Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Afacerea penala Goscom: Primaria Medias isi muta sediul la Tribunal

La patru luni de la finalizarea rechizitoriului de către procurorii DNA de la Alba Iulia în dosarul ”Afacerea Goscom”, judecătorii au respins toate contestațiile făcute de cei 23 de inculpați – aleși ai medieșenilor. Prin urmare, peste două săptămâni, primar, viceprimar, consilierii locali, plus un cetățean de onoare vor face coadă, la propriu, la Tribunalul Sibiu unde va începe judecarea lor pentru fapte de corupție: au folosit banii orașului pentru a cumpăra acțiuni inutile la o societate la un pas de faliment. Iar banii tot în buzunarul unora dintre ei au ajuns. Turnul Sfatului vă prezintă o parte din ceea ce au descoperit procurorii în orașul cu cele mai proaste drumuri din județ.

Culmea, firma care i-a adus pe aleșii Mediașului în situația de a fi trimiși în judecată pentru infracțiuni de corupție este chiar cea care se ocupă de dezastruoasele străzi ale orașului: SC Gospodăria Comunală SA. În 2013, firma era deținută în proporție de 80% de către Consiliul Local Mediaș, restul acțiunilor (19,22%) fiind în proprietatea asociației angajaților, denumită Asociația Goscom.

Cel puțin teoretic, firma Gospodăria Comunală ar fi trebuit să funcționeze fără probleme, din moment ce în 2008, Primăria Mediaș i-a încredințat întreținerea străzilor din oraș, deci o pâine dulce, plătită din bani publici. Însă firma mergea tot mai prost, conducerea se plângea că intră în incapacitate de plată și dădea vina tot pe Primărie, pentru că nu i-a dat suficiente comenzi. Ce fac aleșii Mediașului în aceste condiții? Cumpără din banii orașului pachetul minoritar de acțiuni. De ce ar fi făcut acest lucru, din moment ce oricum dețineau controlul societății? Explicația ar putea fi următoarea: o parte din banii plătiți pentru pachetul minoritar de acțiuni au ajuns în conturile fostului primar Teodor Plopeanu și ale fostului consilier local, Ilie Lața.

O istorie cu cântec

Luată la bani mărunți de către procurorii anticorupție de la Alba, Afacerea penală Goscom a scos la iveală un trecut la fel de dubios în ceea ce privește soarta banilor orașului Mediaș.  Pentru a înțelege întreg peisajul, procurorii au pornit de la momentul în care Gospodăria Comunală SA și-a ”schimbat șeful”, în 2004. Atunci, Asociația angajaților Goscom a cumpărat de la Consiliul Local Mediaș 51,44% din acțiuni. ”La nivelul anului 2012, societatea era organizată sub forma unei societăți comerciale pe acțiuni, cu un capital social de 1,75 milioane de lei, repartizat pe asociați astfel: 52% - Asociația Goscom și 48% - Municipiul Mediaș prin Consiliul Local Mediaș”, arată procurorii în rechizitoriul întocmit.
Aceștia au descoperit că, în condițiile în care Consiliul Local Mediaș era acționar minoritar al SC Gospodăria Comunală SA, în perioada 2012 – 2013, conducerea firmei a notificat în repetate rânduri autoritățile locale ”despre situația economică dificilă în care se află societatea”. Mai mult, printr-o informare din 14 septembrie 2012, ”conducerea societății a informat Consiliul Local cu privire la evoluția descendentă a societății începând cu anul 2007, la iminenta intrare în capacitate de plată”. Prin aceeași adresă, conducerea firmei dădea vina tot pe Primărie pentru situația grea, susținând că aceasta nu i-a dat suficient de lucru în baza contractului multianual de întreținere a străzilor, încredințat de Consiliul local în 2008.

În urma respectivei adrese, primarul Teodor Neamțu cere în octombrie 2012 un audit la Gospodăria Comunală. Culmea, deși raportul descrie situația financiară precară a firmei, auditorul îndeamnă Consiliul Local să pompeze bani în societate prin majorarea capitalului social și chiar să achiziționeze pachetul majoritar de acțiuni al firmei aflate cu un picior în groapă. Și pentru că nu dădeau bani de la ei, ci din bugetul orașului, liderii partidelor din Consiliul Local Mediaș cer primarului Neamțu, în același octombrie 2012, să identifice trei milioane de lei pentru majorarea capitalului social al SC Gospodăria Comunală SA. ”Cei patru (lideri politici din CL Mediaș – n.r.) își motivează cererea prin iminența intrării societății în insolvență sau faliment, precum și prin faptul că toate bunurile imobiliare ale societății sunt grevate de ipoteci, iar conturile bancare sunt poprite, condiții în care participațiile financiare ale municipalității nu mai pot valorificate în niciun fel”, amintesc procurorii anticorupție.

Că nu dau bani de la ei…

Mărinimoși pe banii celor care i-au votat, aleșii Mediașului se întrunesc în ședință extraordinară pe 31 octombrie 2012 și aprobă participarea CL cu suma de trei milioane de lei, la mărirea capitalului social al Gospodăria Comunală SA. ”De precizat este însă faptul că, așa cum s-a stabilit în hotărârea AGA a SC Gospodăria Comunală SA, la majorarea capitalului social ar fi trebuit să participe ambii acționari, proporțional cu numărul de acțiuni deținut”, arată procurorii. Însă consilierii locali și ceilalți membrii ai Asociației Goscom nu pun umărul și ”la greu”, nu participă la majorare, așa că CL Mediaș se trezește că, în urma pompării celor trei milioane de lei, devine acționar majoritar cu 80,78% la Gospodăria Comunală SA, o firmă cu ambele picioare în groapă. ”În ciuda acestei infuzii de capital, SC Gospodăria Comunală SA nu a reușit să se redreseze, suma fiind insuficientă pentru acoperirea tuturor datoriilor, societatea încheind anul 2012 cu o pierdere de 2,14 milioane de lei”, se arată în rechizitoriul DNA.

Ar fi trebuit falimentată

”Deși în cuprinsul Raportului Consiliului de Administrație se atrage atenția AGA (din care face parte și CL Mediaș – n.r.) asupra faptului că prin aprobarea situațiilor financiare aferente exercițiului anului 2012 activul net este situat la mai puțin de jumătate din valoarea capitalului social, iar în această situație, în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale soluțiile de urmat ar fi fie dizolvarea societății, fie reducerea capitalului social, prin HCL 144/27.05.2013 s-a aprobat mandatarea reprezentantului Consiliului Local în AGA la SC Gospodăria Comunală SA de a vota «pentru» aprobarea rezultatelor economico-financiare ale societății în anul 2012”, susțin procurorii DNA.

Medieșeni, aceștia sunt cei pe care i-ați votat

Un an mai târziu, Asociația Goscom care deține 19,22% din acțiuni ”amenință” consilierii locali că o să își vândă acțiunile. Consilierii locali par ”speriați” la gândul că cineva ar putea cumpăra pachetul minoritar al unei societăți gata de faliment și, în septembrie 2013, își dau acordul de principiu pentru achiziționarea de către Municipiul Mediaș a celor 365.924 de acțiuni deținute de Asociația Goscom. Primarul Teodor Neamțu cere un nou audit, doar că raportul acestuia este omis din mapa consilierilor atunci când aceștia sunt invitați să voteze suma de plătit către Asociația Goscom. Oricum prețul acțiunilor este stabilit printr-o evaluare care ia în calcul ”potențialele chirii” pe care Gospodăria Comunală le-ar putea încasa din imobile aflate sub poprire și care, culmea urmau a fi înstrăinate în contul unor datorii. ”Inadvertențele și afirmațiile evaluatorului Horia Cercel au trecut neobservate de către consilierii locali, astfel că prin HCL 290/25.11.2013, Consiliul Local Mediaș a aprobat raportul de evaluare în forma în care a fost întocmit și a mandatat reprezentantul Consiliului Local să voteze pentru cesiunea acțiunilor la prețul rezultat din acesta, respectiv 696.034 lei”, arată procurorii.

A scoate bani din faliment sec. Lața și Plopeanu

Asociația Goscom este, juridic vorbind, asociația salariaților societății Gospodărie Comunală SA. În realitate, în spatele acestei asociații stau și consilierii locali Teodor Plopeanu și Ilie Lața, fapt ascuns de cei doi, susțin procurorii DNA. După ședința din noiembrie 2013, plata celor aproape 700.000 de lei a fost realizată a treia zi după Crăciun, pe 27 decembrie. Trei zile mai târziu, președintele Asociației, Ioan Șerban, a transferat toți banii din conturile Goscom în contul său de economii. Apoi, pe 10 ianuarie 2014, a început să împartă banii, prin transfer bancar: 104.000 de lei au fost virați în contul lui Ilie Lața sub explicația ”suma datorată”, iar alți 52.000 de lei au ajuns în conturile lui Plopeanu sub explicația ”restituire obligații”. În aceeași zi de 10 ianuarie, Ioan Șerban a alimentat și ”conturile asociaților Goscom care sunt evidențiați nominal în Registrul acționarilor, transferurile reprezentând contravaloarea acțiunilor deținute de aceștia”.

”Onoranta” listă

Un singur consilier local, Ioan Petrariu, nu a fost trimis în judecată de DNA, el fiind, de altfel și cel care a chemat procurorii să verifice afacerile pe bani publici în favoarea celor puțini. Petrariu a fost și singurul care a votat împotriva cumpărării pachetului minoritar de acțiuni de la Asociația Goscom.

Printre cei 23 de inculpați se numără actualul primar, Teodor Neamțu, actualul viceprimar George Petrescu, fostul viceprimar actual consilier Floarea Taropa, Ioan Șerban – președintele și acționarul majoritar al Asociației Goscom, precum și Ilie Lața și Teodor Plopeanu. Toți sunt acuzați de ”două infracțiuni concurente de abuz în serviciu, dintre care una cu consecințe deosebit de grave”.

În judecată au mai fost trimiși și actualii consilieri locali ai Mediașului, Balazs Bela Atila, Ciulea Ioan Vasile, Grozav Eugen, Knall Helmuth Iulius, Lăzăroiu Ioan, Manta Anca Maria, Moraru Eugen, Neag Florin, Nicorici Constantin Gheorghe, Popa Ioan, Sas Ilarie, Taropa Floarea și Toma Cosmin Lucian, precum și foștii consilieri Ciolpan Vasile, Nagy Pavel și Pătrui Eleonora.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

DNA

Acum 9 ani

Ceva de genul asta este si la Sibiu, DPC, Casa de Cultura si Piete. In trecut se spalau banii si cu Gradinaru de la Centrale Termice, un hot notoriu de care s-a folosit Johannis. Aici, noi cei din DNA Sibiu, nu putem face nimic; de ce? tatal doamnei Kovesi...
Raspunde

teutonicus

Acum 9 ani

identic este si la cisnadie
Raspunde

Sebi

Acum 9 ani

De vis ar fi daca Neamtu ar ajunge putin la racoare.. Pe astia nu-i satura Dumnezeu, foame de bani !
Raspunde

@2

Acum 9 ani

Corect,camataru\' huja si cu sasul krech au spalat bani grei la Cisnadie pe sali sportive ,echipe de rahat de fotbal,handbal si arteziene fara rost...si aici ar avea mult de lucru DNA-ul!
Raspunde

@2 și 4

Acum 9 ani

Aveți dreptate. La Cisnadie este aceeași situație cu privatizarea Gospodăririi Comunale. Dacă si_ar face timp DNA-ul, s-ar muta și primăria Cisnadie la tribunal respectiv la răcoare. cred ca și la Cisnadie ar scăpa doar vreo 2 consilieri .
Raspunde

otto

Acum 9 ani

Confiscat averile pana la gradu trei de familie.La puscarie +++ cum spune Mircea Badea.
Raspunde

dorel

Acum 9 ani

DNA-ul ar trebui sa controleze si Directia de Cultura din subordinea primariei. Ar afla lucruri interesante.
Raspunde

@7

Acum 9 ani

foarte drept ce spune OTTO
Raspunde

adiarc

Acum 9 ani

Nenorociții ăștia de la primărie nu mai au curajul sa semneze nici pt o peticieala.Atunci sa-si dea demisia sau sa-i ridice procurorii mai repede , ca azi mâine ne va trebuii tanc sa tranzitam Mediasul
Raspunde

cetatean

Acum 9 ani

la puscarie pe viata, jos mafia smecherilor!!!
Raspunde

ion

Acum 9 ani

Pt nr 1.Daca aveti dovezi va rog sa va adresati Parchetului General care e superior DNA.
Raspunde

ma

Acum 9 ani

Astia sint copii mici pe langa ce este la Selimbar..!
Raspunde

@11 Ioane

Acum 9 ani

In cazul functionarilor publici, DNA-ul este cel care trebuie sesizat, nu Parchetul. De cele mai multe ori, informatiile apar in presa apoi se sesizeaza organele de control...Ce dovezi mai clare decat faptul ca un functionar public ca Ilie Gradinaru, a ajuns in top 300? Cine e Gradinaru? un apropiat al lui Johannis, dezertor din PSD, numit la conducerea Centrale Termice de atunci.
Raspunde

terente

Acum 9 ani

bai ala cu controlu la cultura ,daca sti dute la dna si dovedeste nu mai arunca folclorisme pe piata ,s-au nu vezi ce se asculta ,daca era numai 1 la suta din frustrtarile tale adevarat ,era dat pe televiziunile contra ,johannis ,[ghita tv si antena 3 ] te doare tarane valoarrea sibiului ,dute ba daca nu-ti place in catunu tau de bastina si nu mai polua cu folclorisme ieftine ,deocamdata tot de ai tai leaga aia de la DNA ,,pina in 2016 daca o tine in ritmu asta se goleste parlamentu ,recuperati toti bani de la fosti tovarasi care la revolutie au tras in oameni si acum sunt mari capitalisti de cumetrie ,s-au nu te uiti cum se aliaza ,va doare ca vam schimbat in 16 noiembrie 2014 planurile mirsave ,acum va pare rau ca nu ati respectat acordu USL ,aia cu antonescu presedinte ,ati vrut voi [psd ] totu ,dar ghinion s-a desteptat boboru ,s-a vedeti in 2016 ,acum a-ti cazut de pe magar s-a vedeti cind cadeti de pe cal ce rau este
Raspunde

Anonim

Acum 9 ani

Lista completa cu numele celor implicati - ***portal.just.ro/85/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=8500000000063811&id_inst=85
Raspunde

medias fara hoti!

Acum 8 ani

astia is toti PDL-istii din Medias, care au promis ca dreg si fac multe pt oras, iar acum mai nousi fura!! ce a facut hoata de taropa, hoata de ela patrui pt medias???, primaru neamtu hotu, popa ioan sau bella balasz...toti niste hoti care pledau in oameni seriosi!!!!
Raspunde

ioana

Acum 8 ani

Trebuie să ne deprindem să ghicim abundenţa viitoare acolo unde cei mai mulţi nu văd decât ariditatea stearpă. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”.***part-time care vor să câştige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteţi mesajul PROIECT la *** b_ioana88cj***
Raspunde

Dan

Acum 8 ani

Un lucru e clar legat de Gospodaria Comunala era si este o societate neperformanta, cu angajati necalificati, prost pregatiti, dotari proaste, sefi hoti si cu mari probleme financiare. Orice om cu mintea intreaga si cu intentii bune nu ar investii bani sa cumpere o astfel de societate oricare ar fi domeniul ei de activitate. Acum cei care au fost de acord cu salvarea acestei gauri negre a Medias-ului sa plateasca daca au votat ca prostii. Unii din acei consilieri sunt la prima lor experienta de acest gen si au fost prostitii ca niste copii, dar asta nu-i absolva de vina. Oricum de pierdut au toti locuitorii Medias-ului care isi rup masinile pe drumurile care arata jalnic, inhaleaza tone de praf si toata aceasta situatie creeaza un disconfort tot mai greu de suportat. Medias-ul arata foarte rau din toate punctele de vedere si nu se intrevede un viitor mai bun ca nu mai sunt oameni de calitate si cu intentii bune care sa conduca. Pacat de acest oras cu o istorie bogata.
Raspunde

cetatean

Acum 8 ani

Ce ar fi daca s-ar face un control la Tarnava? Va-ti ingrozi
Raspunde

Robert Roth

Acum 8 ani

Gheorghe Huja si Johann Krech la puscarie...fireatz-ai dreaq de hoti ordinari...pana cand mai jefuiti Cisnadia handicapatilor?
Raspunde

Geta Iacob

Acum 8 ani

Căutăm urgent colaboratori part-time într-un proiect unic la nivel national si mondial. Oferim contract de comision. Pentru detalii, trimiteți mesajul INFO la *** geta.iacob97***
Raspunde

Geta Iacob geta.iacob97***

Acum 8 ani

Căutăm urgent colaboratori part-time într-un proiect unic la nivel national si mondial. Oferim contract de comision. Pentru detalii, trimiteți mesajul INFO la *** geta.iacob97***
Raspunde

Geta Iacob geta.iacob97***

Acum 8 ani

Căutăm urgent colaboratori part-time într-un proiect unic la nivel national si mondial. Oferim contract de comision. Pentru detalii, trimiteți mesajul INFO la *** geta.iacob97***
Raspunde

dana

Acum 8 ani

lucreaza cu noi!! Lucreaza pe computer,lucreaza de acasa. contact: diamonded11***
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus