Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

20 de focuri puse de “gospodari" s-au transformat in incendii

Vechea metodă – și cea mai simplă – în curățirea câmpurilor de vegetația care s-a uscat peste iarnă este să-i dai foc. Dar este și periculoasă, și ilegală.

Zeci de “gospodari” nu țin, încă, cont de aceste lucruri. De la începutul anului și până acum, pompierii au fost chemați de nu mai puțin de 20 de ori ca să stingă incendii puse intenționat pe câmpuri, dar care au scăpat de sub control. De multe ori, cei care sună la 112 sunt chiar cei care au pus focul.

Incendiile sunt cu atât mai periculoase cu cât ajung aproape de zonele locuite. A fost cazul chiar în Sibiu, pe străzile Țiglarilor și Viilor și pe Aleea Călărașilor, dar și în Mediaș, pe străzile I.C. Brătianu, Măgheranului, Gării, Posada și Nisipului. Și vizibilitatea șoferilor a fost afectată, după ce un proprietar a dat foc la miriște foarte aproape de DN14, în zona Copșa Mică, iar apoi nu l-a mai putut stinge. Pompierii au fost chemați și în localitățile Agnita, Ighișu Nou, Veștem, Dumbrăveni, Apoldu de Jos, Boarta-Ștenia și Ruși.

Dacă vor să ardă în mod legal resturile de vegetație, proprietarii miriștilot trebuie să obțină acordul Agenției de Mediu și să anunțe, în prealabil, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență. “Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității”, explică Bianca Sabău, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu. Nerespectarea acestor prevederi poate aduce o amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

Foto: Arhivă
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus