Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Sibieni, (si) acestia sunteti voi: Jipa si Iliesiu

Numele Florina-Ruxandra Jipa vă mai spune ceva? Probabil că nu, din moment ce femeia respectivă nu a dat mai deloc ochii cu cei din Sibiu. Și cu toate acestea, de sibieni a fost trimisă în Parlamentul României. E drept, de pe listele PRM-ului, în perioada 2004 – 2008. În următoarele legislaturi s-a lipit de alte partide, iar acum este membră UNPR, parte a grupului parlamentar PSD.
Jipa este ”eroina zilei” după ce înaintea votului din plen i-a umplut, la propriu, capul cu mir celui care tocmai a scăpat pe moment de urmărire penală, senatorul Dan Șova. Pe modelul deja patentat de Varujan Vosganian, Jipa l-a uns pe Șova cu mir și pe frunte, și pe creștet, și pe piele, și pe păr, doar-doar se va pogorî ceva har peste personajul de tristă amintire ca ministru al Marilor Proiecte de Infrastructură și, mai apoi, al Transporturilor. Personaj pentru care procurorii ”cer voie” să înceapă urmărirea penală.
Florentina-Ruxandra Jipa și-a început ”cariera politică” în perioada 2000 - 2004 și datorită vouă/nouă, a sibienilor. Atât v-ați priceput să votați acum 11 ani (căci eu nu am votat-o). Acum, râdem trist (sper că nu există cineva care să admire sincer o astfel de miruire disperată) pe seama Florinei-Ruxandra Jipa, dar ea este un produs politic ”made in Sibiu”. Efectul votului de acum 11 ani al sibienilor este acesta: au creat o carieră politică unei femei care a îmbrățișat fără nicio durere de cap traseismul politic. În chiar acest moment, Florentina-Ruxandra Jipa, ce și-a început munca de avocat în Colegiul Olt, este șefa Delegației Camerei Deputaților și a Senatului în Adunarea Uniunii Europei Occidentale. Oare miruiește și pe acolo?

Dar stați, Jipa nu este singurul ”produs politic de fală” al Sibiului. Pentru că după 11 ani și cu un sistem electoral schimbat (din vot pe liste, în vot uninominal) sibienii au început să-i construiască o carieră politică și lui Sorin Ilieșiu. A fost ales din partea PNL pe listele USL. A devenit traseist politic din primul mandat pe care îl continuă acum din postura de independent, după ce acum câteva luni s-a instalat în postul de vicepreședinte la nivel național al PLR (partidul făcut cadou lui Tăriceanu să îl încurce pe Iohannis în cursa către Cotroceni). Iar pe modelul ”Jipa” (nume ales la întâmplare, căci cu siguranță mai sunt și alții), există mari șanse ca și Sorin Ilieșiu să continue cariera politică de senator mulți ani de acum încolo.
Îl știți pe Ilieșiu? Sunteți mulțumiți cu el ca senator? Dacă răspunsul este ”da” la ambele întrebări, vă spun cu toată încrederea că aveți probleme de responsabilitate politică.

Prin urmare, stimați sibieni, când vă mai plângeți de ”halul în care merge țara asta” și de incompetenții și corupții care ne conduc din cele mai sus-puse fotolii, gândiți-vă că aveți o contribuție cât se poate de serioasă la această realitate.
La anul vin din nou alegeri parlamentare. Vor reuși sibienii să mai ”inventeze” vreo Jipa sau un Ilieșiu?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

alin popa

Acum 9 ani

Eu tot îl întreb pe nea Tamaian ce a făcut pentru colegiul in care a fost ales deputat și nu primesc nici un răspuns. ..
Raspunde

Dell

Acum 9 ani

Bine, pe langa moaca aia ta, o balega fiarta pare opera de arta
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 9 ani

Dezinformati dl. Deleanu:Nu sibienii au inceput sa-i construiasca o cariera poltica dl.Iliesiu ci PNL.Nu sibienii vor inventa noii Jipa sau Iliesiu ci PNL(dodolotul),PSD,UDMR,PUNR etc.Nu incercati sa ne iduceti sentimente de culpabilitate:Dvs recomandati participarea la vot,eu recomandam statul acasa si eram facut \'\'muci\'\'.Eu am stat acasa,dvs ati votat.Cine trebuie sa-si dea palme?PS:Vedeti sa nu va ia extrem-fericitul Streza la intrebari pentru minimalizarea(elegant spus) efectului benefic al miruirii.Poate va \'\'miruie\'\'; popii n-au simtul umorului.
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

ce muoaca trista ai bah trajane de parca ai intrat in anu mortii ! mai laso dracu de laba in exces ca te duci la loc cu verdeata.
Raspunde

Odin

Acum 9 ani

@3 te rugam nu mai citii articole si mai ales nu îți mai da cu părerea. E clar pentru toți că ai priceput perfect cum funcționează sistemul democratic de vot și mai presus de toate ai înțeles articolul. Tu, dragule, nu ești devină cu nimic, nu ai votat, nu ai gândit, nu ai acționat așa că te rugăm continuă și acum la fel Mulțumim!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus