 de ani - existenţa unor poduri de cale ferată în aval de CHE Racoviţa care condiţionau punerea în funcţiune a centralei. ”A fost rezolvată ca urmare a deciziei Ministerului Transporturilor, care şi-a asumat finanţarea construirii unui nou pod de cale ferată", mai era anunțul oficial al acelei zile.
Sâmbătă, 6 decembrie 2014. Abia în această zi este pus în funcțiune unul din cele două hidroagregate ale CHE Racovița. Și acesta, însă, funcționează doar la jumătate din puterea maximă instalată (7 MW față de 15,75 MW putere instalată). ”Restricțiile de funcționare sunt determinate de amplasarea în avalul centralei a două poduri Căile Ferate Române (datând din anii 1897 și 1907 care necesită aprobare si suport din partea CFR pentru construcția unui nou pod) ceea ce determină o reducere a căderii nete în aval cu patru metri, precum și a nefinalizării complete a digurilor amonte prevăzute a fi executate în cursul anilor 2015 și 2016”, precizează reprezentanții Hidroelectrica, într-un răspuns oficial transmis Turnul Sfatului.
Ziua de azi. CHE Racovița nu funcționează deloc. Din cauza unei defecțiuni. Noroc că este în garanție echipamentul. ”În prezent, hidroagregatul 1 este oprit temporar pentru remedierea unei defecțiuni de furnitură, lucrare care este în curs de execuție. Remedierea este executată de U.C.M. Reșita S.A. - furnizorul echipamentului în cadrul garanției”, mai explică oficialii Hidroelectrica.
Ce (nu) se întâmplă cu hidrocentrala de la Racovița a explicat pentru Turnul Sfatului un reprezentant al Hidroelectrica, a cărui identitate nu va fi dezvăluită. Mai întâi, el a explicat într-un limbaj cât mai puțin tehnic incompatibilitatea hidrocentralei cu actuala stare a podurilor de cale ferată. Cele două poduri aflate nici o sută de metri unul de altul, suportă câte o linie de cale ferată: una ce servește relației Sibiu – Brașov și una ce servește rutei Sibiu – Râmnicu Vâlcea. ”Pe sub aceste poduri trece canalul de fugă al hidrocentralei, care trebuie să aibă o anumită adâncime. Aceasta are nevoie de o cădere de 12 metri, dar în prezent căderea este de doar opt metri. Această diferență de patru metri de cădere face ca hidrocentrala să nu funcționeze la capacitatea proiectată, fapt care se știe. S-a stabilit că, dacă se mai excavau cei patru metri era pusă în pericol stabilitatea pilelor, deci și rezistența podurilor. Și atunci s-a făcut în aval de pod un prag deversor, tocmai ca să protejeze podurile acestea, sub care acum nu mai poate fi săpat și trebuiau înlocuite de 25 de ani”.
Același oficial din cadrul companiei de stat a făcut și o scurtă istorie a ”problemei podurilor CFR”.
”Problema este demult, de când a început efectiv partea de proiectare a centralei ăsteia, înainte de ’90. Podurile acelea sunt foarte vechi și au termenul de exploatare depășit. Cei de la CFR le tot cârpesc de pe un an pe altul. În decretul de execuție al centralei de la Racovița, de dinainte de 1990, era prevăzut ca aceste poduri să se reabiliteze tot prin această investiție. În devizul general era prevăzută o sumă substanțială de bani, care era în sarcina Ministerului Transporturilor, pentru refacerea acestor poduri sau construirea unuia nou. Înainte de 1990, ministerul chiar a început o organizare de șantier, dar care după Revoluție a fost oprită deoarece nu mai existau fonduri. Podurile au rămas așa… La fiecare aviz care s-a dat, însă, pentru hidrocentrală s-a menționat că aceste poduri au durata de viață depășită”, a mai amintit sursa Turnul Sfatului.
Pentru că Hidroelectrica și CFR sunt două companii de stat în subordinea unor ministere diferite, chestiunea podurilor care împiedică funcționarea unei investiții de 162,7 milioane de euro are nevoie de o rezolvare la nivel guvernamental. Rezolvare care nu și-a găsit niciodată ministrul care să stea suficientă vreme în fotoliul de șef. ”Perindându-se atâția miniștri pe la conducerea Transporturilor, de fiecare dată fiecare zicea că se rezolvă. Dar niciunul nu a fost în stare”. Potrivit sursei Turnul Sfatului, ministrul Transporturilor care s-a aflat ”cel mai aproape de rezolvarea problemei podurilor” a fost Ludovic Orban. Și ”cel mai aproape” înseamnă o promisiune verbală, nimic trecut prin ședințele de Guvern. ”Cum, nu s-a rezolvat problema de la Racovița încă? Acum, nu mai țin minte multe detalii, dar știu că prin 2008, când am fost la Sibiu, am discutat despre această situație. Dar cum, chiar nu s-a rezolvat, au trecut șapte ani de atunci?”, se arată mirat acum Ludovic Orban.
Nici actualul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, habar nu are că este în fruntea unui minister responsabil pentru funcționarea redusă a unei investiții de 162,7 milioane de euro. Rugat să comenteze - prin intermediul consilierei care a răspuns la telefonul său - situația de la Racovița, în locul ministrului au sunat înapoi reprezentanții CFR. Cărora le-a fost transmisă o solicitare pe acest subiect în cursul săptămânii trecute. Răspunsul CFR la această solicitare urmează să fie transmis în zilele următoare.
Ministrul delegat pentru Energie în vremea inaugurării centralei a fost Constantin Niță, cel care a și tăiat panglica alături de Victor Viorel Ponta. ”Nu știu despre ce este vorba”, a răspuns sec fostul ministru Niță, în a cărui subordine se afla Hidroelectrica SA, proprietara hidrocentralei de la Racovița.
foto Turnul Sfatului/ Guv.ro
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Ludovic Orban , Ioan Rus , Victor Viorel Ponta , Turnul Sfatului , Căile Ferate Române , Centralei Hidroelectrice Racov , Râmnicu Vâlcea , Constantin Niță , Centrala Hidroelectrică Racovi , Ministerului Transporturilor , La Racovița
Vizualizari: 2175
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Ioan
Acum 3 ore
Mel
Acum 4 ore
Mel
Acum 4 ore
Hmmm. Cititor sau frustrel?